Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroparatiisitietojen vuoto käynnisti rikostutkinnat ympäri maailman

Talous
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.

Sunnuntaina julki tullut suuri veroparatiisitietojen vuoto on käynnistänyt useita rikostutkintoja. Kansainvälinen toimittajaryhmä kertoi sunnuntaina tietoja sadoista poliitikoista, urheilijoista ja johtajista, jotka olivat kätkeneet omaisuutensa veroparatiiseihin.

Tiedot kävivät ilmi panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan vuodetuista asiakirjoista.

Yhdysvaltain oikeusministeriö aikoo käydä läpi vuodetut tiedot ja arvioida, onko toimilla rikottu Yhdysvaltain korruptio- tai muita lakeja.

Suomessakin poliisi ja verottaja kiinnostuivat vuodetuista tiedoista.

Myös muun muassa Ranskan ja Espanjan viranomaiset aloittavat tutkinnan törkeistä veropetoksista, kertoo uutistoimisto Reuters. Saksan, Ruotsin, Itävallan, Hollannin ja Australian viranomaiset kertoivat aloittavansa vuodettujen tietojen selvittelyn.

Toistaiseksi viranomaisten hallussa ei ole koko vuodettua aineistoa, joten näytön kerääminen ja arviointi ei välttämättä ole helppoa.

Myös Panaman viranomaiset kertoivat aloittavansa tutkinnan asianajotoimisto Mossack Fonsecan toimintatavoista.

Mossack Fonsecan maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan media on antanut väärän kuvan ”toimiston toiminnan laadusta”. Toimisto myöntää perustaneensa vuosien varrella 240 000 hallintayritystä. Tiedotteen mukaan se kuitenkin noudattaa täysin Panaman lakia.

”Pidättäydymme rutiininomaisesta asiakassuhteesta, jos pakotelistojen läpikäyminen ja arvio paljastavat, että asiakas on pakotelistoilla tai tuomittu rikoksesta”, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Mossack Fonseca ei hallinnoi asiakkaiden varoja. Se ainoastaan luo hallintayrityksiä ja säätiöitä, joiden omistajiksi merkitään panamalaisia henkilöitä. Näin yhtiöiden todelliset omistajat ja vallankäyttäjät pysyvät piilossa.

Yleensä hallintayhtiöihin ja säätiöihin sijoitetaan asiakkaiden sijoituksia tai yritysomistuksia, joiden halutaan pysyvän salassa verottajalta ja julkisuudelta.

Hallintayrityksen perustaminen ei ole Suomen lain mukaan laitonta, mutta jos omaisuuden tuotot jättää kertomatta verottajalle, syyllistyy veropetokseen.

Mossack Fonseca kertoo ”tekevänsä parhaansa” varmistaakseen, ettei yhtiöitä käytetää laittomaan veronkiertoon.

Varoja saatetaan kätkeä myös muusta syystä, kuten varojen piilottamiseksi velkojilta yrityksen konkursseissa tai perinnön siirtämiseksi verotta jälkeläisille.

HS:n kooste tiivistää maailman suurimman tietovuodon keskeiset uutiset.

Wolfgang Rattay / Reuters
Mossack Fonsecan maanantaina nettisivuillaan julkaiseman tiedotteen mukaan media on antanut väärän kuvan ”toimiston toiminnan laadusta”.
Mossack Fonsecan maanantaina nettisivuillaan julkaiseman tiedotteen mukaan media on antanut väärän kuvan ”toimiston toiminnan laadusta”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat