Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornia ja New Yorkin kaupunki säätivät 15 dollarin eli noin 13 euron minimipalkan

Talous
 
Lucy Nicholson Reuters
Nainen seisoi kylttien kanssa sen rakennuksen edessä, missä kuvernoori Jerry Brown allekirjoitti minimipalkkalain. ”Me saimme sen”, kylteissä lukee.
Nainen seisoi kylttien kanssa sen rakennuksen edessä, missä kuvernoori Jerry Brown allekirjoitti minimipalkkalain. ”Me saimme sen”, kylteissä lukee. Kuva: Lucy Nicholson Reuters

Kalifornian osavaltio ja New Yorkin kaupunki nostivat maanantaina lakisääteisen minimipalkan 15 dollariin eli noin 13 euroon tunnilta. Kaliforniasa minimipalkka nostetaan tähän tasoon asteittain kuuden vuoden aikana nykyisestä kymmenestä dollarista, kertoo the New York Times.

Minimipalkkalaki sai lopullisen sinetin, kun kuvernööri Jerry Brown allekirjoitti lakiesitykset maanantaina.

Myös New Yorkin kaupunkin nostaa minimipalkan 15 dollariin mutta jo vuoteen 2018 mennessä. Muualla New Yorkin osavaltiossa minimipalkkoja nostetaan vähemmän.

Vapaista työmarkkinoista ja joustavista palkoista kuuluisa Yhdysvallat menee siis palkkojen jäykkyydessä osittain Suomen edelle. Suomessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa, vaan palkkoja säädellään työehtosopimuksilla. Alimmat sopimuskohtaiset tuntipalkat ovat kymmenen euron tietämissä.

Kuvernööri Jerry Brownin mukaan minimipalkan nostaminen on askel taloudellisen oikeudenmukaisuuden suuntaan.

”Tässä on kyse ihmisistä. Tässä on kyse siitä, että luodaan pikkuisen, ihan vähäsen tasapainoa järjestelmään, jonka epätasapaino kasvaa joka päivä”, Brown sanoi.

Yhdysvalloissa on käyty viime vuosina vilkasta keskustelua tuloeroista. Yhä suurempi osa tuloista keskittyy rikkaimmalle yhdelle prosentille väestöstä ja keskiluokan suhteellinen asema on heikentynyt.

Kriitikoiden mukaan minimipalkan korotukset voivat heikentää työllisyyttä ja siten lopulta vähentää taloudellista tasa-arvoa.

Lakia pidetään mielenkiintoisena taloudellisena kokeiluna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat