Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rupla ja kaupan kilpailu ahdistivat Fazeria – yhtiö investoi silti Venäjällä

Talous
 
Kimmo Räisänen
Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum seurasi Stockmannin kahdeksannen kerroksen (Fazerin) A la carte -ravintolan keittiössä, kun kokki Joonas Arpikari maistoi tekeillä olevaa sitruunavoikastiketta.
Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum seurasi Stockmannin kahdeksannen kerroksen (Fazerin) A la carte -ravintolan keittiössä, kun kokki Joonas Arpikari maistoi tekeillä olevaa sitruunavoikastiketta. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Fazer vähensi osinkoaan

 Fazer jakaa viime vuodelta omistajilleen vähemmän osinkoja kuin toissa vuodelta.

 Vuodelta 2014 yhtiö jakoi osinkoja yhteensä 31,6 miljoonaa euroa, mutta viime vuodelta jaetaan enää 19 miljoonaa.

 Väheneminen johtuu heikentyneestä tuloksesta. Toissa vuonna tilikauden voitto oli 28 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna 24 miljoonaa.

 Osinkoja ovat jakamassa Fazerin sukuun kuuluvat 85 henkilöä.

Makeisia, leipää ja ruokapalveluja myyvä Fazer on luovinut menestyksekkäästi läpi taloustaantuman vuodet, mutta oman osansa sekin on saanut heikoista ajoista.

Konsernin liikevaihto supistui viime vuonna toista vuotta peräkkäin ja kannattavuuden kasvu on pysähtynyt.

Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum löytää lievästi heikentyneisiin lukuihin kotimaisena syynä vähittäiskaupan hintakilpailun. Toinen syy tulee idästä: ruplan heikkeneminen iskee myös Fazerin kannattavuuteen.

Fazer toimii nykyisin kahdeksassa maassa, mutta Suomi on sille edelleen ylivoimaisesti merkittävin markkina. Myynnistä tulee lähes puolet Suomesta.

Vitzthum sanoo, että kaupan ennennäkemätön hintakilpailu näkyy myös Fazerilla, kuten muuallakin elintarviketeollisuudessa. Teollisuus ja tuottajat saavat vähemmän, kun kauppa pitää tiukkaa linjaa.

”Hintojen korotuksia on ollut vaikea saada läpi, vaikka tarpeita olisi, kun kustannukset ovat nousseet”, Vitzthum sanoo.

Suklaan isona valmistajana Fazer on riippuvainen etenkin kaakaon ja sokerin hinnoista.

Venäjällä Fazer on leivän myynnin markkinajohtaja sekä Moskovassa että Pietarissa, jossa sen markkinaosuus ylittää kolmanneksen.

Leipominen on Vitzthumin mukaan Venäjällä sinänsä kannattavaa. Raaka-aineet hankitaan Venäjältä ja palkat maksetaan ruplissa. Valuuttakurssin vaikutus tulokseen näkyy siinä vaiheessa, kun tienestit muunnetaan euroiksi.

Viime vuoden euromääräisestä liikevaihdosta Venäjän osuus oli 12 prosenttia. Ennen viime vuoden alussa tapahtunutta ruplan romahdusta osuus lähenteli 20 prosenttia. Pudotus on ollut huomattava.

Fazer on ollut Pietarin ja Moskovan leipämarkkinoilla pitkään, eikä sillä ole aikomusta luovuttaa asemiaan valuuttaongelmien takia. Vitzthum sanoo, että tuotannon ylläpitoon investoidaan.

Uusia markkinoita ei nyt havitella.

Suomessa Fazer aikoo investoida suunnilleen sata miljoonaa euroa kolmen seuraavan vuoden aikana.

Enimmäkseen ne ovat uusintainvestointeja ja kohdistuvat olemassa oleviin leipomoihin, myllyihin, makeis- ja suklaatehtaisiin, kahviloihin ja ravintoloihin.

Erityisinvestointi on toistakymmentä miljoonaa euroa maksava Vantaalle tuleva vierailukeskus, jossa kävijät saavat tutustua yhtiön tuotteisiin ja valmistusmenetelmiin.

Fazerin Vantaan-tehtaalla on käynyt 50 000 vierasta vuodessa. Hygieniasäädösten kiristyessä tehdaskäynneistä on luovuttu.

Uusi keskus mahdollistaa 150  000 vierailua vuodessa.

Koululaiset ja opiskelijat pääsevät Fazer-keskukseen ilmaiseksi, muut maksavat.

Leivissä, makeisissa ja suklaassa Fazer aikoo puolustaa asemiaan ja hakea kasvua uusin tuottein kuluttajien mieltymyksiä seuraamalla.

Yritysten lounasruokailussa Fazer on Suomessa markkinajohtaja ja tähyää nyt julkiselle puolelle. ”Yhdessä kuntien kanssa me pystyisimme hoitamaan lounastamisen tehokkaammin kuin kunnat omin voimin”, Vitzthum sanoo.

Pörssinoteeraamattomana yhtiönä Fazer ei erittele eri liiketoimintojensa kannattavuutta. Vitzthum tyytyy sanomaan, että kaikki ovat kannattavia.

Kun Venäjällä laajentuminen on toistaiseksi jäissä, Fazer haluaa kasvaa muissa Pohjoismaissa. Ruotsi tuottaa liikevaihdosta nyt noin neljänneksen ja on toiseksi tärkein markkina, vaikka makeisissa Cloetta-yhteistyö kaatui vuosia sitten.

Fazerin suvusta koostuvan omistajakunnan yhtiö on pitänyt tyytyväisenä tasaisella mutta varoihin nähden maltillisella osingonjaolla. Tase on niin vahva, että tarvittaessa yrityshankinnatkin ovat mahdollisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat