Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suomalainen avaruusbisnesyhtiö ryhtyy rakentamaan pieniä ja kevyitä satelliitteja

Suomeen syntyy uusi avaruusliiketoiminnan yhtiö, kun Aalto-yliopiston satelliittitiimi ja teknologiayhtiö Reaktor perustavat yhteisen Reaktor Space Lab -nimisen yrityksen.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä maaliskuussa.
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä maaliskuussa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Suomeen syntyy uusi avaruusliiketoiminnan yhtiö, kun Aalto-yliopiston satelliittitiimi ja teknologiayhtiö Reaktor perustavat yhteisen Reaktor Space Lab -nimisen yrityksen.

Yritys kertoo keskittyvänsä satelliittien suunnitteluun, rakentamiseen ja testaamiseen. Reaktor Space Labin on määrä suunnitella pieniä alle kymmenen kilon painoisia nanosatelliitteja.

Reaktor kertoi joulukuussa, että yhtiö aikoo lähettää satelliitin avaruuteen. Aalto-yliopisto puolestaan valmistelee ensimmäisen suomalaisen avaruusaluksen, nelikiloisen Aalto-1-satelliitin, lähettämistä maata kiertävälle radalle.

Reaktor kertoo, että uuden yrityksen avulla yhtiö pystyy hoitamaan ohjelmistokehityksen lisäksi satelliitin rakentamisen alusta loppuun.

Uuden yrityksen toimitusjohtaja tohtoriopiskelija Tuomas Tikka uskoo avaruusliiketoiminnan mahdollisuuksiin. Tavoitteena on luoda avaruudesta uutta vientiteollisuutta.

“Nanosatelliittien kaupallistaminen on Suomen kannalta merkittävä asia. Nanosatellittien kysyntä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti, ja avaruustekniikan uudet käyttökohteet tuovat liiketoimintaa Suomeen”, Tikka kertoo tiedotteessa.

Suomessa on jo pitkään toiminut avaruuteen keskittyneitä yrityksiä.

Alalle on kuitenkin tullut uusia yrityksiä, sillä satelliittitekniikan arkipäiväistyminen, avaruuskuljetusten halpeneminen ja tekninen kehitys ovat luoneet avaruusliiketoimintaan uusia mahdollisuuksia. Murroksesta käytetään nimitystä new space, uusi avaruus.

Yksi esimerkki nuorista yrityksistä on kahden Aalto-yliopiston teekkarin perustama Iceye, joka haluaa ympäröidä maapallon tutkasatelliittien verkostolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat