Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea pahoittelee aiempaa toimintaansa veronkierrossa ja lupaa katkaista yhteytensä panamalais­yhtiöön

Veronkiertoneuvojen markkinointi oli villiä 2000-luvun alkuvuosina. Yhdysvallat puhalsi pelin poikki vuonna 2009.

Talous
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.

Sunnuntaina julkaistuista niin sanotuista Panaman papereista käy ilmi, että Nordea on takavuosina perustanut asiakkailleen ahkerasti yrityksiä, joiden omistus on rekisteröity Panamaan. Nordea antaa maanantaina julkaistussa tiedotteessaan ymmärtää, että takavuosina järjestelyjä tehtiin asiakkaille nimenomaan verojen välttelytarkoituksessa.

Toimintatapoja muutettiin vuonna 2009. Tiedotteen mukaan Nordea ei enää salli asiakkaiden jättää veroja maksamatta veroparatiiseihinkaan sijoitettujen varojen tuotoista.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull vakuutti vielä maanantai-illalla yleisradioyhtiö SVT:lle, että Nordea katkaisee kaikki yhteydet kohuun yhdistettyyn Mossack Fonseca -lakiyhtiöön.

”Emme kannusta asiakkaitamme verojärjestelyihin, joita pidetään veronkiertona, emmekä mahdollista tällaisia järjestelyjä. Autamme asiakkaitamme maksamaan tarvittavat verot. Pahoittelemme kuitenkin sitä, ettei näitä menettelytapoja otettu käyttöön jo aikaisemmin”, von Koskull sanoi Nordean tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Nordea on tämän vuoden alusta alkaen varmistanut useilla prosesseilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille.

Miksi äkillinen muutos? Kyse ei ole Nordean moraalisesta heräämisestä vaan ilmapiirin nopeasta muuttumisesta.

Verkko veroparatiisien ja veronkierron ympärillä alkoi kiristyä vuonna 2009. Yhdysvallat alkoi jahdata omien kansalaistensa veroparatiiseihin piilottamia varoja. Sveitsiläiset pankkiirit, jotka vastoin yleistä tietoa ovat aina vakuuttaneet viattomuuttaan varojen kätkennässä, jäivät kiinni niin sanotusti housut kintuista.

Yhdysvallat sai selville, että tuhansilla sen kansalaisilla oli varoja piilossa sveitsiläispankeissa. Tutkinta keskittyi ensin UBS-pankkiin, joka sopi maksavansa 780 miljoonaa dollaria Yhdysvalloille välttääkseen syytteet. Se myös luovutti Yhdysvaltain viranomaisille tiedot yhdysvaltalaisista asiakkaista.

Sveitsin pankkisalaisuus oli murrettu.

UBS:llä ei finanssikriisin jälkeen ollut yksinkertaisesti varaa oikeusjuttuun Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Koko maailman ilmapiiri oli ylipäätään pankeille myrkyllinen maailman talousjärjestelmän lähes kaataneen finanssikriisin jälkimainingeissa.

Yhdysvaltain oikeusministeriö aloitti rikostutkinnan 14 muun sveitsiläispankin toimista. Joukossa oli muun muassa Credit Suisse -pankki.

Yhdysvaltain toimet pelästyttivät koko maailman pankkisektorin. Kaikille suurilla rahoituslaitoksilla on toimintaa myös Yhdysvalloissa eli käytännössä Yhdysvaltain lain koura ylettyy niihin helposti.

Sveitsiläisistä pankkiireista annettiin kansainvälisiä pidätysmääräyksiä. Heitä myös pidätettiin kolmansissa maissa ja luovutettiin Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiin. Monet pankkiirit eivät uskaltaneet poistua enää kotimaastaan pidätysten pelossa.

Suomessakin veronkiertopalveluita myytiin vielä 2000-luvun alussa avoimesti ja villisti. Osa palveluntarjoajista vain neuvoi asiakkaille ulkomaiset kontaktit. Nordea oli niiden joukossa, jotka tarjosivat koko palvelun. Panaman paperien mukaan se perusti yritykset Luxemburgiin ja kätki niiden omistukset Panamaan.

Nordeaa tai muita vastaavaa palvelua tarjoavia ei kiinnostanut, hoitiko asiakas veronsa vai ei.

Yhdysvaltojen aloitettua jahtinsa, pankit eivät uskaltaneet jatkaa. Yhdysvallat on sakottanut pankkeja viime vuosina armottomasti muistakin sääntöjen rikkomuksista. Monet eurooppalaiset suurpankit ovat maksaneet kymmeniin miljardeihin nousevia korvauksia finanssikriisin sotkuista, korkomanipulaatioista ja rahanpesun katsomisesta läpi sormien.

Myös lainsäädäntö on muuttunut. Yhdysvallat sai kampanjaansa mukaan kansainvälisen yhteisön. Maailman vauraimpia maita edustavat järjestöt G20 ja OECD julistivat virallisen taistelun veronkiertoa vastaan.

Monet entiset tiukan pankkisalaisuuden maat ovat muuttaneet lainsäädäntöään. Ensin alettiin luovuttaa tietoja pyynnöstä. Esimerkiksi Sveitsistä veroviranomaiset saavat tietoja, jos he osaavat pyytää niitä yksilöidysti.

Tämän vuoden alusta kaikissa Euroopan maissa tuli voimaan automaattinen verotietojen vaihto. Kaikki pankit, sijoituspalveluyritykset ja vakuutusyhtiöt raportoivat automaattisesti kaikkien tilien todelliset omistajat ja edunsaajat oman maansa veroviranomaisille, jotka kertovat ne automaattisesti eteenpäin verovellisten maiden verottajalle.

HS kertoi muutoksesta maaliskuun alussa. Samaa standardia on sitoutunut noudattamaan jo satakunta maata. Osa muodollisesti mukana olevista veroparatiiseista jättää varmasti käytännössä standardia noudattamatta.

Mutta länsimaissa toimiville pankeille laki on tiukka.

Panaman paperien mukaan Nordea on perustanut veroparatiisiyhtiöitä vielä viime vuonna. Nordean mukaan niitä on kuitenkin käytetty laillisiin omaisuusjärjestelyihin ja pankki varmistaa huolella, että asiakkaat maksavat veronsa.

On vaikea uskoa, että Nordea todellisuudessa olisi toiminut vielä toisin. Nordea ei ole jäänyt kiinni mistään merkittävistä sääntöjen rikkomuksista, toisin kuin moni muu eurooppalainen suurpankki. Laittomuuksiin syyllistyminen on yksinkertaiseksi aivan liian suuri riski.

Markku Ulander / Lehtikuva
Finanssiyhtiö Nordean konttori Helsingin Aleksanterinkadulla.
Finanssiyhtiö Nordean konttori Helsingin Aleksanterinkadulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat