Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin vasemmisto­johtaja vaatii Björn Wahlroosia selittämään Nordean toimia parlamentille

Svenska Dagbladetin toimittaja muistuttaa Nordealle määrätyistä rangaistusmaksuista rahanpesun torjunnassa: Wahlroos on syyllinen lepsuiluun.

Talous
 
Mark Earthy
Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Kuva: Mark Earthy

Ruotsin vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt vaatii Nordean hallituksen puheenjohtajalta Björn Wahlroosilta selvitystä siitä, miten pankki on auttanut asiakkaitaan veronkierrossa.

Sjöstedt haluaa, että Wahlroos tulee kertomaan pankin toimista Ruotsin valtiopäiville, kertoo ruotsalainen Expressen-lehti.

”Odotan hänen tulevan ja selittävän, miten ihmisiä on autettu välttelemään veroja”, Sjöstedt sanoi Expressenin mukaan.

Nordean maine kärsi kolauksen kun kävi ilmi, että yhtiön Luxemburgin-yksikkö on auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja hallintayhtiöitä veroparatiisina tunnettuun Panamaan.

”Björn Wahlroos on viime kädessä vastuussa tästä”, sanoo Sjöstedt.

Vasemmistojohtaja pelkää, että kyseessä on vasta ”jäävuoren huippu”, ja lisää paljastuksia voi olla luvassa.

Hän myös nostaa esiin sen, että Ruotsin valtio oli yksi Nordean omistajista vuoteen 2013 saakka – samaan aikaan kun Nordea auttoi asiakkaitaan välttelemään veroja.

”Onko yhtä omistajaa, valtiota, huijattu? Se on kysymys, johon on äärimmäisen kiinnostavaa saada vastaus.”

Myös Svenska Dagbladet liittyi torstaina Wahlroosin äänekkäisiin arvostelijoihin. Lehden toimittaja Andreas Cervenka muistuttaa kolumnissaan, että Ruotsin rahoitusvalvoja on varoittanut Nordeaa toistuvasti rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumisen laiminlyönnistä.

Toukokuussa valvoja määräsi Nordealle Ruotsissa noin 5,3 miljoonan euron rangaistusmaksun, eikä kerta ole ensimmäinen: keväällä 2013 Ruotsin finanssivalvonta määräsi Nordealle samasta asiasta 3,5 miljoonan euron sakon.

”Jos vastaavaa toimintaa olisi tapahtunut pienemmässä yrityksessä, valvoja olisi luultavasti peruuttanut toimiluvan”, toimittaja kirjoittaa.

”Olisi ollut kohtuullista, että hallitus, joka nostaa vuodessa kymmenen miljoonan euron palkkiot, olisi lopettanut tämän jo 2013. Mutta ei. Näitä unikekoja johtaa Björn Wahlroos. Tavallisesti itsestään täyden hölmön tehnyt ihminen rajoittaisi julkiset lausuntonsa erilaisiin pahoitteluihin, mutta Björn Wahlroos julisti pian, että rahan suhteen 80 prosenttia ihmisistä on idiootteja.”

Toimittajan mukaan se, että Björn Wahlroos johtaa Pohjoismaiden suurinta pankkia, kertoo tarvittavan siitä onko rahoitusala sairas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat