Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmannin toimitusjohtaja vaihtuu taas – tehosaneeraaja sai lähteä

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Muutosjohtajana tunnettu Per Thelin on pysynyt aiemmissakin työpaikoissaan vain lyhyen aikaa. Aika Stockmannilla jäi alle puoleentoista vuoteen.
Muutosjohtajana tunnettu Per Thelin on pysynyt aiemmissakin työpaikoissaan vain lyhyen aikaa. Aika Stockmannilla jäi alle puoleentoista vuoteen. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Stockmannin toimitusjohtaja Per Thelin jätti tehtävänsä toimitusjohtajana maanantaina, tavaratalo- ja muotiyhtiö Stockmann kertoi.

Thelinin toimikausi jäi näin vain vuoden ja viiden kuukauden pituiseksi.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Lauri Veijalainen.

Muutosjohtajaksi Ruotsista palkatun Thelinin johdolla Stockmann kävi läpi ison myllerryksen viime vuonna. Se karsi kovalla kädellä heikosti kannattavia osiaan ja keskittyi entistä enemmän muotiin.

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen kehuu Theliniä hyväksi saneeraajaksi, joka teki pyydetyt leikkaustoimet jopa odotettua nopeammassa aikataulussa.

”Se oli selväpiirteinen saneeraushomma, samantien isoista vuotokohdista eroon. Ei ollut lupa käyttää moottorisahaa pienempiä työkaluja.”

Nyt Stockmann siirtyy Hienosen mukaan uuteen vaiheeseen, jossa yhtiö etsii pitkäjänteistä kasvua erityisesti muoti- ja kosmetiikkakaupasta.

Sisäinen saneeraus jatkuu, mutta Hienosen mukaan nyt leikataan enää ”puutarhasaksilla”.

Hän sanoo toivovansa, että seuraavaksi valittava toimitusjohtaja puhuisi suomea.

Stockmannin varatoimitusjohtajana aikanaan toiminut Hienonen sanoo, ettei ole itse kiinnostunut tehtävästä.

Thelinin palkkaukseen liittyi alunperin kiista yhtiön strategiasta.

Tavaratalojen tulevaisuuteen uskovien mielestä tavarataloketjun menestys perustuu siihen, että hyvällä liikepaikalla olevasta tavaratalosta saa mahdollisimman laajasti erilaisia tavaroita ja palveluita.

Uudistajien mielestä tavaratalossa taas on liikaa kannattamattomia osastoja, joista piti päästä eroon. Stockmannista haluttiin muotitalo, jossa jokaisen neliömetrin tuotto pyritään maksimoimaan.

Maaliskuussa Stockmannin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittu Hienonen kertoo, että Stockmannin hallituksella on yhteinen tahto siitä, että yhtiö tarvitsee myös kasvunäkymän. Siksi toimitusjohtaja on hyvä vaihtaa saneeraajasta henkilöksi, joka löytää kasvun lähteitä. ”Tavoitteena ei ole muuttua kiinteistöyhtiöksi, mutta siihen päädytään, jos kovaa pohjaa ei löydy”, Hienonen summaa tilanteen.

Keskustan tavaratalon yläkerroksia Hienonen ei halua muuttaa toimistotiloiksi.

”Meillä on valtakunnan parhaat liikepaikat, jotka on sitä varten suunniteltu.”

Analyytikot Niclas Catani OP:stä ja Sauli Vilén Inderesistä pitävät huolestuttavana Stockmannin yllättävää päätöstä vaihtaa toimitusjohtaja.

”Tämä ei näytä hyvältä, sillä tappiollisen tavarataloliiketoiminnan tehostamistoimet ovat edelleen kesken”, Catani sanoo.

Juuri tavaratalokauppa on Stockmannin suurin murheenkryyni. Se tuotti viime vuonna vajaat 69 miljoonaa euroa tappiota ilman kertaluonteisia eriä.

Myös Vilénin mielestä syviin vaikeuksiin vajonneen Stockmannin saneeraus on vielä kesken, vaikka paljon onkin tapahtunut Thelinin kaudella.

Osakkeenomistajien kannalta on Vilénin mielestä huolestuttavaa, jos toimitusjohtajan paikan tuulisuus kertoo pääomistajien linjaerimielisyyksistä.

Stockmannin yhtiökokouksessa maaliskuussa käytiin valtataistelu, kun osa osakkaista halusi muuttaa yhtiöjärjestystä niin, että A- ja B-osakesarjat yhdistettäisiin. Äänestyksessä voittivat selkeästi kahta osakesarjaa puolustavat suomenruotsalaiset säätiöt.

Handelsbankenin analyytikko Robin Santavirta ei sen sijaan pidä Thelinin lähtöä dramaattisena, vaikkakin se tapahtui 6–12 kuukautta odotettua aiemmin.

Santavirran mielestä oli alusta lähtien selvää, että Thelin lähtee, kun saneeraukset on tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat