Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tokmanni aikoo Helsingin pörssiin – 156 myymälän ketju jatkaa laajenemista

Tokmannin toimitusjohtaja uskoo, että Suomessa on vielä tilaa lähes 50:lle uudelle myymälälle.

Talous
 

Halpakauppaketju Tokmanni aikoo listautua Helsingin pörssiin. Ketju kertoi tiistaina aamulla suunnitelmastaan listautua pörssin päälistalle.

Tokmannilla oli viime vuoden lopulla 156 myymälää. Viime vuosina yhtiön Tarjoustalo- ja Robinhood-myymälöitä on yhdenmukaistettu Tokmanni-brändin alle.

Tokmanni pitää itseään Pohjoismaiden suurimpana halpakauppojen ketjuna. Se katsoo omaavansa vielä kasvumahdollisuuksia ainakin noin neljänneksen verran myymälöiden määrässä.

Tokmannin teettämän selvityksen mukaan Suomessa olisi tilaa vielä runsaalle 40 myymälälle, joten verkosto voisi kasvaa 200 myymälään.

Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiössä on tehty määrätietoisesti töitä seitsemän vuoden ajan tähtäimessä listautua pörssiin. Väänänen tuli yhtiön johtoon seitsemän vuotta sitten.

Tokmannin perustajiin kuului Kyösti Kakkonen, joka aloitti toiminnan 1970-luvulla. Kakkonen on myynyt kokonaan omistuksensa. ”Hän on enää asiakas. Toivottavasti saamme hänet puhutuksi uudelleen omistajaksi osakeannin yhteydessä”, Väänänen sanoi.

Tokmannin nopea laajeneminen alkoi vuonna 2004, jolloin se osti seitsemän alueellista halpakauppaa ja siitä tuli alallaan maan ykkönen. Laajeneminen tuli mahdolliseksi, kun pääomasijoitusyhtiö Capman osti enemmistön yhtiön osakkeista.

Capman on nyttemmin luopunut omistuksestaan, ja yhtiön suurin omistaja on nyt pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital 83 prosentin osuudella. Suomalainen Rockers Tukku omistaa 11 prosenttia ja Tokmannin johto loput kuusi prosenttia.

Uusien osakkeiden myynnin lisäksi nykyiset omistajat aikovat annin yhteydessä myydä omia osakkeitaan. Nordic Capital aikoo kuitenkin jäädä merkittäväksi omistajaksi.

Viime vuonna Tokmannin liikevaihto oli 755 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli 44 miljoonaa. Yhtiöllä oli noin 3 200 työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat