Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Panaman paperit kertovat? HS:n kooste tiivistää maailman suurimman tietovuodon keskeiset uutiset

Jättimäisen tietovuodon ansiosta medioiden käsiin päätyneet Panaman paperit paljastavat, että muun muassa Islannin ja Ukrainan pääministereillä on yhteyksiä veroparatiiseihin.

Talous
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Monisatainen kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi sunnuntai-iltana valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä eli niin sanotut Panaman paperit.

HS koosti tapauksen tärkeimmät yksityiskohdat ja merkittävimmät käänteet.

 

Mistä Panaman paperien tapauksessa on kyse?

Yhteensä 80 maan tiedotusvälineet julkistivat sunnuntai-iltana valtavan aineiston panamalaisen veroparatiisiyhtiön asiakkaista. Kyseessä on kenties maailman suurin tietovuoto.

Papereista käy ilmi, että monet valtion päämiehet, poliitikot, urheilusankarit ja rikolliset ovat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin.

Veroparatiisiyhtiön perustaminen ei välttämättä ole rikollista, mutta käytännössä paratiiseja käytetään usein rikoksen kätkemiseen.

Aineisto oli päätynyt tiedostusvälineiden käsiin jo vuosi sitten. Tuolloin saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai käsiinsä nimettömästä lähteestä 11,5 miljoonaa asiakirjaa, jotka olivat peräisin Panamassa toimivasta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta. Tiedostot jaettiin Tutkivien toimittajien kansainvälisen järjestön ICIJ:n kautta ensin brittilehti Guardianille ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Vuodettujen tietojen alkuperää ei ole kerrottu, mutta ne voivat olla peräisin joko joltain Mossack Fonseca -yrityksen työntekijältä tai ne on saatu murtautumalla yrityksen tietojärjestelmään. Mossack Fonsecan mukaan dokumentit on saatu murtautumalla sen sähköpostipalvelimeen.

Vuodettuja asiakirjoja on sanomalehti Guardianin mukaan 11,5 miljoonaa, mikä tekisi vuodosta jopa suuremman kuin Yhdysvaltain diplomaattisähkeitä paljastanut Wikileaks-vuoto vuonna 2010 tai Edward Snowdenin vuonna 2013 vuotamat turvallisuuspalvelun asiakirjat.

Lue lisää paljastusten taustoista ja veroparatiisien toiminnasta tästä.

 

Ketkä poliitikot on yhdistetty veroparatiisiin perustettuun yhtiöön?

Sunnuntaina julki tulleista tiedoista kävi muun muassa ilmi, että kahdentoista maan ylimmällä poliittisella johdolla on sijoituksia veroparatiiseissa.

Joukossa ovat muun muassa Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Paperit myös osoittavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.

Lisäksi asiakirjoista löytyy salassa pidettyjä veroparatiisiyhtiöitä, jotka on yhdistetty Egyptin entiseen presidenttiin Hosni Mubarakiin, Libyan entiseen johtajaan Muammar Gaddafiin sekä Syyrian presidenttiin Bashar Al-Assadiin. Ylen tietojen mukaan poliitikkojen joukosta löytyy myös muun muassa Argentiinan presidentti Mauricio Macri sekä Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

Gleb Garanich / Reuters
Ukrainan presidentti Petro Porošenko
Ukrainan presidentti Petro Porošenko

Islannissa on tyrmistytty tiedoista maan pääministerin yhteyksistä veroparatiiseihin. Gunnlaugssonilla ja hänen vaimollaan on ollut aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Islannin entinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir on vaatinut pääministerin eroa ja oppositio on harkinnut epäluottamuslausetta.

Gunnlaugsson on vakuuttanut, ettei hän harkitse eroa kohun takia.

Lue lisää Islannin pääministerin kytköksistä veroparatiiseihin tästä.

Bertil Enevag Ericson / Scanpix
Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Venäjällä presidentti Putinin yhteydet veroparatiiseihin taas eivät nostattaneet suurta meteliä. Virallisen kannan mukaan väitteet ovat osa informaatiosotaa, jota Yhdysvaltain johdolla käydään Venäjää ja sen presidenttiä vastaan.

Alexander Zemlianichenko / Reuters
Juri Kovaltšuk
Juri Kovaltšuk

Toimittajaryhmän selvitysten mukaan Putinin ystävän Juri Kovaltšukin johtama, pietarilaislähtöinen Rossija-pankki on ollut rahansiirroissa keskeinen. Pankki ja sen johtaja joutuivat Yhdysvaltain pakotelistoille ensimmäisten joukossa Krimin miehityksen jälkeen.

Suuri osa rahoista on peräisin Putinin nuoruuden judokaverin Arkadi Rotenbergin yhtiöiden antamista vakuudettomista lainoista. Myös kyproslaisiin pankkeihin talletettujen sijoitusten korkotuottoja on ohjattu takaisin Venäjälle ja presidentin lähipiirin käyttöön.

Lue lisää Vladimir Putinin lähipiirin kytköksistä veroparatiiseihin tästä.

Lue HS:n Moskovan-kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan analyysi korruptiopaljastusten merkityksestä Venäjällä tästä.

 

Mitä yhteyksiä Suomeen Panaman papereista löytyy?

Papereista löytyy myös satoja suomalaisnimiä. Ylen MOT-ohjelman mukaan suomalaisilla on yhteyksiä satoihin veroparatiisiyhtiöihin 1980-luvulta asti.

Tarkempia tietoja suomalaishenkilöistä ja heidän yhteyksistään ei ole kuitenkaan vielä tuotu julkisuuteen.

Lue lisää MOT-ohjelman paljastuksista täältä.

Sitä vastoin Panaman paperit paljastavat, että pohjoismainen Nordea on takavuosina perustanut asiakkailleen ahkerasti yrityksiä, joiden omistus on rekisteröity Panamaan. Nordea antoi tiedotteessaan ymmärtää, että takavuosina järjestelyjä tehtiin asiakkaille nimenomaan verojen välttelytarkoituksessa.

Toimintatapoja muutettiin vuonna 2009. Nordean mukaan se ei enää salli asiakkaiden jättää veroja maksamatta veroparatiiseihinkaan sijoitettujen varojen tuotoista. Nordean mukaan se on vuoden 2015 alusta alkaen varmistanut useilla prosesseilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille.

Lue lisää Nordean tapauksesta tästä.

Suomen verottaja ja poliisi kiinnostuivat heti maanantaina tiedoista, jotka koskevat Panamaan yrityksiä perustaneita suomalaisia.

Keskusrikospoliisin talousrikostorjunnan päällikkö Markku Ranta-aho sanoi, että poliisia kiinnostavat Panamaan liittyvät mahdolliset veropetokset ja rikoshyödyn piilottaminen.

Ranta-ahon mukaan verottajalla on nyt paras kyky arvioida aineistoa. Sitä ei tosin ole verottajan eikä poliisin hallussa, vaan vuototieto on kansainvälisen toimittajaryhmittymän ICIJ:n toimittajien tietokoneilla.

Verohallinnon yritysverotusyksikön ylijohtaja Sanna Alamäki sanoi, että verottaja yrittää saada valtavan tietoaineiston haltuunsa toimittajilta tai kansainvälisen tietojenvaihdon kautta viranomaisilta.

”Olemme käynnistäneet kansainvälisen prosessin tietojen saamiseksi”, Alamäki sanoo.

Lue lisää verottajan ja poliisin kiinnostumisesta tästä.

Myös muualla maailmassa oikeusviranomaiset ovat käynnistäneet tutkintoja vuodetuista tiedoista.

Lue maailman oikeusviranomaisten reaktioista tästä.

 

Mitä muita nimiä Panaman papereista on löytynyt?

Tietovuoto koskee myös muita kuin poliitikkoja.

Formula 1 -kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua voittaneen saksalaisen Nico Rosbergin nimi löytyy veroparatiisipapereista, kertoo saksalainen yleisradioyhtiö NDR.

NDR:n mukaan Rosbergin Mercedes-talli on tehnyt sopimuksen ”kuljettajapalveluista” Brittiläisillä Neitsytsaarilla rekisteröidyn Ambitious Group Limited -yhtiön kanssa. Yhtiön asioita hoitaa Mossack Fonseca.

Lue lisää Nico Rosbergin tapauksesta tästä.

Vuodetut asiakirjat paljastavat myös, että argentiinalainen jalkapalloilija Lionel Messi ja tämän isä ovat omistajina veroparatiisiyhtiö Mega Star Enterprisesissä, jonka panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca on perustanut vuonna 2012.

Sekä Messi että tämän isä ovat syytettyinä veronkierrosta Espanjassa, jossa Messi tällä hetkellä pelaa. He ovat kiistäneet syytökset.

Paperit viittaavat myös siihen, että kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettisen neuvoston pitkäaikaisella jäsenellä Juan Pedro Damianilla on tiedettyä läheisempiä yhteyksiä entiseen Fifan varapuheenjohtajaan Eugenio Figueredoon, jota epäillään korruptiosta.

Lue lisää Fifan ja Messin osallisuudesta Panaman papereihin tästä.

 

Mitä veroparatiisin hyväksikäyttämisestä voi seurata?

Panaman paperit eivät suoraan kerro, ovatko niillä esiintyvät henkilöt syyllistyneet rikokseen.

Yrityksen tai säätiön perustaminen veroparatiisiin on sinänsä täysin laillista. Omistuksensa saa myös sijoittaa, mihin haluaa, eikä siitä tarvitse maksaa veroa.

Suomessa ei ole enää varallisuusveroa. Ulkomaisistakin omistuksista pitäisi lain mukaan tosin kertoa verottajalle, mutta ilmoittamatta jättäminen ei ole todennäköisesti rikos vaan lievempi rikkomus, jos sitä ei ole tehty veronvälttämistarkoituksessa.

Laitonta on sen sijaan se, että jättää verottajalle kertomatta tuloistaan. Yleensä sijoituksista tulee tuottoa. Jos tätä pääomatuloa ei raportoi Suomen verottajalle, syyllistyy veropetokseen. Tämä koskee myös tuloa, joka muodollisesti jää yhtiöön tai trustiin.

Veroparatiisijärjestelyssä avittanut pankkikin saattaa syyllistyä rahanpesulakien rikkomiseen, jos se auttaa asiakastaan tekemään veropetoksen.

Lue lisää veroparatiiseista täältä.

Kacper Pempel / Reuters
Panaman papereista käy ilmi, että monet valtion päämiehet, poliitikot, urheilusankarit ja rikolliset ovat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin.
Panaman papereista käy ilmi, että monet valtion päämiehet, poliitikot, urheilusankarit ja rikolliset ovat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat