Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperit ovat avoimuuden voitto, mutta onko verokilpailu kahlittavissa?

Talous
 
Sixten Korkman
Kirjoittaja on on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston emeritusprofessori.

Kaikista ongelmista huolimatta Pohjoismaissa asuu maailman onnellisimpia kansoja. Toimiva markkinatalous ja kattava turvaverkko on hyvä yhdistelmä.

Iso hyvinvointivaltio vaatii kuitenkin korkeita veroja. Ne ovat ajan oloon kestäviä vain jos mahdollisuudet lailliseen ja laittomaan verojen välttämiseen ovat rajallisia.

Panaman kautta tapahtuvan veronkierron paljastaminen on avoimuuden voitto, joka tukee pyrkimystä saada veroparatiisit kuriin. Kansalaisia paljastukset oikeutetusti suututtavat. Tie reiluun verotukseen on kuitenkin pitkä ja kivinen.

Kaikkien valtioiden ja verotusoikeuden omaavien alueiden tulisi sitoutua kattavaan ja automaattiseen veroviranomaisten väliseen tietojen vaihtoon. Tällöin määrätyn maan kansalainen ei voisi välttää veroja siirtämällä sijoituksiaan ulkomaille.

Tähän tähtäävä kansainvälinen sopimus astunee voimaan ensi vuonna. Kaikki maat eivät kuitenkaan ole mukana. Varteenotettava poikkeus on Yhdysvallat, jossa republikaanit estävät tarvittavan lainsäädännön hyväksymisen kongressissa. Voi myös epäillä monien maiden ja alueiden kykyä ja halua noudattaa sopimuksia.

Tiedonvaihdolla voidaan puuttua veropetoksiin, mutta sillä ei voi estää laillista veronkiertoa tai verojen minimointia lain suomia keinoja hyödyntämällä. Yhtiömuotoisen toiminnan puitteissa on suuria mahdollisuuksia välttää veroja.

Hyvin monissa maissa on luotu järjestelmiä, jotka sallivat erilaisen kikkailun verojen vähentämiseksi ja joiden nimenomaisena tarkoituksena on houkutella maahan sijoituksia ja yrityksiä. Keinoja ovat verovähennykset ja hyvin matalat verokannat.

Verokilpailun tehokas rajoittaminen edellyttäisi kansainvälistä sopimusta alimmista veroasteista ja jonkinasteista veropohjien harmonisointia. Ei tule tapahtumaan. Mikään valtio ei ole valmis tinkimään veropoliittisesta suvereenisuudestaan.

Globalisaation myötä verokilpailu joka tapauksessa kiristyy. Suurituloiset suomalaiset voivat aina keventää tulo- ja perintöverojaan muuttamalla muihin maihin.

Verotuksen edellyttämän tiedon pimittämisellä ja verokilpailulla on puolustajansa. Jotkut taloustieteilijät katsovat, että sijoitustuottojen optimaalinen veroaste on nolla. Poliittinen argumentti on, että verokilpailu pakottaa valtioita toimintansa tehostamiseen ja on ainoa suoja julkisen vallan jatkuvaa paisumista ja aina vain raskaampaa verotusta vastaan.

Niin tai näin, kansainväliseen verotuksen harmonisointiin ei ole edellytyksiä. Sitäkin tärkeämpää on verotietojen vaihdon ja avoimuuden edistäminen. Panaman tietojen vuotaja ja media ansaitsevat kiitosta. Avoimuus ja kansalaisten kritiikki luovat paineita räikeimmän veronkierron vähentämiseksi ja veropetosten estämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat