Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina sensuroi Panama-vuotoa tehokkaasti

Vuodettu sensuurimääräys kehottaa etsimään ja poistamaan uutiset

Talous
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.

Peking

Tämän viikon kohutuin kansainvälinen uutinen, Panama-tietovuoto, ei ole saanut palstatilaa Kiinan mediassa, eikä siitä keskustella internetin sosiaalisen median palveluissa. Kiina alkoi heti vuodon jälkeen sensuroida tehokkaasti kaikkea vuotoon liittyvää.

Sensuuriviranomaiset ovat määränneet ”etsimään ja poistamaan” uutiset Panama-tietovuodosta, kertoo Kiinan sensuuria tutkiva verkkosivusto China Digital Times, joka on saanut tietoonsa asiaa koskevan salaisen sensuurimääräyksen.

Kiina sensuroi myös hakutuloksia kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa ja kiinalaisissa netin hakukoneissa.

Panama-vuoto on Kiinan johdon kannalta kiusallinen, koska vuodettuja asiakirjoa tutkineet väittävät, että Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen johtoon kuuluvat ihmiset ovat piilottaneet rahojaan veroparatiisiyhtiöihin.

Panaman paperien mukaan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvän komitean entisistä tai nykyisistä jäsenistä ainakin kahdeksan sukulaisilla on on veroparatiisiyhtiöitä, kertoo kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ, joka on koordinoinut vuodettujen asiakirjojen tutkimista.

Järjestön mukaan esimerkiksi Kiinan presidentin Xi Jinpingin lanko Deng Jianghui perusti kaksi yhtiötä Britannian Neitsytsaarille vuonna 2009.

Väitteet, että Kiinan johtajat piilottelevat rahojaan ulkomaille ovat kommunistipuolueelle erityisen kiusallisia nyt, kun Kiinan johto pyrkii luoman itsestään kuvaa sinnikkäänä korruption vastustajana. Kiinassa on jo neljättä vuotta meneillään korruption vastainen kampanja, jossa satojatuhansia virkamiehiä on joutunut epäillyksi korruptiosta.

Politbyroon pysyvä komitea on Kiinan ylin vallankäyttäjä. Siinä on tällä hetkellä seitsemän jäsentä. Siihen joskus kuuluneista tiettävästi vain yksi, eläkkeellä oleva Zhou Yongkang, on joutunut Kiinassa epäillyksi korruptiosta.

Väitteet Kiinan johtajien varallisuuden piilottelusta ulkomaille eivät ole sinänsä uusia. Vuonna 2012 uutistoimisto Bloomberg julkaisi tutkimuksiaan, joiden mukaan Xin sukulaiset ovat keränneet itselleen suuren omaisuuden.

Kaksi vuotta sitten ICIJ-järjestö julkisti tutkimuksia, joiden mukaan esimerkiksi Kiinan edellisen presidentin Hu Jintaon ja Kiinan entisen johtajan Deng Xiaopingin sukulaisilla oli veroparatiisiyhtiöitä.

Veroparatiisiyhtiöiden perustaminen ei ole laitonta, mutta rahojen siirtäminen niihin herättää kysymyksiä rahojen alkuperästä. Kiinan kommunistisen puolueen sääntöjen mukaan puolueen johtavissa asemissa olevat eivät saa käyttää asemiaan oman hyödyn tavoitteluun.

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Järjestön mukaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin (kuvassa) lanko perusti kaksi yhtiötä Britannian Neitsytsaarille vuonna 2009.
Järjestön mukaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin (kuvassa) lanko perusti kaksi yhtiötä Britannian Neitsytsaarille vuonna 2009.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat