Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin voit yrittää välttää perintöriidat – HS:n ohjeet testamentin laatimiseen

Testamentin tekijän kannattaa hahmotella paperille kaksi asiaa: oma sukupuu ja luettelo omaisuudesta. Ne selvittävät tekijän ajatuksia perinnön jaosta.

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Testamentin muotoseikat ovat tarkkoja.
Testamentin muotoseikat ovat tarkkoja. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Laki määrää perimisjärjestyksen

 Perimisjärjestyksessä tulevat ensin mahdolliset lapset ja heidän jälkeensä lapsenlapset eli sanalla sanoen rintaperilliset. Myös ottolapset perivät.

 Toisena perimisjärjestyksessä tulee leski.

 Kolmantena ryhmänä ovat kuolleen omat vanhemmat, sisarukset ja heidän lapsensa.

 Neljäntenä perijäryhmänä ovat isovanhemmat ja heidän lapsensa.

 Jos ketään perijää ei ole, omaisuus menee valtiolle.

Testamentilla voi päättää siitä, meneekö kesämökki tietylle lapselle tai osa varallisuudesta vaikka yliopistolle.

Testamenttiin liittyy kuitenkin paljon muotoseikkoja ja muita mahdollisia sudenkuoppia, joten sen laatimiseen kannattaa käyttää lakimiestä, sanoo perhe- ja jäämistöoikeuden professori Antti Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

”Testamenttia en ikinä suosittelisi tekemään ilman asiantuntijaa. Siihen liittyy niin paljon vaaranpaikkoja, että se vaatii ehdottomasti asiantuntevaa, kokeneempaa lakimiestä.”

Tavanomaisen avioehdon sen sijaan voi tehdä itsekin.

Testamentin muotoseikat ovat tarkkoja, ja niiden noudattamatta jättäminen saattaa tehdä testamentista pätemättömän. Kolehmainen kertoo korkeimman oikeuden ratkaisusta, jossa testamentti todettiin pätemättömäksi sen takia, että molemmat todistajat eivät olleet läsnä yhtä aikaa.

Toinen todistajista oli allekirjoittamassa testamenttia, kun toinen oli toisessa huoneessa keittämässä kahvia.

Todennäköisempi ongelma on hänen mukaansa kuitenkin se, että testamenttia ei laadita huolellisesti. Hyvä testamentti on tehty nimenomaan sen laatijan tilanne ja tarkoitus huomioon ottaen eikä suoraan kaavasta.

Tällaista testamenttia laadittaessa on selvitetty perimiseen liittyvät seikat, kuten mahdolliset avioehdot ja lahjat sekä mahdolliset perijät ja heidän elämäntilanteensa.

Avuksi kannattaa hahmotella paperille kaksi asiaa: oma sukupuu ja luettelo omaisuudesta.

”Ne selvittävät testamentin tekijän ajatuksia siitä, mitä hänellä ja hänen puolisollaan on ja ketkä heidät perivät.”

Hahmotelman avulla myös testamentin laatija saa hyvän kuvan tilanteesta ja pystyy paremmin tekemään sellaisen testamentin, joka toteuttaa tekijän tahtoa.

Samoilla linjoilla on lakimies Anna Kulju Danske Bankista.

Hän kertoo pyytävänsä asiakkaita ”piirtämään perhekuvan”. Hänen mukaansa on tärkeää hahmottaa perilliset jo siitä syystä, että voi halutessaan suunnitella perintöään muutenkin kuin testamentilla.

”Keskustelu testamentista laajennetaan usein perintösuunnitteluun.”

Omaisuuttaan voi siirtää myös lahjana, eikä kaiken tarvitse jäädä perinnöksi, Kulju sanoo.

Hän neuvoo myös ottamaan perinnön rohkeasti puheeksi, mikäli mahdollista. Niin voi hänen mukaansa ehkäistä riitoja.

”Jos asioista voi keskustella, se yleensä helpottaa asioiden hoitoa perilliselle kuoleman jälkeen. Usein näen, että riitaisuuksia ehkäisee, että asioista on etukäteen sovittu. Toki aina riitoja ei voida välttää.”

 

Mikä on testamentti?

Kuoleman jälkeen elämän aikana kertynyt omaisuus menee laissa säädetyssä järjestyksessä sukulaisille. Mikäli haluaa vaikuttaa siihen, keille se menee, on syytä tehdä testamentti.

Testamentilla on mahdollista antaa omaisuuttaan sukulaisilleen, puolisolleen, hyväntekeväisyyteen tai lähimmälle ystävälleen.

Mikäli kuollut oli naimisissa, ennen perinnönjakoa tehdään ositus.

LiliGraphie
Avioehtoa ei aina oteta esille ennen häitä. Kuvassa tuntematon pariskunta noin vuodelta 1920.
Avioehtoa ei aina oteta esille ennen häitä. Kuvassa tuntematon pariskunta noin vuodelta 1920.

Leskellä on avio-oikeuden myötä oikeus saada puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuuden säästöstä.

Tätä oikeutta voidaan rajoittaa avioehdolla, testamentilla tai lahjakirjalla. Jäljelle jäävä omaisuus jaetaan perimisjärjestyksessä.

Lain mukaan vainajan rintaperilliset eli lapset ja lapsenlapset ovat ensisijaisia perijöitä. He perivät kaiken, mitä perittäväksi jää osituksen jälkeen.

Testamentilla ei voi kieltää rintaperillisiltä heille kuuluvaa lakiosaa, ellei heitä ole tehty testamentissa perinnöttömäksi. Se vaatii kuitenkin vahvoja perusteita, kuten rikoksia.

Testamentissa voidaan säätää monenlaisista oikeuksista, kuten täydestä tai rajoitetusta omistusoikeudesta, käyttö- ja hallintaoikeudesta tai tuotto-oikeudesta.

Oikeuden lajista riippuu muun muassa se, joutuuko saaja maksamaan perintöveroa vai ei tai voiko saaja testamentata omaisuutta edelleen vai ei.

Testamentin voi myös peruuttaa. Silloin kaikki testamenttikappaleet on syytä tuhota. Myös tuhoamisyritys voi tehdä testamentista vaikutuksettoman.

Jos on tehty useita testamentteja, vanhemmat testamentit pätevät niiltä osin, kun ne eivät ole ristiriidassa viimeisimmän testamentin kanssa.

 

Mikä on avioehto?

Avioehdolla puolisot sopivat, ettei puolisoilla ole avioliiton tuomaa oikeutta toisen tai toistensa omaisuuteen. Omaisuus voi olla ennen avioliittoa kertynyttä, avioliiton aikana perittyä tai avioliiton aikana hankittua.

Puolet suomalaisista avioliitoista päättyy eroon, joten mahdollisella avioehdolla voi helpottaa omaisuuden jakamista erotilanteessa.

Ilman avioehtoa puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioerossa puolisoiden on tasattava avio-oikeuden piiriin kuuluva omaisuutensa. Se, kummalla on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta, antaa omastaan puolisolleen. Tätä osuutta kutsutaan tasingoksi, ja sitä annetaan sen verran, että avio-oikeuden alaista omaisuutta on molemmilla yhtä paljon.

Samoin puolison kuollessa avio-oikeus takaa leskelle puolet avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Jos leskellä on enemmän avio-oikeuden piiriin kuuluvaa omaisuutta, hänen ei tarvitse maksaa tasinkoa puolison oikeudenomistajille.

Avio-oikeuteen vaikuttavat avioehdon lisäksi esimerkiksi aviopuolisolle mahdollisesti testamentattu perintö tai annettu lahja, jotka antaja on määrännyt avio-oikeuden ulkopuolelle.

Avioehdot ovat yleistyneet avioerojen yleistyttyä. Avioehdon avulla esimerkiksi uusperheen muodostanut pari voi varmistaa, että kummankin omaisuus menee omalle suvulle.

Edullisimmin avioehdon tekee kopioimalla pohjan internetistä ja laittamalla sen maistraattiin. Se on hyvä ratkaisu, mikäli kyseessä on yleisin tapaus eli kokonaan avio-oikeuden poistaminen omasta omaisuudestaan, kertoo asianajaja Maria Flygare asianajotoimisto Justitumista.

Hänen mukaansa on syytä ottaa yhteys asiantuntijaan heti, kun on epävarma sopimuksen muotoiluista tai haluaa yksilöidä avioehtoa.

Syy on yksinkertainen: lakikieli saattaa toimia vastoin sopimuksen laatijoiden tahtoa. Asiantuntija varmistaa tällöin, että avioehto tekee sen, mitä siltä toivotaan. Esimerkiksi vuokrahuoneiston tuotolla ostetut tavarat tai kiinteistöt kuuluvat avio-oikeuden piiriin, mikäli tuottoa ei erikseen avioehtosopimuksessa mainita.

Flygare antaa esimerkin siitä, että osittaisella avioehdolla voi luvata turvaa puolisolle ja silti turvata omaisuutensa ja välttää mahdolliset riidat. Esimerkiksi työuransa kotimaassaan keskeyttänyt ja Suomeen muuttanut puoliso saa avioehdossa osan puolisonsa omaisuudesta, mikäli pari eroaa.

Avioehtoa olisikin hyvä miettiä jo hyvissä ajoin ennen avioitumista, sanoo perhe- ja jäämistöoikeuden professori Antti Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. ”Sitten ei tule riitaa, mitä usein tulee.”

Hän kehottaa ryhtymään toimeen, mikäli tuntuu siltä, että avioehto olisi tarpeen.

”Monesti se jää tekemättä, kun ollaan hienotunteisia tai kun ei huomata tai haluta tehdä sitä. Sitten kun riita tulee tai toinen puoliso kuolee, niin on liian myöhäistä tehdä se”, Kolehmainen muistuttaa.

 

Lakipalveluiden hinnat vaihtelevat paljon

Mikäli arvioi tarvitsevansa lakimiehen apua testamentin tai avioehdon laatimisessa, internetissä on useita lakiapua haarukoivia hakupalveluja. Ammattinimikkeellä ei ole niinkään merkitystä vaan sillä, että on kokemusta avioehtojen tai testamenttien laatimisesta. On siis mahdollista hakea apua niin lakimieheltä, lupalakimieheltä kuin asianajajaltakin.

Myös esimerkiksi HOK-Elanto ja monet pankit tarjoavat lakipalveluja.

Lakitoimistojen hinta-arviot avioehdolle ja testamentille ovat noin 100–450 euroa. Kannattaa kuitenkin selvittää, mitä hinta-arviot pitävät sisällään. Halvimmat hinnat edellyttävät, että avioehto tai testamentti on yksinkertainen ja selvä tapaus. Jotkut lakimiehet ilmoittavat tuntitaksansa, jotka ovat usein 200 euroa tuntumassa.

Myös muita kustannuksia on. Avioehdon rekisteröinti maistraatissa maksaa 55 euroa. Myös testamentin säilytys pankin tallelokerossa maksaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat