Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Emme ole ohjanneet asiakkaita veroparatiiseihin, aloite tullut heiltä

Pankista lähti 4 000 asiakasta, kun se tiukensi käytäntöjään vuonna 2009. Nyt Nordea aloittaa sisäisen selvityksen yksityispankkinsa toimintakäytännöistä.

Talous
 
Markku Ulander
Nordea järjesti sen torstaina vastatakseen kysymyksiin, jotka liittyvät pankin toimintaan veroparatiiseissa.
Nordea järjesti sen torstaina vastatakseen kysymyksiin, jotka liittyvät pankin toimintaan veroparatiiseissa. Kuva: Markku Ulander

Pankkiyhtiö Nordea kiistää jyrkästi, että se olisi neuvonut asiakkaitaan perustamaan hallintayhtiöitä Panaman kaltaisiin maihin.

Nordean varallisuudenhoidon johtaja Snorre Storset korosti, että aloite tulee aina asiakkaalta tai hänen neuvonantajaltaan.

”Me emme neuvo asiakkaita perustamaan tällaisia yhtiöitä”, Storset sanoi Nordean järjestämässä tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Nordea järjesti sen torstaina vastatakseen kysymyksiin, jotka liittyvät pankin toimintaan veroparatiiseissa.

Asia tuli esiin valtavassa Panama Papers -nimellä tunnetussa tietovuodossa, jossa toimittajaryhmälle on vuodettu noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta.

”Me autamme asiakkaita hallinnollisissa asioissa. Me emme ole ostaneet yhtiöitä Mossack Fonsecalta tai muilta vastaavilta toimistoilta. Me emme ole saaneet palkkioita Mossack Fonsecalta tai vastaavilta toimistoilta”, Storset sanoi.

Storsetin mukaan Nordea ei tarjoa asiakkailleen ”aggressiivista verosuunnittelua”.

Nordea aikoo tehdä sisäisen selvityksen asiasta. Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskullin mukaan pankki käy läpi kaikki käytäntönsä, verosäännöt ja rahanpesusäännöt yksityispankkitoiminnassaan. Selvitys alkaa Luxemburgista ja etenee muihin maihin.

Storset toivoi myös lisätodisteita siitä, että pankki olisi vaatinut muuttamaan joidenkin dokumenttien päivämääriä takautuvasti. Jos asia pitää paikkansa, Storsetin mukaan siitä tulee seurauksia pankin sisällä, joko varoituksena tai erottamisena.

Von Koskullin mukaan pankin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei ollut paikalla tiedotustilaisuudessa, koska hän osallistuu UPM:n yhtiökokoukseen Helsingissä. Von Koskull arvioi Wahlroosin vastaavan Nordeaa koskeviin kysymyksiin sen yhteydessä.

Pankkiyhtiö Nordean asiakkailla on nyt 200 hallintayhtiötä Panaman kaltaisissa maissa.

Nordean Luxemburgin-yksikkö perusti asiakkailleen vuosina 2004–2014 lähes 400 hallintayhtiötä Panamaan.

Nordea sanoo muuttaneensa käytäntöjään vuonna 2009. Aiemmin Nordea ei tarkastanut, käytetäänkö yrityksiä veronkiertoon. Vuoden 2009 jälkeen pankki on kertonut tekevänsä vain järjestelyjä, joissa Nordea on sitoutunut toimittamaan eteenpäin kaikki tarvittavat tiedot verovelvoitteiden hoitamista varten.

Snorre Storsetin mukaan muutokset aloitettiin uusista asiakkaista. Storset sanoo Luxemburgin yhtiön menettäneen noin 4 000 asiakasta sen jälkeen.

Nordean toimitusjohtajan Casper von Koskullin mukaan pankki ei enää toimi yhteistyössä Mossack Fonsecan kanssa. Se on toistaiseksi ainoa asianajotoimisto, jonka kanssa yhteistyö on katkaistu.

Von Koskull ei halunnut arvioida, onko pankista lähtenyt asiakkaita veroparatiisikohun takia.

Keskiviikkona julkisuuteen tuli Panaman tietovuodon avulla lisää tietoja Nordean toiminnasta veroparatiiseissa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ohjelma Uppdrag granskning kertoi, että myös Venäjällä toimiva Nordea lainasi suuria summia kazakstanilaisen oligarkin rakennushankkeeseen Moskovassa.

Nordea lainasi SVT:n mukaan miljardeja Ruotsin kruunuja eli satoja miljoonia euroja ison toimistokompleksin rahoittamiseen.

Asiakirjat osoittavat, että rahat kulkivat monimutkaisten veroparatiisijärjestelyjen kautta. SVT:n mukaan Nordea tuli lainoittaneeksi kazakstanilaista oligarkkia Serzjan Zjumasjevia, jolla on läheiset suhteet maata itsevaltaisesti johtavaan Nursultan Nazarbajeviin.

HSTV-keskustelu: Onko Nordean veroparatiisikytköksistä tulossa vielä uusia paljastuksia?
HSTV-keskustelu: Onko Nordean veroparatiisikytköksistä tulossa vielä uusia paljastuksia?
Nordean riskienhallinnasta vastaava päällikkö Ari Kaperi kertoo HSTV:n haastattelussa, johtavatko niin sanotut Panama-paperit vielä uusiin paljastuksiin. Kaperi myös kertoo, millaista palautetta asiakkailta on tullut veroparatiisikytkösten tultua julki. Toimittajat: Tuomo Pietiläinen ja Paavo Teittinen.
Nordea: On ennenaikaista puhua asiakasmenetyksistä Panama-kohun takia
Nordea: On ennenaikaista puhua asiakasmenetyksistä Panama-kohun takia
Panama-papereista noussut kohu Nordea-pankin ympärillä huolestuttaa pankin asiakkaita, myönsi pankin riskienhallinnasta vastaava johtaja Ari Kaperi HSTV:n haastattelussa.
Uusia kohuja ei ole tiedossa, sanoo Nordean riskinhallintajohtaja
Uusia kohuja ei ole tiedossa, sanoo Nordean riskinhallintajohtaja
Panama-papereista ei pitäisi enää paljastua uusia Nordea-pankkia koskevia kohuja, väittää riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi. Hän myöntää, että viime vuosikymmenen alussa pankin Luxemburgin konttorin toimintatavat "eivät olleet aukottomia", mutta vuoden 2009 jälkeen Kaperin mukaan asiat ovat olleet kunnossa. Pankki on kuitenkin aloittanut omat tutkimuksensa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat