Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Analyytikot Stockmannin toimitusjohtajaerosta: ”Huolestuttavaa”

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Per Thelin.
Per Thelin. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Analyytikot Niclas Catani OP:stä ja Sauli Vilén Inderesistä pitävät huolestuttavana Stockmannin päätöstä vaihtaa toimitusjohtaja. Muutosjohtajaksi palkattu, vain noin puolitoista vuotta toimitusjohtajana työskennellyt Per Thelin jättää toimensa saman tien.

”Tämä ei näytä hyvältä, sillä tappiollisen tavarataloliiketoiminnan tehostamistoimet ovat edelleen kesken”, Catani sanoo.

Juuri tavaratalokauppa on Stockmannin suurin murheenkryyni. Se tuotti viime vuonna vajaat 69 miljoonaa euroa tappiota ilman kertaluonteisia eriä.

Myös Vilénin mielestä syviin vaikeuksiin vajonneen Stockmannin saneeraus on vielä kesken, vaikka paljon onkin tapahtunut Thelinin noin puolitoista vuotta kestäneellä toimitusjohtajakaudella. Yhtiö on muun muassa myynyt Venäjän tavaratalot ja vaateketju Seppälän sekä järjestellyt yhtiörakenteensa uudelleen. Lisäksi Helsingin keskustan tavaratalossa on luovuttu heikosti kannattavista osastoista ja tuotu tilalle vuokralaisia.

Vilén arvioi, että tavaratalokaupassa tarvitaan kuitenkin vielä uusi saneerausohjelma, ennen kuin liiketoiminta saadaan terveelle pohjalle.

Thelinin seuraajan tärkein tehtävä onkin Vilénin mukaan jatkaa tämän työtä. Nyt se jäi kesken. Moitetta siitä Vilénin on vaikea keksiä.

”Ihmetyttää, että mihin kohtaan siinä ollaan tyytymättömiä. Koska työ päättyy heti, oletus on, että aloite on tullut hallitukselta.”

Stockmannin tiedotteen mukaan Thelinin lähdöstä on sovittu yhdessä hänen kanssaan. Hallitus on aloittanut uuden toimitusjohtajan haun. Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Lauri Veijalainen.

Osakkeenomistajien kannalta on Vilénin mukaan huolestuttavaa, että Stockmannin johtopaikan tuulisuus saattaa kertoa yhtiön pääomistajien keskinäisistä linjaerimielisyyksistä. Myös Catanin mukaan Thelinin lähtö herättää kysymyksiä siitä, mitä sen taustalla todellisuudessa on.

Stockmannin yhtiökokouksessa maaliskuussa käytiin valtataistelu, kun osa osakkaista olisi halunnut muuttaa yhtiöjärjestystä niin, että A- ja B-osakesarjat olisi yhdistetty. Äänestyksessä voittivat selkeästi kahta osakesarjaa puolustavat suomenruotsalaiset säätiöt.

”Pääomistajat riitelevät aika julkisesti”, Vilén sanoo.

”Osakkeenomistajat joutuvat ikävään välikäteen, jos menee sekaisin osakkeenomistajien yhteinen etu ja tiettyjen pääomistajien näkemyserot.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat