Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irtisanomiset vetivät Nokian luottamus­henkilön hiljaiseksi – Insinööriliitto: ”Suomen ja Ranskan välinen maaottelu”

Nokian henkilöstö sai puolen päivän jälkeen sähköpostilla ilmoituksen jättimäisistä yt-neuvotteluista. Insinööriliiton mukaan Suomi hävisi irtisanomisottelun Ranskalle.

Talous
 
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian Espoon yksikössä yt-kutsu tyrmistytti ja hämmensi henkilöstön. Se, että sähköpostiin yt-kutsu tuli, ei sinänsä yllättänyt. Se, että Espoosta pahimmillaan jopa 650 työpaikkaa katoaa, järkytti. Nokian työntekijäpuolen pääneuvottelija, luottamushenkilö Tuula Aaltola toivoo, että vähennykset jäisivät lopulta pelättyä pienemmiksi. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Nokian henkilöstö joutui keskiviikkona alkuiltapäivällä lukemaan sähköpostia yrityksen johdolta. Joka viidettä työntekijää uhkaa irtisanominen.

”Kyllä se hiljaiseksi veti. Tunnelmat ovat järkyttyneet. Määrä on niin iso”, kuvailee Espoon yksikön luottamushenkilö Tuula Aaltola.

Aivan yllätyksenä yt-kutsu ei silti tullut. Aaltolan mukaan odotus kutsusta oli leijunut ilmassa jo siitä asti, kun Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin yhdistyminen vuosi sitten sinetöityi.

”Kyllä osattiin arvata, että yt-kutsu tulee heti, kun yhdistyminen varmistuu. Johto oli jo aikaisemmin sanonut, että synergiasäästöt halutaan toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Siksi yt-kutsua oli jo odoteltu.”

”Emme silti osanneet odottaa ollenkaan näin isoja lukuja Suomessa. Että viidennes koko henkilöstöstä Suomessa”, Aaltola huokaa.

Ulosmarssisuunnitelmia ei työntekijöillä Espoossa ole, Aaltola sanoi.

”Porukat ovat järkyttyneitä, mutta täällä ollaan aika rauhallisia ihmisiä. Tuskin ulosmarssia tässä syntyy. Hiljaiseksi tämä on vain vetänyt. Ei täällä kukaan puhu nyt paljon mitään.”

Suomen yt-neuvottelut alkavat huhtikuun 13. päivänä.

”Pelko on, että joitain toimintoja siirretään nyt kokonaan pois Suomesta. Että ruvetaan keskittämään ja tulee sitten isompia vähennyksiä kerralla”, Aaltola miettii.

Hän sanoo ylläpitävänsä toivoa, että ihan joka viides työpaikka ei sentään menisi.

”Toteutuuko tämä lopulta näin isona? Olen itse ehkä pikkusen rauhallisempi kuin joku muu. Edellisen kerran, kun oli isot yt-neuvottelut ja ilmoitettiin NSN:n (Nokia Siemens Networks) puolella 1 200 työpaikan vähennyksestä, loppujen lopuksi vähennykset jäivät korkeintaan puoleen alkuperäisestä luvusta.”

Nokialla on Espoossa työntekijöitä 3 450, Oulussa 2 500 ja Tampereella 900. Maailmanlaajuisesti Nokialla on 104 000 työntekijää.

Myös Tampereen yksikön luottamusmies Jari Nummikoski kuvailee uutista yt-neuvotteluista tyrmistyttäväksi.

”Jos pitää paikkansa, että Tampereelta vähennetään neljäsosa, onhan tämä ihan käsittämätöntä. Murhaluku. Emme pysty ollenkaan käsittämään, mistä nämä luvut tulevat.”

Nummikosken mukaan yt-kierros oli odotettavissa, mutta mittakaava Suomen vähennyksistä menee hänen mukaansa yli ymmärryksen.

”Ei näille luvuille ole mitään oikeutusta. Varsinkaan kun mitään perusteluja ei ole annettu”, hän lisää.

Oulun tehtaan luottamusmies Marianne Honkanen oli järkyttynyt.

”Eiväthän tunnelmat hyvät ole, hyvänen aika nähköön kun ihmisten työpaikoista on kyse”, Honkanen sanoo. ”Kyllä tämä uutinen koskettaa ja järkyttää.”

Honkanen on paraikaa Helsingissä ja yrittää selvittää, mitä oikein on tapahtumassa.

”Vielä minulla ei ole mitään yksityiskohtaisia tietoja. Onhan sitä nyt tietysti tyrmistynyt olo, vaikka ainahan yt:t ovat jo tällä kokemuksella pikkusen takaraivossa.”

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari kuvailee liiton tiedotteessa irtisanomisia ”Suomen ja Ranskan väliseksi otteluksi”.

”Käynnissä oli Ranska-Suomi-maaottelu, Suomi hävisi. Ranskan valtiolla oli tavoite puolustaa ranskalaisten työpaikkoja, minkä he tekivät. Lopputuloksen perusteella Suomen valtio seurasi ottelua tyynesti katseella”, Porokari sanoo tiedotteessa.

Hän viittaa Alcatel-Lucent-yrityskauppaan. Ranskaan kohdistuvista irtisanomisista ei ole toistaiseksi tietoa.

Porokarin mukaan töiden loppuminen näin suurelta joukolta vaatii poikkeuksellisia toimia sekä yritykseltä että valtiolta.

”Ilman muuta on huolehdittava kaikin käytettävissä olevin keinoin yrityksen karun muutosohjelman kouriin joutuneesta henkilöstöstä uuden työn löytymiseksi. Pahaa pelkään, että tämä isku ei kosketa vain irtisanottavia vaan myös taloon jääviä lisääntyvänä työkuormana”, Porokari toteaa tiedotteessa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo liiton tiedotteessa olevansa syvästi pettynyt Nokian ilmoitukseen laajoista Suomeen kohdistuvista irtisanomisista.

”Nokian ilmoitus on osoittaa jälleen kerran, että Suomessa on eurooppalaisessa vertailussa heikko irtisanomissuoja. Siitä saavat maksaa täällä työskentelevät nokialaiset ja heidän perheensä”, Malinen toteaa tiedotteessa.

Malisen mukaan Nokian kaltaiset massairtisanomisilmoitukset asettavat saavutetun kilpailukykysopimuksen kyseenalaiseksi.

”Palkansaajien toimeentuloa heikentävällä sopimuksella on luvattu olevan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja synnyttävä vaikutus. Nokian esimerkki antaa viitteitä siitä, ettei hallituksen ja työnantajapuolen lupaukset tule todennäköisesti sen solmimisesta huolimatta toteutumaan.”

Korjaus keskiviikkona 6.4. kello 20.03: Jutussa luki aiemmin, että Marianne Honkanen on Oulun yksikön luottamusmies. Hän on Oulun tehtaan luottamusmies.

Outi Pyhäranta / HS
Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Tuula Aaltola kuvattuna Säterinportin toimipisteessä Espoossa vuonna 2012.
Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Tuula Aaltola kuvattuna Säterinportin toimipisteessä Espoossa vuonna 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat