Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediaanipalkat vaihtelevat kunnan väkiluvun mukaan – ero on jopa 500 euroa kuukaudessa

Koko maassa mediaaniansiot olivat 2 946 euroa kuukaudessa.

Talous
 
Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Yli sadantuhannen asukkaan kuntien kokoaikaisten palkansaajien mediaaniansiot olivat jopa viisisataa euroa korkeammat kuin pienempien kuntien vuonna 2014.
Yli sadantuhannen asukkaan kuntien kokoaikaisten palkansaajien mediaaniansiot olivat jopa viisisataa euroa korkeammat kuin pienempien kuntien vuonna 2014. Kuva: Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Yli sadantuhannen asukkaan kuntien kokoaikaisten palkansaajien mediaaniansiot olivat jopa viisisataa euroa korkeammat kuin pienempien kuntien vuonna 2014, kertoo Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto.

Yli sadantuhannen asukkaan kunnissa kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 3 143 euroa kuukaudessa, kun alle kymmenentuhannen asukkaan kunnissa mediaani oli 2 647 euroa kuukaudessa.

Koko maassa mediaani oli 2 946 euroa kuukaudessa. Mediaaniansio tarkoittaa, että puolet palkansaajista ansaitsi tätä enemmän ja puolet tätä vähemmän.

Tilastokeskus esittää eroille kaksi syytä. Ensinnäkin samasta työstä maksetaan keskimäärin enemmän suurissa kuin pienissä kunnissa. Ero näkyi etenkin johtajien palkoissa. Sen sijaan siivoojien mediaaniansioiden vaihtelu oli pientä.

Kuntien ammattirakenteet myös eroavat toisistaan. Suurissa kunnissa työskentelee suhteellisesti enemmän erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita, jotka tyypillisesti ansaitsevat muita palkansaajia enemmän.

Tilaston palkansaajista noin puolet työskenteli yli sadantuhannen asukkaan kunnissa. Yli sadantuhannen asukkaan kuntia olivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti ja Kuopio.

Tilastossa kokonaisansioilla tarkoitetaan bruttopalkkoja, joihin lasketaan säännöllisen työajan palkka, ylityökorvaukset, palkanlisät ja luontaisedut mutta ei tulospalkkioita.

Kokoaikainen palkansaaja on palkansaaja, joka on tehnyt täyttä työviikkoa tilastointikaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat