Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Outokumpu aloittaa yt-neuvottelut – ”Näin ei voi jatkaa”

”Emme odota, että teräksen markkinatilanne meitä pelastaisi”, sanoo viestintäjohtaja Saara Tahvanainen. Yhteistoimintaneuvotteluissa on enintään 140 työpaikkaa uhattuna Suomessa.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kaikkiaan yhtiön yt-neuvottelujen ja tehostamistoimien arvioidaan johtavan 600 työpaikan vähentämiseen maailmanlaajuisesti.
Kaikkiaan yhtiön yt-neuvottelujen ja tehostamistoimien arvioidaan johtavan 600 työpaikan vähentämiseen maailmanlaajuisesti. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Teräksenvalmistaja Outokumpu aloittaa yhteistoimintaneuvottelut enintään 140 työpaikan vähentämisestä Suomessa, kertoo yhtiö tiedotteessa tiistaina.

Lisäksi yhtiö suunnittelee tiettyjen tuotannon tukitoimien ulkoistamista Torniossa. Ulkoistamistoimet koskisivat noin 100 työntekijää.

Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut myös Ruotsissa 90 työpaikan vähentämisestä. Kaikkiaan yhtiön yt-neuvottelujen ja tehostamistoimien arvioidaan johtavan 600 työpaikan vähentämiseen maailmanlaajuisesti.

Vähennysten kohteena ovat myynti, hallinto ja tukitoiminnot paitsi Suomessa myös globaalisti, kertoo Outokummun viestintäjohtaja Saara Tahvanainen. Vähennykset ovat osa laajempaa organisaatiorakenteen keventämistä.

”Haemme olemassa olevasta rakenteesta ratkaisuja, joilla saadaan ostettua aikaa pitkän tähtäimen muutosten tekemiseen, kuten tuotannon tehostamiseen”, hän sanoo.

Ulkoistamistoimenpiteet Torniossa kohdistuvat suunnittelutoimintoihin, varastotoimintoihin ja lähetystoimintoihin.

”Pääosa tehtävistä pysyy jatkossakin täällä tehtaassa, osaa voidaan tehdä kenties tehdä kauempana”, kertoo Tornion-tehtaan tuontantojohtaja Martti Sassi. Hänen mukaansa toimenpiteet ja yt-neuvottelut aloitetaan hyvin nopealla aikataululla.

Outokumpu työllistää Kemi-Tornion alueella noin 2 200 henkilöä. Määrä on pysynyt lähivuosina varsin samana, kertoo Sassi.

Yhtiö on tappiokierteessä ja myös velkaantunut hälyttävästi.

”Outokummulla on kahdeksan vuotta tappioita takana. On selvää, että näin ei voi jatkaa”, toteaa viestintäjohtaja Tahvanainen.

Hän muistuttaa, että yhtiössä on parin vuoden aikana jo tehty isoja muutoksia, kuten teolliset uudelleenjärjestelyt mukaan lukien sulattojen sulkemiset Saksassa ja tuotannon siirrot Saksasta Tornioon ja Ruotsiin. Toimet ovat johtaneet velkataakan vähenemiseen ja velkaantumisasteen laskuun.

Myös joulukuinen yrityskauppa, jolloin Outokumpu myi osuutensa kiinalaisyhtiö Shanghai Krupp Stainlessista, helpotti tilannetta. Yrityskaupan jäljiltä velkaantumisaste koheni siedettävään 69,1 prosenttiin.

Uudelleenjärjestelyt ovat vieneet Tahvanaisen mukaan paljon aikaa ja fokusta. Sinä aikana tuottavuuden parantamiseen tähtäävät, jatkuvat toimet ovat jääneet sivummalle.

”Nyt seuraava askel täytyy olla se, että pyritään tekemään voittoa.”

Teräksen valmistus on näinä aikoina vaikeaa liiketoimintaa. Ruostumattoman teräksen kysyntä kasvoi vain hivenen viime vuonna, ja ylitarjonta on laskenut hintoja. Hintojen halventuminen puolestaan on pienentänyt liikevaihtoa.

Toinen ongelma on se, että tuotteet seisovat pitkään varastoissa.

”Globaali kilpailu alalla on niin tiukka ja hintapaineet niin valtavat, että vaikka olemme jo tehneet paljon tappioiden leikkaamiseksi, meidän on jatkettava tehostustoimia riittävän taloudellisen tuloksen saamiseksi”, sanoo Tahvanainen.

”Emme odota, että teräksen markkinatilanne meitä pelastaisi. Tilanne on kaikille sama. Tärkeää on, miten asemoidumme suhteessa kilpailijoihin.”

Asiakaspuolella Outokumpu pyrkii jatkossa tekemään tiiviimpää yhteistyötä esimerkiksi autonvalmistajien kanssa ja lisäämään siten myyntiä.

Outokummun toimitusjohtaja vaihtui tammikuussa. Uusi toimitusjohtaja Roeland Baan on vuonna 1932 perustetun yhtiön ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja.

HS haastatteli tuoretta toimitusjohtajaa tammikuussa Suomen terästehtaan ja kaivoksen tulevaisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat