Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin pääministeri veroparatiisipaljastusten jälkeen: ”En aio erota”

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Islannin pääministeri Davíð Gunnlaugsson
Islannin pääministeri Davíð Gunnlaugsson Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Tukholma. Islannin pääministeri Davíð Gunnlaugsson vakuutti maanantaina, ettei hän aio erota niin sanottujen Panaman papereiden paljastusten takia.

”En ole harkinnut eroamista tämän takia, enkä aio erota tämän takia”, hän sanoi paikallisen TV2:n haastattelussa.

Useille kansainvälisille medioille vuodetut dokumentit osoittavat, että Gunnlaugssonilla on ollut yhteyksiä veroparatiisiin. Hänen perheellään on ollut myös aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa, mikä nyt suututtaa islantilaisia.

Arviolta tuhannet ihmiset kokoontuivat illalla Reykjavikin keskustaan parlamentin edustalle osoittamaan mieltään paljastusten johdosta.

Islannin oppositio keskusteli epäluottamuslauseesta pääministeriä vastaan maanantaiaamuna. Parlamentti kokoontui puimaan asiaa myöhemmin iltapäivällä. Luottamusäänestys, jonka ajankohdasta ei ole vielä selvyyttä, saattaisi kaataa keskustaoikeistolaisen hallituksen.

”Paine hallitusta vastaan kasvaa nyt hyvin nopeasti”, sanoo politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann Bifrostin yliopistosta Islannista.

”Vielä on liian aikaista sanoa. Mutta minun on hyvin vaikeaa nähdä, että pääministeri selviäisi tästä myrskystä. Ainakin hänen asemansa heikentyy perinpohjaisesti”, hän sanoo.

Muun muassa Islannin entinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir vaati pääministerin eroa myöhään sunnuntai-iltana.

”Kyse ei ole ainoastaan kansakuntamme kansainvälisestä uskottavuudesta – kansalaiset eivät enää ikinä tule luottamaan johtajiinsa”, hän kirjoitti Facebookissa.

Muun muassa SVT:n ja Guardianin mukaan Gunnlaugsson on omistanut vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön Wintrisin. Yhtiö perustetiin vuonna 2007, koska Pálsdóttirin perheen perheyritys myytiin Islannissa ja Pálsdóttirilla oli tarve sijoittaa myynnistä saamansa voitot kannattavasti. Veroparatiisiin sijoittamisessa itsessään ei ole mitään laitonta.

Perustetun yrityksen omistus jaettiin aluksi puoliksi pariskunnan kesken, mutta myöhemmin Gunnlaugsson siirsi osuutensa vaimolleen yhden dollarin kauppahintaa vastaan. Tämä tapahtui ennen hänen pääministeriaikojaan mutta sen jälkeen, kun Gunnlauggson oli jo noussut kansanedustajaksi.

Hän ei koskaan ilmoittanut asiasta kansanedustajien esteettömyysrekisteriin tai puhunut asiasta julkisesti, mitä nyt arvostellaan Islannissa.

Pääministeri korosti maanantain haastattelussa, että hänen vaimonsa nykyisin omistama yritys on koko ajan maksanut veroja yhtiöstä Islantiin, eikä näin ollen ole ollut kyse verojen välttelystä.

Gunnlaugssonille asia on kiusallinen kuitenkin erityisesti, koska hänen hallituksensa on ollut laatimassa sopimuksia Islannin kansainvälisten velkojien kanssa pankkikriisin jälkeisinä vuosina. Julkisuudessa hän on halunnut esiintyä Islannin tiukkana puolustajana velkojia vastaan. Pääministerin vaimon nykyisin omistamalla yrityksellä Wintrisillä on ollut mittavat saatavat kaatuneiden pankkien konkurssipesissä. Tämä herättää kysymyksiä pääministerin moraalista ja toiminnan sopivuudesta.

”Monet ihmiset kokevat nyt, ettei hän ollut puolueeton. Että hän neuvotteli itse asiassa itsensä tai vaimonsa kanssa. Hänen intresseissään ei selvästi ollut puolustaa vain islantilaisten veronmaksajien etua vaan myös oman kotitaloutensa etua”, Bergmann sanoo.

Myös kahden muun ministerin nimet löytyvät vuodetuista dokumenteista.

Islannin keskustalaista edistyspuoluetta edustava Gunlaugsson on istunut tehtävässään toukokuusta 2013 alkaen. Seuraavat vaalit olisivat tavallisen aikataulun mukaan ensi vuonna.

Edistyspuolue muodostaa hallituksen keskustaoikeistolaisen itsenäisyyspuolueen kanssa. Hallituksella on takanaan enemmistö, 38 paikkaa 63:sta.

Bergmann katsoo, että ratkaisevaa on nyt pysyykö hallituskumppani Gunlaugssonin takana ja kestääkö oman puolueen tuki. Hän kuvailee tunnelmaa Islannissa nyt hiukan samanlaiseksi kuin pankkikriisin kärjistyttyä 2008 ja ennen kuin maan hallitus kaatui suuren paineen alla vuoden 2009 alussa.

Tapaus on herättänyt laajaa närkästystä islantilaisten keskuudessa, ei vähiten pääministerin käytöksen takia.

Gunnlaugsson käveli ulos sunnuntaina näytetystä SVT:n ja Islannin yleisradion RUV:n haastattelusta, kun häneltä tiedusteltiin suoraan veroparatiisiyhteyksistä.

Paikallinen sanomalehti Visir kertoo muun muassa, että paikallisen teatterin näyttelijät reagoivat sunnuntai-iltana paljastukseen laulamalla Islannin kansallislaulun lavalla protestina.

Verkossa kiertää vetoomus, jossa vaaditaan pääministerin eroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat