Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laitilan Wirvoitus­juoma­tehdas aloittaa Kukko-oluen viennin Teksasiin

Panimo haluaa laajentaa gluteenittoman oluen vientiään myös muihin Yhdysvaltain osavaltioihin.

Talous
 
ESA urhonen / Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Tältä näyttää Yhdysvalloissa myyntiin tuleva oluttölkki.
Tältä näyttää Yhdysvalloissa myyntiin tuleva oluttölkki. Kuva: ESA urhonen / Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas alkaa viedä Kukko-oluttaan Yhdysvaltoihin. Ensimmäinen noin 20 000 litran lasti lähtee Raumalta ensi viikolla kohti Teksasia, jossa gluteeniton täysmallasolut lanseerataan neljällä suurimmalla metropolialueella toukokuussa.

Yritys pyrkii saamaan siivunsa kasvavista gluteenittomien ja vähägluteenisten elintarvikkeiden markkinoista. Sen mukaan yhdysvaltalaisista kotitalouksista viidennes ostaa gluteenittomia tai vähägluteenisia tuotteita.

”Me emme halua mennä sinne vain gluteenittomuudella, mutta näillä tuotteilla on jenkeissä kova kysyntä”, sanoo toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Gluteenin karsiminen ruokavaliosta on kasvava trendi, vaikka keliakiaa sairastaa tai gluteeniyliherkkyydestä kärsii vain pieni osa ihmisistä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vienti on toistaiseksi ollut vähäistä. Tie Teksasiin kävi Aarikan mukaan kahden entisen Nokia-työntekijän kautta, jotka perustivat osavaltioon maahantuontiyrityksen. Toisella heistä on keliakia, ja hän ihastui aikoinaan suomalaiseen Kukkoon.

Amerikanvalloitusta on tarkoitus jatkaa Teksasia pidemmälle. Aarikan mukaan maahantuojalla on jo lisenssi Teksasin ohella New Yorkiin.

”Tarkoitus on jatkaa laajentumista osavaltio kerrallaan. Ei me yhden kontin takia tällaiseen jumppaan lähdetä”, Aarikka sanoo.

”Ensi vuonna, jos homma hyvin lähtee käyntiin, niin laajennamme isommin.”

Aarikka myöntää, että suomalaisbrändin on hankalaa lähteä kilpailemaan yhdysvaltain olutmarkkinoille. Maassa toimii neljätuhatta panimoa ja järjestelmä on protektionistinen.

Panimoliiton tilaston mukaan olutta on viime vuosina viety Suomesta ulkomaille noin 19 miljoonaa litraa vuodessa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n liikevaihto vuonna 2015 oli 18,4 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 50 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat