Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaispankit: Emme tarjoa veroparatiiseja sijoituskohteiksi

Suomalaispankkien mukaan ne eivät tarjoa hallinta­yhtiöitä. OECD:n veroyksikön johtaja sättii Panamaa.

Talous
 
Teemu Salonen / Lehtikuva
Tietovuodon mukaan Nordean Luxemburgin yksikkö perusti asiakkailleen vuosina 2004–2014 lähes 400 hallintayhtiötä veroparatiisina tunnettuun Panamaan.
Tietovuodon mukaan Nordean Luxemburgin yksikkö perusti asiakkailleen vuosina 2004–2014 lähes 400 hallintayhtiötä veroparatiisina tunnettuun Panamaan. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Suomessa toimivat isot ja pienemmätkin pankit vakuuttavat, että veroparatiiseista kertominen asiakkaille ei kuulu niiden palveluvalikoimaan.

Suomen suurin pankki OP sekä Danske, S-Pankki, Handelsbanken, FIM ja Evli sanovat, että ne eivät tarjoa asiakkailleen hallintayhtiöiden käyttöä Panamassa tai muissa veroparatiiseissa.

Helsingin Sanomat kysyi finanssiyhtiöiltä sekä kotimaan että ulkomaiden konttorien toiminnasta.

”Handelsbanken ei osallistu sellaisiin liiketoimiin tai tarjoa sellaisia tuotteita, jotka voidaan verolainsäädännön näkökulmasta tulkita kyseenalaisiksi”, suuresta ruotsalaisesta Handelsbankenista kerrottiin. ”Jos olemme asiasta epävarmoja, kieltäydymme olemasta mukana.”

OP:ta lukuun ottamatta kaikki vastanneet pankit olivat myös varmoja, että palveluita ei ole koskaan tarjottu. OP ei käytettävissä olleen ajan kuluessa saanut täyttä varmuutta asiaan.

Nordean Suomen maajohtaja ja koko konsernin riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoi maanantaina, että hallintayhtiöitä Panamaan on tarjottu vain pankin Luxemburgin tytäryhtiöstä käsin.

Muut Suomessa toimivat pankit siis vakuuttavat, että niillä ei ole ollut tällaista toimintaa edes Luxemburgissa.

Ruotsin Finanssivalvonta on jo kertonut aloittavansa Nor­dean toimista Luxemburgissa tutkinnan.

Suomen Finanssivalvonnan (Fiva) johtaja Anneli Tuominen sanoo, että Fiva keskustelee par­aikaa Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa siitä, aloittaako se tutkinnan myös Suomen Nor­dean pankkipalvelutoiminnasta.

Tuominen pitää hyvänä, että Ruotsin valvoja selvittää asiaa.

”Tällainen tapaus myös selventää tulkintoja siitä, mikä on laillista verosuunnittelua ja mikä on laitonta veronkiertoa. Pankki voi olla mukana tietenkin vain laillisessa verosuunnittelussa.”

Panaman tietovuodossa on tullut esiin veronkiertoon viittaavaa toimintaa pääsääntöisesti ennen vuotta 2009. Teollisuusmaiden järjestön OECD:n veroyksikön johtajan Pascal Saint-Amansin mukaan veronkiertoa onkin suitsittu merkittävästi viime vuosina. ”Veroparatiisien käyttö on vähentynyt. Kehitys on ollut massiivisen hyvää vuodesta 2009 lähtien. On vain yksi poikkeus: Panama”, Saint-Amans sanoo puhelimitse.

Pieni valtio on yhä suosittu veroparatiisi. Esimerkiksi Nordea perusti sinne vuototietojen mukaan asiakkaalleen hallintayhtiön vielä viime kesänä. Nordean mukaan sen asiakkailla on Panamassa edelleen noin 90 tällaista yhtiötä.

Suurta tietovuotoa ei pitäisikään ajatella laajan rikollisuuden paljastavana jäävuoren huippuna, Saint-Amans sanoo. Hänen mukaansa kyse on pikemminkin yhdestä röyhkeästä veroparatiisista, joka pitää yhä kiinni omista säännöistään.

”Panama-vuoto ei yllättänyt minua lainkaan. Se on maailman läpinäkymättömin paikka.”

OECD:n uuden sopimuksen myötä viranomaiset alkavat ­automaattisesti vaihtaa verotietoja vuoteen 2018 mennessä. Teoriassa tulojen piilottaminen verottajalta vaikeutuu merkittävästi. Mutta ei Panamassa.

Saint-Amans kuulee HS:ltä, että maa on järjestön sivujen mukaan sitoutunut sopimukseen.

”Tuo on virhe, poistamme sen välittömästi. Panama on yksin käskenyt koko muuta maailmaa painumaan hiiteen. Singapore, Hong Kong, Liechten­stein, kaikki muut ovat mukana.”

Sopimusta eivät ole allekirjoittaneet myöskään Yhdysvallat, Bahrain, Vanuatu ja Nauru. Niitä ei Saint-Amansin mukaan voi rinnastaa Panamaan. Hän toivoo, että maahan kohdistuva paine kasvaa nyt merkittävästi.

Myös Aalto-yliopiston yritysjuridiikan apulaisprofessori Tomi Viitala uskoo Panama-vuotojen edustavan pitkälti mennyttä maailmaa.

OECD:n verosopimuksen lisäksi Viitala mainitsee tärkeäksi virstanpylvääksi Yhdysvalloissa vuonna 2009 finanssikriisin jälkeen säädetyn Fatca-lain, joka velvoittaa veroparatiiseissa toimivia pankkeja ilmoittamaan amerikkalaisasiakkaidensa tilitiedot Yhdysvaltain verottajalle.

”Olisi sinisilmäistä ajatella, että kaikki ongelmat on sittemmin ratkaistu. Mutta selvästi verkko on kiristynyt ja veroparatiisien elintila supistunut.”

Viitala pitää Panama-vuotoja silti huolestuttavina, koska ne voivat rapauttaa ihmisten uskoa järjestelmään. Esimerkiksi suomalaisten veromyönteisyys on tällä hetkellä huippukorkea.

”Vaikka tietovuodossa mainitut muutama sata ihmistä Suomesta on pieni määrä, työssäkäyvien veronmaksajien silmissä tämä näyttää tosi huonolta. Ja se on pitkällä aikavälillä vaarallinen kehityssuunta.”

Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi suorassa lähetyksessä tänään klo 10. HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat