Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian muutos kiihtyy – Suomesta lähtee 1 300 työpaikkaa

Ilmoitus yt-neuvotteluista ei tullut Nokian henkilöstölle Alcatel-Lucent kaupan jäljiltä yllätyksenä. Talous- ja rahoitusjohtaja vakuuttaa, että Suomi on yhä tärkeä.

Talous
 
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian Espoon yksikössä yt-kutsu tyrmistytti ja hämmensi henkilöstön. Se, että sähköpostiin yt-kutsu tuli, ei sinänsä yllättänyt. Se, että Espoosta pahimmillaan jopa 650 työpaikkaa katoaa, järkytti. Nokian työntekijäpuolen pääneuvottelija, luottamushenkilö Tuula Aaltola toivoo, että vähennykset jäisivät lopulta pelättyä pienemmiksi. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tästä on kyse

Suomen historian suuri yrityskauppa

 Kilpailukykyään parantaakseen Nokia osti ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Yrityskauppa oli Suomen historian suurin.

 Kauppahinta suoritettiin osakkeita vaihtamalla. Nokia tarjosi 0,55 uutta osakettaan yhdestä Alcatel-Lucentin osakkeesta.

 Nokia omistaa Alcatel-Lucentin osakkeista jo 92 prosenttia.

 Kahden suuren yhtiön yhdistämisessä syntyi päällekkäisiä liiketoimintoja, joita Nokia ilmoitti tiistaina ryhtyvänsä karsimaan. Työpaikkoja karsitaan eri puolilta maailmaa.

Verkkolaitteita valmistava Nokia vauhdittaa muutostaan, jonka tavoitteena on alan johtavan yrityksen asema.

Yhtiö karsii päällekkäisiä liiketoimintojaan, jotka johtuvat ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin ostamisesta. Suomessa työpaikkansa menettää noin 1 300 henkeä.

Työpaikkojen vähennykset eivät johdu siitä, että Nokian liiketoiminta olisi kehittynyt huonosti. Kun kaksi suurta yhtiötä pannaan yhteen, syntyy väistämättä päällekkäisiä liiketoimintoja. Nokia on ollut jo runsaat kaksi vuotta kannattavampi kuin sen pääkilpailija Ericsson.

”Kyse on globaalista muutosohjelmasta. Joissakin maissa vähennykset voivat olla suurempia kuin Suomessa, mutta emme ole vertailua tehneet”, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Tieto työpaikkojen vähennyksistä oli odotettu eikä se vaikuttanut juuri Nokian osakkeen arvoon. Nokia ilmoitti vuosi sitten ostavansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla ja asetti tavoitteekseen 900 miljoonan euron kustannussäästöt. Työpaikkojen lisäksi kustannuksia vähennetään luopumalla kiinteistöistä ja vähentämällä ulkoisia hankintoja.

Nokia aikoo keskittää työvoimaansa viidennen sukupolven matkapuhelintekniikkaan, pilvipalveluihin ja teolliseen internetiin. Teollinen internet tarkoittaa, että yhä useammat laitteet ja koneet ovat tulevaisuudessa yhteydessä internetiin.

”Vähennykset Suomessa ovat suuria ja kipeitä. Haluan kuitenkin korostaa, että Suomella on edelleen erittäin tärkeä asema Nokialle. Keskitämme pääkonttorin toiminnot Suomeen. Espoo, Tampere ja Oulu ovat meille tärkeitä tutkimuksen ja tuotekehityksen toimipisteitä,” Ihamuotila sanoo.

Suomessa vähennykset osuvat eniten Espooseen, josta Nokia karsii noin 650 työpaikkaa. Tampereelta ja Oulusta vähennetään kummastakin runsaat 300 työpaikkaa.

Ihamuotilan mukaan yhtiöllä ei ole suunnitelmia lakkauttaa Oulussa sijaitsevaa tehdasta.

”Oulun tehdas on meille tärkeä etenkin uusissa tuotteissa”, Ihamuotila sanoo.

Tiistaina Nokia ilmoitti myös, että Alcatel-Lucentin entisen pääkonttorin toiminnot Ranskassa lakkautetaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nokia karsii Ranskasta 400 työpaikkaa. Ranskassa Nokian palveluksessa on 4 400 työntekijää.

Yrityskauppaa valmisteltaessa Nokia antoi Ranskan hallitukselle sitoumuksen, jonka mukaan tutkimuksen ja tuotekehityksen työpaikkoja Ranskassa ei vähennetä. Sitoumus johtui siitä, että Alcatel-Lucent oli aikaisemmin luvannut hallitukselle pidättäytyvänsä suurista vähennyksistä.

Presidentti François Hollande ilmoitti viime keväänä tukevansa yrityskauppaa, jos se takaa työpaikkojen säilymisen Ranskassa. Presidentti asetti ehdoksi myös sen, että Nokia lisää tutkimusta ja tuotekehitystä Ranskassa. Turvassa ovat ainakin suuret tuotekehityskeskukset Villarceaux’ssa ja Lannionissa.

Syyskuussa Nokia ilmoitti Ranskan hallitukselle, että tutkimuksen ja tuotekehityksen työpaikkojen määrää lisätään kolmessa vuodessa 2 000:sta 2 500:een. Vastavalmistuneita insinöörejä Nokia aikoo palkata Ranskassa vähintään 300.

Saksassa Nokia karsii työpaikkoja suhteellisesti enemmän kuin Suomessa. Yhtiön palveluksessa on Saksassa 4 800 työntekijää, joista 1 400 menettänee työpaikkansa.

Alcatel-Lucentin ostaminen on merkittävä vaihe Nokian muutoksessa, joka alkoi vuonna 2013. Silloin yhtiö ilmoitti myyvänsä tappiollisen puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Kaupan takia Nokian markkina-asema erittäin tärkeillä Yhdysvaltojen markkinoilla vahvistuu selvästi.

Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan Nokia oli viime vuoden lopussa markkinaosuudella laskettuna maailman suurin yhtiö neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa (4g), kun mukaan luetaan Alcatel-Lucentin osuus. Nokian markkinaosuus 4g-tekniikassa oli loka–joulukuussa 29 prosenttia.

Paalupaikka on merkittävä siksi, että teleoperaattorit investoivat nykyään eniten juuri 4g-tekniikkaan. Jos otetaan huomioon kaikki eri verkkotekniikat, Ericssonin markkinaosuus oli 29,5 prosenttia ja Nokian 27,4 prosenttia.

Yt-kutsu veti Nokian koko väen hiljaiseksi

Järkytys, hämmennys ja hiljaisuus hallitsivat Nokian työntekijöiden tunnekirjoa keskiviikkona.

Suomen kaikissa yksiköissä, Espoossa, Oulussa ja Tampereella, luottamusmiehet yrittivät hahmottaa sähköpostissa alkuiltapäivällä saapuneen yt-ilmoituksen vaikutuksia työpaikkoihin.

Pahimmillaan 1 300 työntekijää voi saada Suomessa potkut. Siis keskimäärin joka viides.

”Tampereella Nokialla on nyt reilut 800 työntekijää. Jos pitää paikkansa, että tästä vähennettäisiin 300, niin onhan se ihan murhaluku. Emme pysty käsittämään ollenkaan, mistä tällainen luku tulee”, tuskaili Tampereen yksikön luottamusmies Jari Nummikoski.

Yt-neuvottelut alkavat huhtikuun 13. päivänä. Se, että yt-neuvottelut alkavat ranskalaisen Alcatel-Lucentin kaupan varmistuttua, ei nokialaisväkeä yllättänyt. Mahdollisten potkujen määrä käy silti yli ymmärryksen.

Esa Syväkuru
”Ensin mentiin ihan hiljaisiksi, ja sen jälkeen on ruvettu olemaan vihaisia”, kuvaa luottamushenkilö Tuula Aaltola Nokian suurimman eli Espoon yksikön tuntoja.
”Ensin mentiin ihan hiljaisiksi, ja sen jälkeen on ruvettu olemaan vihaisia”, kuvaa luottamushenkilö Tuula Aaltola Nokian suurimman eli Espoon yksikön tuntoja.

”Ensin mentiin ihan hiljaisiksi, ja sen jälkeen on ruvettu olemaan vihaisia”, kuvaa Nokian suurimman eli Espoon yksikön tuntoja luottamushenkilö Tuula Aaltola.

Espoossa työskentelee lähes 3 500 ihmistä. Potkut uhkaavat pahimmillaan 650 työntekijää.

Karaportin pääkonttorin kahvilatilassa innovaatiojohtaja Tuuli Ahava ja yritysvastuupäällikkö Helena Baijars tekivät keskiviikkona iltapäivällä täyttä päätä töitä.

”Onhan tämä rankka päivä. Mutta meidän on pakko tehdä, mitä on pakko tehdä, jotta Nokian tulevaisuus säilyy”, Ahava painottaa.

”Olen optimisti. Uskon, että Nokialla ei ole hirveästi muita vaihtoehtoja ja katson eteenpäin. Espoo on kuitenkin pääkonttorisaitti ja Suomi on Nokialle tärkeä maa. Nyt katsotaan tulevaisuuteen”, Ahava lisää.

Kummallekaan yt-kutsu ei tullut yllätyksenä.

”Tämä on surullista, mutta eteenpäin on katsottava”, Baijars sanoo.

Oulussa ensi reaktio oli myös tyrmistys. Työpaikoista voi kadota runsaat 300.

”Eiväthän tunnelmat hyvät ole, hyvänen aika, kun ihmisten työpaikoista on kyse”, pyöritti Oulun tehtaan luottamusmies Marianne Honkanen.

”Kyllä tämä koskettaa ja järkyttää. Ei siitä pääse mihinkään.”

Tuula Aaltola toimii työntekijäpuolen pääneuvottelijana yt-neuvotteluissa. Hänen mukaansa työntekijät seuraavat tiukasti, miten irtisanomiset osuvat Ranskaan.

”Tärkeintä on, että irtisanomiset tehdään kaikkialla samoilla säännöillä. Ettei vaan sillä perusteella, että jossain maassa on helppo irtisanoa.”

”Pieni toive elää, että jospa tämä määrä tästä kuitenkin vähenisi. Kun edellisellä kerralla olivat isot yt:t, ja vähennystarve oli 1  200, lähtemään joutui lopuksi noin puolet”, Aaltola lisää.

Esa Syväkuru / HS
Innovaatiojohtaja Tuuli Ahava (vas.) ja yritysvastuupäällikkö Helena Baijars eivät yllättyneet isoista yt-neuvotteluista.”Onhan tämä kovaa, mutta eteenpäin on katsottava”, kumpikin sanoo.
Innovaatiojohtaja Tuuli Ahava (vas.) ja yritysvastuupäällikkö Helena Baijars eivät yllättyneet isoista yt-neuvotteluista.”Onhan tämä kovaa, mutta eteenpäin on katsottava”, kumpikin sanoo.
Näin Nokian Suri puhui irtisanomisista vuosi sitten
Näin Nokian Suri puhui irtisanomisista vuosi sitten
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri puhui mahdollisista irtisanomisista noin vuosi sitten Ranskassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, jolloin kerrottiin Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisestä. Tuolloin Suri totesi, että yhdistymisellä tulee olemaan vaikutuksia työpaikkojen määrään, kun yhtiöt karsivat päällekkäisyyksiä, mutta ei osannut täsmentää mahdollisesti irtisanottavien määrää. Video julkaistu 15.4.2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat