Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean asiakkailla yhä 200 hallintayhtiötä veroparatiiseissa

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Nordea lainasi satoja miljoonia euroja kazakstanilaisen oligarkin rakennushankkeeseen Moskovassa.

Talous
 
Uusia kohuja ei ole tiedossa, sanoo Nordean riskinhallintajohtaja
Uusia kohuja ei ole tiedossa, sanoo Nordean riskinhallintajohtaja
Panama-papereista ei pitäisi enää paljastua uusia Nordea-pankkia koskevia kohuja, väittää riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi. Hän myöntää, että viime vuosikymmenen alussa pankin Luxemburgin konttorin toimintatavat "eivät olleet aukottomia", mutta vuoden 2009 jälkeen Kaperin mukaan asiat ovat olleet kunnossa. Pankki on kuitenkin aloittanut omat tutkimuksensa.

Pankkiyhtiö Nordean asiakkailla on 200 hallintayhtiötä Panaman kaltaisissa maissa, kertoi yhtiön riskienhallinnasta vastaava johtaja Ari Kaperi HSTV:n suorassa lähetyksessä keskiviikkona.

Aiemmin Nordea on kertonut, että yhtiön asiakkailla on yhä Panamassa 90 varojen hallitsemiseksi luotua yhtiötä. Nordean panamalainen kumppani hallintayhtiöiden perustamisessa on ollut tietovuotoskandaalin kohteena oleva lakitoimisto Mossack Fonseca.

Mossack Fonsecasta vuodetut asiakirjat paljastavat, että lukemattomat valtionpäämiehet, urheilijatähdet ynnä muut varakkaat henkilöt ovat siirtäneet varojaan Panamaan.

Panama kuuluu maihin, joiden läpinäkymätön finanssijärjestelmä mahdollistaa varojen piilottamisen ja veronkierron.

Nordean Luxemburgin-yksikkö perusti asiakkailleen vuosina 2004–2014 lähes 400 hallintayhtiötä Panamaan, mikä on kaikista tietovuodossa esiintyneistä pankeista 11. eniten.

Nordea: On ennenaikaista puhua asiakasmenetyksistä Panama-kohun takia
Nordea: On ennenaikaista puhua asiakasmenetyksistä Panama-kohun takia
Panama-papereista noussut kohu Nordea-pankin ympärillä huolestuttaa pankin asiakkaita, myönsi pankin riskienhallinnasta vastaava johtaja Ari Kaperi HSTV:n haastattelussa.

Nordean Kaperi ei halunnut kertoa, mihin maihin Panaman lisäksi yhtiön asiakkaille on perustettu hallintayhtiöitä.

Kaperi vakuutti HSTV:n haastattelussa, että Nordea on muuttanut toimintatapojaan jo vuonna 2009.

Sen jälkeen yhtiö on Kaperin mukaan tehnyt vain järjestelyjä, joissa Nordea on sitoutunut toimittamaan eteenpäin kaikki tarvittavat tiedot verovelvoitteiden hoitamista varten.

Kaperin mukaan hallintayhtiöiden tarve on selvästi vähentynyt.

”Alkaa olla vaikeaa keksiä tilannetta, jossa tästä olisi asiakkaalle oikeaa hyötyä”, Kaperi sanoi.

Keskiviikkona julkisuuteen tuli Panaman tietovuodon avulla lisää tietoja Nordean toiminnasta veroparatiiseissa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ohjelma Uppdrag granskning kertoi, että myös Venäjällä toimiva Nordea lainasi suuria summia kazakstanilaisen oligarkin rakennushankkeeseen Moskovassa.

Nordea lainasi SVT:n mukaan miljardeja Ruotsin kruunuja eli satoja miljoonia euroja ison toimistokompleksin rahoittamiseen.

Asiakirjat osoittavat, että rahat kulkivat monimutkaisten veroparatiisijärjestelyjen kautta. SVT:n mukaan Nordea tuli lainoittaneeksi kazakstanilaista oligarkkia Serzjan Zjumasjevia, jolla on läheiset suhteet maata itsevaltaisesti johtavaan Nursultan Nazarbajeviin.

Ari Kaperin mukaan Venäjällä on tavallista, että yritykset toimivat veroparatiiseihin tai muihin maihin perustettujen hallintayhtiöiden kautta.

”Se on hyväksytty toimintamalli”, Kaperi sanoi.

Kaperi ei halunnut kommentoida julki tulleen tapauksen yksityiskohtia, mutta hänen mukaansa asiakkaiden taustat pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti, jotta heitä voidaan ryhtyä lainoittamaan.

”Kunhan tiedetään tarkkaan, ketkä ovat omistajat, ketkä ovat edunsaajat ja mistä rahat tulevat”, hän sanoi.

HSTV-keskustelu: Onko Nordean veroparatiisikytköksistä tulossa vielä uusia paljastuksia?
HSTV-keskustelu: Onko Nordean veroparatiisikytköksistä tulossa vielä uusia paljastuksia?
Nordean riskienhallinnasta vastaava päällikkö Ari Kaperi kertoo HSTV:n haastattelussa, johtavatko niin sanotut Panama-paperit vielä uusiin paljastuksiin. Kaperi myös kertoo, millaista palautetta asiakkailta on tullut veroparatiisikytkösten tultua julki. Toimittajat: Tuomo Pietiläinen ja Paavo Teittinen.
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Nordean riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi.
Nordean riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat