Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaisiko katolle asentaa aurinkopaneelit? Suomalaisyritys lupaa kertoa sen talon tarkkuudella

Suomalainen startup-yritys julkaisee tiedot yhteensä 2,2 miljoonan rakennuksen aurinkoenergiapotentiaalista torstaina.

Talous
 
Mika Ranta / hs
Yrittäjäveljekset Tapani ja Antti Rousi (oik.) kertovat, että tuleva verkkopalvelu näyttää yli miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergiamahdollisuudet.
Yrittäjäveljekset Tapani ja Antti Rousi (oik.) kertovat, että tuleva verkkopalvelu näyttää yli miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergiamahdollisuudet. Kuva: Mika Ranta / hs

Pian jokainen voi katsoa verkkopalvelusta, kannattaako aurinkoenergiaa tuottaa omalla katolla. Ainakin mikäli Sun Energia Oy:n toimitusjohtajan Antti Rousin lupaukset toteutuvat.

Suomalainen startup-yritys julkaisee torstaina tiedot 2,2 miljoonan rakennuksen aurinkoenergiapotentiaalista, joka sisältää esimerkiksi kannattavuus- ja elinkaarilaskelmat aurinkopaneeli-investoinnin tueksi.

Artikkeliin liittyvät

”Ongelmana ollut, että rakennusten omistajat eivät tiedä aurinkoenergiasta mitään. Kysyessään tarjousta he saavat hyvin kirjavan vastauksen järjestelmätoimittajilta. Haluamme lopettaa arvailun mutta myös osoittaa, että kaikkialle [aurinkoenergian tuottaminen] ei sovi”, Rousi sanoo.

Suomessa aurinko säteilee vuosittain keskimäärin hieman yli 900 kilowattituntia neliötä kohden. Rousin mukaan tieto itsessään ei kerro juuri mitään aurinkoenergian pientuotannon kannattavuudesta.

Palvelun jujuna on, että se yhdistelee Maanmittauslaitoksen, Tilastokeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tietoja. Kattojen neliömäärien ohella se huomioi esimerkiksi varjostavat puut ja rakennukset, ajantasaisen säätiedon ja säteilyn laadun.

Julkiseen aineistoon yritys yhdistää itse keräämäänsä tietoa rakennusten sähkönkulutuksesta.

”Olemme saaneet kattavan tietokannan eri rakennuskantojen kulutusprofiileista. Tiedämme, että pientalot kuluttaa ihan eri tavalla sähköä kuin vaikka oppilaitokset.”

Kuluttajille palvelu on maksuton. Liikevaihtoa yritys aikoo luoda myymällä aurinkoenergiatietoa yrityksille, kuten suunnittelutoimistoille.

”Hyvin moni taho tarvitsee tällaista tietoa. Olemme rakentamassa rajapintapalvelua, jossa voi hallita suuria rakennusmassoja ja niiden aurinkoenergiadatamääriä”, Rousi sanoo.

Ensivaiheessa yrityksen tarjoamat tiedot kattavat Etelä-Suomen suurin piirtein Tampereen tasalle. Aineisto laajenee kohti syksyä, jolloin palvelussa on jo lähes koko Suomen rakennuskanta. Katveeseen jäävät vain harvimmin rakennetut alueet Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Rousin mukaan Suomessa aurinkoenergialiiketoiminta laahaa, joten yritys hakee kasvua skaalaamalla palvelunsa ulkomaille. Rousin kunnianhimoinen tavoite on, että palvelu kattaisi koko mantereen vuoden 2018 lopussa.

Kattopintojen aurinkoenergiapotentiaaleja on laskenut aiemmin esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut, jonka mukaan iso osa Helsingin ja Vantaan katoista kannattaisi valjastaa aurinkoenergian tuotantoon.

Aurinkoenergialle on ennakoitu läpimurtoa lähivuosina, sillä paneelien hinnanpudotus on tuonut järjestelmät kotitalouksien ulottuville. Kannattavuus kuitenkin vaihtelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat