Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpaketju Tokmanni aikoo pörssiin

Kun kuluttajat pihistelevät taantuman takia, kaupan halpaliikkeet ovat menestyneet.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Tarjoustalo- ja Robinhood-myymälöitä on viime vuosina siirretty Tokmanni-nimen alle. Tikkurilassa Tarjoustaloon vaihdettiin Tokmanni-kyltti viime syksynä.
Tarjoustalo- ja Robinhood-myymälöitä on viime vuosina siirretty Tokmanni-nimen alle. Tikkurilassa Tarjoustaloon vaihdettiin Tokmanni-kyltti viime syksynä. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Työntekijöitä 3 200

 Viime vuonna Tokmannin liikevaihto oli 755 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli 44 miljoonaa. Yhtiöllä oli noin 3 200 työntekijää.

 Yhtiö kertoo kasvaneensa kolmen viime vuoden aikana tasaisesti noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Kannattavuus on samaan aikaan pysynyt vakaana.

 Tokmannin myymälöissä oli viime vuonna 43 miljoonaa kassatapahtumaa.

Halpakauppaketju Tokmanni aikoo listautua Helsingin pörssiin. Ketju kertoi eilen tiistaina suunnitelmastaan listautua pörssin päälistalle.

Tokmannilla oli viime vuoden lopulla 156 myymälää. Viime vuosina yhtiön Tarjoustalo- ja Robinhood-myymälöitä on siirretty Tokmanni-nimen alle.

Tokmanni pitää itseään Pohjoismaiden suurimpana halpakauppojen ketjuna. Se arvioi, että myymälöiden määrää voidaan kasvattaa vielä ainakin noin neljänneksellä.

Tokmannin teettämän selvityksen mukaan Suomessa olisi tilaa vielä runsaalle 40 myymälälle, joten verkosto voisi kasvaa 200 myymälään.

Yhtiö kertoo olevansa Suomessa halpakauppa-alan markkinajohtaja 38 prosentin osuudella. Halpahallilla on 15 prosentin osuus ja seuraavina ovat Kärkkäinen, Hong Kong ja Veljekset Keskinen.

Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiössä on tehty pörssilistautumisen eteen määrätietoisesti töitä seitsemän vuoden ajan. Väänänen tuli yhtiön johtoon seitsemän vuotta sitten.

Tokmannin perustajiin kuului Kyösti Kakkonen, joka aloitti toiminnan 1970-luvulla. Kakkonen on myynyt kokonaan omistuksensa. ”Hän on enää asiakas. Toivottavasti saamme hänet puhutuksi uudelleen omistajaksi osakeannin yhteydessä”, Väänänen sanoi.

Tokmannin nopea laajeneminen alkoi vuonna 2004, jolloin se osti seitsemän alueellista halpakauppaa ja siitä tuli alallaan ykkönen. Laajeneminen tuli mahdolliseksi, kun pääomasijoitusyhtiö Capman osti enemmistön yhtiön osakkeista.

Capman on nyttemmin luopunut omistuksestaan, ja yhtiön suurin omistaja on nyt pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital 83 prosentin osuudella. Suomalainen Rockers Tukku omistaa 11 prosenttia ja Tokmannin johto loput kuusi prosenttia.

Uusien osakkeiden myynnin lisäksi nykyiset omistajat aikovat annin yhteydessä myydä omia osakkeitaan. Nordic Capital aikoo kuitenkin jäädä merkittäväksi omistajaksi.

Osakeannin yksityiskohtia ei ole vielä päätetty. Tokmanni aikoo seuraavaksi ryhtyä tunnustelemaan sijoittajien kiinnostusta. Anti pyritään järjestämään ennen kesää.

Helsingin pörssiin on alkuvuonna tullut runsaasti yhtiöitä. Vilkkaus kertoo siitä, että kurssitaso on alkuvuoden notkahduksesta huolimatta edelleen melko korkea, koska vaihtoehtoisia sijoituksia on vaikea löytää.

Toisaalta notkahdus muistutti, että hyvät ajat voivat olla päättymässä ja on syytä kiirehtiä, jos aikoo ehtiä mukaan.

Helsingin pörssissä on toistaiseksi niukasti vähittäiskaupan alan yhtiötä. Niitä ovat Kesko, Stockmann ja Verkkokauppa.com.

Verkkokauppa tuli pörssiin kaksi vuotta sitten ja sen taival on ollut menestyksellinen. Sen osakekurssi on lähes kaksinkertaistunut.

Verkkokaupan osakkeita on ostettu, koska sijoittajat ilmeisesti uskovat, että verkkomyynnillä on kasvua edessään.

Tokmanni edustaa siihen verrattuna perinteistä tavaratalokauppaa.

Tokmannin etuna on kuitenkin taloudellinen taantuma. Kun kuluttajat pihistelevät ostoksissaan, halpakaupat ovat menestyneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat