Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi korruptiopaljastukset eivät Venäjällä merkitse mitään?

Talous
 
Kirill Kudryavtsev / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Kirill Kudryavtsev / Reuters

Niin kutsuttujen Panama-paperien mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on kierrättänyt omiin taskuihinsa veroparatiisiyhtiöiden kautta noin kaksi miljardia dollaria, joista suurin osa on ilmeisesti alun perin kotoisin valtion kassasta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun julkisuudessa esitetään todisteita epäilyttävistä rahansiirroista, mutta mitään suurta meteliä asiasta ei Venäjällä noussut. Virallisen kannan mukaan väitteet ovat osa informaatiosotaa, jota Yhdysvaltain johdolla käydään Venäjää ja sen presidenttiä vastaan.

Väitteillä ja vastaväitteillä ei ole venäläisyleisön silmissä suurta merkitystä, sillä kansa on rokotettu täysin immuuniksi presidenttiin liittyville korruptiopaljastuksille. Rokotusohjelma alkoi jo 12 vuotta sitten.

Ensimmäiset väitteet Putinin kahmimista rikkauksista tulivat julki helmikuun 2. päivänä 2004. Asialla oli parlamentin alahuoneen duuman entinen puheenjohtaja, entinen turvallisuusneuvoston pääsihteeri ja varapääministeri, agraaripuolueen presidenttiehdokas Ivan Rybkin.

Rybkin julkaisi Kommersant-sanomalehdessä koko sivun ilmoituksen, jossa hän nimitti Putinia ”Venäjän suurimmaksi oligarkiksi”. Putinin ”mustan kassan” hoitajiksi Rybkin nimesi Rossija-pankin johtajan Juri Kovaltšukin, hänen tutkijaveljensä Mihailin ja suomalais-venäläisen liikemiehen Gennadi Timtšenkon.

Putin valmistautui toiselle presidenttikaudelleen, ja vielä tuolloin tällaiset väitteet herättivät vallan liepeillä pientä huolestumista. Rybkinin vaimo nimittäin teki muutama päivä ilmoituksen julkaisun jälkeen miehestään katoamisilmoituksen. Kaksi päivää myöhemmin Rybkin soitti uutistoimisto Interfaxin toimitukseen ja kertoi pitäneensä muutaman päivän hauskaa kavereiden kanssa Kiovassa.

”Minulla on oikeus yksityiselämään”, Rybkin kommentoi.

Muutamaa päivää myöhemmin poliitikko lensi Lontooseen ja esitti toisenlaisen tarinan: hänet oli siepattu, huumattu ja lavastettu riettaaseen kiristysvideoon. Rybkinin vaalikampanja joka tapauksessa loppui, ja Putin valittiin presidentiksi maaliskuun 2004 vaaleissa 71 prosentin ääniosuudella.

Läntiset tiedotusvälineet ja Venäjän harveneva oppositiomedia tonkivat Rybkinin väitteille vahvistuksia, mutta saalis oli vähäinen.

Seuraavan kerran Putinin salaisista omaisuuksista saatiin paksuja otsikoita marraskuussa 2007, kun moskovalainen politiikan tutkija Stanislav Belkovski esitti omat väitteensä saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa. Belkovskin mukaan Putinin henkilökohtainen omaisuus oli ainakin 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Belkovski väitti presidentin ”hallitsevan” 37 prosenttia Surgutneftegas-öljy-yhtiöstä, omistavan 4,5 prosenttia kaasuyhtiö Gazpromista ja kolme neljännestä Gennadi Timtšenkon johtamasta Gunvor-öljynvälitysyhtiöstä.

Venäläisen öljyn kärkivälittäjäksi noussut Gunvor oli näistä yhtiöistä mielenkiintoisin, koska se oli rahakone: kilpailijoiden mukaan se kuori jokaisesta Venäjältä viemästään öljylitrasta tavallista suuremman välityspalkkion.

Vajaassa neljässä vuodessa oli tapahtunut kuitenkin muutos: Belkovskia ei kyyditty mihinkään ja hänen väitteensä sivuutettiin Kremlissä suurin piirtein olan kohautuksella. Putin itse nimitti väitteitä myöhemmin ”kuonaksi, joka on tongittu jonkun nenästä ja levitetty sitten noille paperinpaloille”.

Rybkin on poliittinen ruumis, Belkovski jatkaa kommentointejaan kuten ennenkin. Putinin toisella presidenttikaudella tapahtunutta ilmapiirin muutosta voi selittää juuri tapaus Rybkinillä: se todisti Venäjän eliitille, ettei korruptioväitteillä ole mitään merkitystä.

Yleinen, melko kyyninen suhtautuminen on perua 1990-luvun tapahtumista. Tuhannet tiedustelupalveluista eronneet upseerit värväytyivät tuolloin suuryritysten ja organisaatioiden niin kutsutuille ”analyyttisille osastoille”, joiden ensisijainen tehtävä oli kerätä kilpailijoista ja vastustajista kompromatia, poliittista saastaa.

Yleisen käsityksen mukaan jokaisella eliitin jäsenellä on yllin kyllin luurankoja kaapissaan, ja joku on ne jo ajat sitten kirjannut voidakseen ottaa tiedot käyttöön sopivan tilaisuuden tullen. Presidentti ei ole poikkeus.

Paljastuksilla on kuitenkin tämän ajattelun mukaan aina jokin tarkoitus, joka on mielenkiintoisempi kuin itse paljastukset.

Mikä on veroparatiisi ja koska varojen piilottaminen on laitonta? HS:n uutinen kertoo sunnuntai-iltana paljastetun jättimäisen tietovuodon taustat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat