Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Björn Wahlroos: Nordea ei ole rikkonut lakia tai edes omia ohjeitaan

Talous
 
Wahlroos huhtikuussa: Nordea ei ole rikkonut lakia eikä omia sääntöjään
Wahlroos huhtikuussa: Nordea ei ole rikkonut lakia eikä omia sääntöjään
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi huhtikuussa 2016 Panama-kohua. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.

Yli neljä päivää kestäneen perusteellisemman sisäisen selvitykseen aikana ei ole selvinnyt, että Nordea olisi rikkonut lakia, pankkisäännöksiä tai omia ohjeistuksiaan, Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kertoi torstaina medialle.

”Ei itse asiassa löydy mitään, missä olisi tehty väärin.”

Wahlroos otti ensimmäisen kerran julkisesti kantaa pankin toimintoihin veroparatiisi-Panamassa torstaina Helsingin messukeskuksen aulassa ennen metsäyhtiö UPM:n yhtiökokouksen alkua.

Wahlroos on myös UPM:n hallituksen puheenjohtaja.

Asia tuli esiin valtavassa Panama Papers -nimellä tunnetussa tietovuodossa, jossa toimittajaryhmälle on vuodettu noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta.

Wahlroosin arvion mukaan Nordean maineelle aiheutuu syntyneestä kohusta ”kolaus”.

”Saa nähdä onko kolaus paha vai ei.”

Asiakkaiden mahdollista lähtöä pankista Wahlroos sanoi pitävänsä harmiteltavana, joskin hän lisäsi, että uskoo siihen, että asiakkaiden tulee saada äänestää jaloillaan.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen ilmoitusta siitä, että puolue vetää rahansa pois Wahlroos kommentoi sanoen, ettei tiennyt että Sdp:llä on varoja Nordeassa.

Nordean asiakkailla on pankin ilmoituksen mukaan nyt 200 hallintayhtiötä Panamassa. Hallintayhtiöitä käytetään usein omistajuuden salaamiseen ja mahdollisesti verojen minimointiin.

Wahlroosin mukaan vain yksi asiakas on suomalainen.

Ruotsin vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt vaati torstaina Nordean hallituksen puheenjohtajalta Wahlroosilta selvitystä siitä, miten pankki on auttanut asiakkaitaan veronkierrossa.

Messukeskuksessa Wahlroos kertoi medialle menevänsä mielellään Ruotsin parlamenttiin ”rupattelemaan” asiasta, jos valtiopäivät sitä häneltä pyytää.

Yksittäisen puoluejohtajan pyyntö ei Wahlroosin mukaan kuitenkaan riitä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ohjelma Uppdrag granskning on kertonut, että Venäjällä toimiva Nordea lainasi suuria summia kazakstanilaisen oligarkin rakennushankkeeseen Moskovassa.

Kun aiheesta kysyttiin Wahlroosilta, hän muistutti, että kansalaisuus tai se, että on oligarkki ei vielä oikeuta leimaamaan asiakasta.

Wahlroos totesi myös, että Venäjän merkitystä pankin strategiassa on vähennetty.

Korjaus: Muutettu alun Nordea-selvitysten aikamäärä runsaasta kymmenestä päivästä yli neljäksi päiväksi.

Mika Ranta / HS
UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos saapui metsäyhtiö UPM:n yhtiökokoukseen torstaina.
UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos saapui metsäyhtiö UPM:n yhtiökokoukseen torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat