Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperien mukaan kiinalaiset ovat aktiivisimpia veroparatiisien käyttäjiä

Veroparatiiseja perustaneen toimiston asiakkaista lähes kolmannes oli Kiinasta tai Hongkongista.

Talous
 
Reuters
Panamalaisyhtiö Mossack Fonsecan kiinankielinen sivu.
Panamalaisyhtiö Mossack Fonsecan kiinankielinen sivu. Kuva: Reuters

Kun Kiinan talouskasvu on hidastunut ja talouden epävarmuus lisääntynyt, kiinalaiset yhtiöt ja yksityishenkilöt ovat siirtäneet yhä enemmän rahojaan ulkomaille.

Niin sanotut Panaman paperit eli Mossack Fonseca -asianajotoimiston vuodetut asiakirjat kertovat niitä tutkineen toimittajajärjestön mukaan, että kiinalaiset ovat aktiivisesti siirtäneet pääomia ulkomaille myös veroparatiiseihin.

Kiina ja siihen kuuluva erityishallintoalue Hongkong ovat olleet suurin markkina-alue veroparatiisiyhtiöitä perustaneelle asianajotoimistolle, kertoo vuodettujen asiakirjojen tutkimista koordinoinut toimittajajärjestö ICIJ keskiviikkona julkistetussa raportissaan.

Sen mukaan toimiston asiakkaista 29 prosenttia oli kotoisin Kiinasta tai Hongkongista.

Veroparatiisiyhtöitä väitetään olleen myös Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen johtoon kuuluvien sukulaisilla. ICIJ nimeää raportissaan kahdeksan entistä tai nykyistä kaikkein ylimmän johtajiston eli politbyroon pysyvän komitean jäsentä, joiden sukulaisilla on ollut veroparatiisiyhtiöitä.

Heistä kolme istuu tämänhetkisessä politbyroon pysyvässä komiteassa, johon kuuluu seitsemän kaikkein korkeinta poliitikkoa.

Raportin mukaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin langolla Deng Jiaguilla oli kaksi veroparatiisiyhtiötä, kun Xi tuli valtaan runsaat kolme vuotta sitten. Yhtiöt eivät tosin tuolloin olleet enää aktiivisessa toiminnassa.

Kiinan kommunistipuolueen arvojärjestyksessä viidentenä olevan, propaganda-asioista vastaaavan Liu Yunshanin miniä Jia Liqing puolestaan oli ICIJ:n mukaan johtaja ja osakas Brittiläisille neitsytsaarille vuonna 2009 rekisteröidyssä yhtiössä.

Kiinan seitsemänneksi korkeimman johtajan Zhang Gaolin vävy taas on ollut osakkaana kolmessa veroparatiisiyhtiössä, raportissa kerrotaan.

Yhtiöiden perustaminen veroparatiiseihin tai niiden osakkuus ei ole laitonta. Niiden käyttö kuitenkin kertoo vähintään sen, että rahaa on siirretty ulkomaille.

Kiinan johtajien sukulaiset ovat periaatteessa voineet hankkia varallisuutensa pelkällä bisnesvainulla ja kovalla työllä, mutta tavallisen kansan mielissä tiedot veroparatiiseista voivat herättää epäilyjä, että läheiset suhteet puolue-eliittiin ovat auttaneet rikastumisessa. Kiinalaiset tietävät, että virkakoneistossa pesii paljon korruptiota.

Kiinan johtajien sukulaisten ulkomailla olevista varoista on kerrottu ulkomaiden medioissa ennenkin. Tietojen tulo julkisuuteen on Kiinan kommunistipuolueelle kuitenkin erityisen noloa nyt, kun meneillään on poikkeuksellisen laaja korruption vastainen kampanja.

Kiinassa on muutaman vuoden aikana pidätetty tuhansia ihmisiä epäiltyinä korruptiosta. Kampanjallaan Kiina pyrkii ilmeisesti rakentamaan kansalaisten luottamusta virkakoneistoon. Istuvan johdon sukulaisten paljastuneet veroparatiisiyhteydet saattavat kuitenkin pikemminkin vähentää luottamusta sekä korruptiokampanjaan että virkakoneistoon.

Kiina onkin sensuroinut voimakkaasti Panama-paljastuksiin liittyvää uutisointia. Sensuuriviranomaiset ovat määränneet etsimään ja poistamaan kaikki Panaman papereihin liittyvät uutiset ja verkkokeskustelut, kertoo Kiinan sensuuria tutkiva yhdysvaltalainen verkkosivusto China Digital Times.

Kiinan viranomaiset pystyvät poistamaan tietoja vain kiinalaisista viestimistä ja verkkopalveluista. Osalle ulkomaisista verkkosivustoista Kiina on estänyt pääsyn Kiinasta niin sanotulla suurella palomuurillaan.

Kiinan ulkoministeriö ilmoitti jo tiistaina ensimmäisten Kiinaa koskevien Panama-vuotojen tultua julki, että Kiina pitää vuotojen väitteitä perättöminä.

”Näihin perättömiin syytöksiin minulla ei ole mitään kommentoitavaa”, sanoi ulkoministeriön edustaja Hong Lei ministeriönsä lehdistötilaisuudessa uutistoimistojen mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat