Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimetöntä omistusta hallintarekisterissä

Hallintarekisteri ei ole sama asia kuin veroparatiisien hallintayhtiö, mutta samalla tavalla se erottaa omistajuuden ja hallinnan toisistaan.

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Tuntuvatko paljastukset Panaman veroparatiisin hallintayhtiöistä kaukaisilta ja eksoottisilta? Tuntuuko ajatus omistusten salaamisesta lähinnä rikkaiden verokikkailulta?

Vielä puoli vuotta sitten valtiovarainministeriö ja Finanssialan keskusliitto FK ajoivat suomalaisille oikeutta käyttää hallintarekisteriä pörssiosakkeiden omistamiseen ja hallintaan Suomessa. Kompuroinnin ja julkisen keskustelun jälkeen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kuoppasi hankkeen Suomen osalta.

Hallintarekisteri ei ole sama asia kuin veroparatiisien hallintayhtiö. Ne toimivat kuitenkin samalla tavalla siinä, että ne erottavat omistajuuden ja hallinnan toisistaan.

Tämän seurauksena oikean omistajan nimi voi jäädä piiloon viranomaisilta ja julkisuudelta.

Panama ja muut veroparatiisit myyvät salaisuutta hallintayhtiöiden kautta. Hallintarekisterin perimmäinen liikeidea ei ole salaaminen, mutta hallintarekisteri aiheuttaa saman seurauksen kuin veroparatiisin hallintayhtiö: nimettömän omistamisen.

Eduskunnan talousvaliokunta pohtii parhaillaan lakiesitystä, joka ei sulje pois suomalaisten mahdollisuutta sijoittaa suomalaisiin pörssiyhtiöihin hallintarekisterin kautta. Hallintarekisteröinti eli nimetön omistaminen olisi mahdollista suomalaisellekin, jos suomalainen pörssiyhtiö käyttää ulkomaista arvopaperikeskusta ja arvopaperikeskuksessa käytetään hallintarekisteröintiä.

Suomi on saanut EU:lta poikkeusluvan säilyttää suora ja nimellinen omistus. Valtiovarainministeriö ja hallitus eivät ole siitä huolimatta huolehtineet viimeisenkin porsaanreiän tukkimisesta eli hallintarekisteröinnin kiellosta ulkomaiden kautta.

Valtiovarainministeriön sisäisissä keskusteluissa on pelätty, että Suomelle tulisi merkittävä riski EU-tuomioistuimeen joutumiselle, jos Suomi kansallisesti kieltäisi suomalaisilta hallintarekisterin käytön ulkomaiden kautta. Siksi hallitus ei omassakaan esityksessään ole ehdottanut hallintarekisteröinnin täyskieltoa.

Paljastukset Panamasta muokkaavat ajattelua avoimempaan suuntaan koko maailmassa ja myös Euroopan unionissa. Eduskunnalla on nyt tilaisuus taistella salailua vastaan ja kieltää selväsanaisesti hallintarekisteröinti.

Tuskin EU-tuomioistuinkaan voi olla avoimuudesta eri mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat