Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea pyrki sammuttamaan tulipaloa – ”Saa nähdä onko kolaus paha vai ei”

Pohjoismaiden suurin pankki pyrki kitkemään epäilyksiä osallisuudesta aktiiviseen veronkiertoon.

Talous
 
Anders Wiklund / TT
Nordean suomalainen toimitusjohtaja Casper von Koskull (oik.)sanoi torstain tiedotustilaisuudessa, että pankki käy läpi kaikki käytäntönsä, verosäännöt ja rahanpesusäännöt yksityispankkitoiminnassaan. Tilaisuuteen osallistuivat Nordean johdosta myös muun muassa Erik Ekman (vas.) ja Snorre Storset.
Nordean suomalainen toimitusjohtaja Casper von Koskull (oik.)sanoi torstain tiedotustilaisuudessa, että pankki käy läpi kaikki käytäntönsä, verosäännöt ja rahanpesusäännöt yksityispankkitoiminnassaan. Tilaisuuteen osallistuivat Nordean johdosta myös muun muassa Erik Ekman (vas.) ja Snorre Storset. Kuva: Anders Wiklund / TT
Fakta

Panaman paperit paljastivat Nordean

 Nordea jäi sunnuntaina kiinni siitä, että se on vuosien saatossa auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiiseihin.

 Asia paljastui, kun Yle ja kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisivat panamalaisen lakitoimiston asiakirjoihin perustuvia tietoja.

 Epäilty veronkierron mahdollistaminen tapahtui Nordean Luxemburgissa toimivan varakkaille asiakkaille suunnatun yksityispankin kautta.

Pohjoismaiden suurin finanssiyhtiö Nordea järjesti torstaina yhden olemassaolonsa tärkeimmistä kriisinhallintaoperaatioista, kun se pyrki rauhoittamaan mainettaan koettelevaa skandaalia.

Pohjanlahden molemmin puolin järjestetyissä tilaisuuksissa Nordean johtajien ykkösketju oikoi väitteitä yhtiön osallisuudesta kansainväliseen veronkiertoon. Yhtiö myös pahoitteli aiemmin tekemiään virheitä.

Samaan aikaan poliitikkojen arvostelu pankkia vastaan yltyi.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos arvioi, että Nordean maineelle aiheutuu kohusta ”kolaus”.

”Saa nähdä onko kolaus paha vai ei”, Wahlroos sanoi Helsingissä, kun hän tapasi toimittajia UPM:n yhtiökokouksen yhteydessä. Asiakkaiden mahdollista lähtöä pankista Wahlroos sanoi pitävänsä harmiteltavana. Hän kuitenkin lisäsi uskovansa siihen, että asiakkaiden tulee saada äänestää jaloillaan.

Nordean osakekurssi jatkoi torstaina loivaa laskua. Viikon aikana yhtiön arvo on alentunut noin neljä prosenttia eli vähän enemmän kuin pankkisektorin yleisesti.

Mika Ranta / HS
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos osallistui torstaina UPM:n vuosikokoukseen Messukeskuksessa. Hän arvioi, että Nordean maineelle aiheutuu syntyneestä kohusta ”kolaus”.
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos osallistui torstaina UPM:n vuosikokoukseen Messukeskuksessa. Hän arvioi, että Nordean maineelle aiheutuu syntyneestä kohusta ”kolaus”.

Nordean kohtaama arvostelu on ollut erityisen väkevää Ruotsissa. Ruotsin vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt vaati Wahlroosia valtiopäiville selvittämään Nordean toimia.

Wahlroos totesi torstaina olevansa valmis ”rupattelemaan” valtiopäivillä, jos kutsu käy. Yksittäisen puoluejohtajan pyyntö ei Wahlroosin mukaan kuitenkaan riitä.

Ruotsissa on tuoreessa muistissa pankin viime vuonna saama Ruotsin rahoitusvalvojan varoitus. Nordea joutui maksamaan 50 miljoonan kruunun (5,4 miljoonan euron) sakon, kun se laiminlöi rahanpesun estämistä koskevat vaatimukset.

”Pankki, joka järjestelmällisesti viis veisaa laista, on vakava asia. Jos vastaavaa toimintaa olisi tapahtunut pienemmässä yrityksessä, valvoja olisi luultavasti peruuttanut toimiluvan”, kirjoitti sanomalehti Svenska Dagbladetin toimittaja Andreas Cervenka kolumnissaan.

Tukholmassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Nordea kiisti jyrkästi, että se olisi neuvonut asiakkaitaan perustamaan hallintayhtiöitä Panaman kaltaisiin maihin. Nordean mukaan aloite tuli aina asiakkailta.

”Me autamme asiakkaita hallinnollisissa asioissa. Me emme ole ostaneet yhtiöitä Mossack Fonsecalta tai muilta vastaavilta toimistoilta”, sanoi yhtiön varallisuudenhoidon johtaja Snorre Storset.

Vielä keskiviikkona Nordean riskienhallinnasta vastaava johtaja Ari Kaperi sanoi HS:n haastattelussa, että 2000-luvun alussa tällaisia palveluja on ”ehkä jopa suositeltukin”.

Nordeaa on syytetty myös siitä, että pankki olisi vaatinut muuttamaan joidenkin dokumenttien päivämääriä takautuvasti. Storset toivoi tästä lisätodisteita. Jos asia pitää paikkansa, hänen mukaansa siitä tulee seurauksia pankin sisällä, joko varoituksena tai erottamisena.

Nordean suomalainen toimitusjohtaja Casper von Koskull sanoi torstain tiedotustilaisuudessa, että pankki käy läpi kaikki käytäntönsä, verosäännöt ja rahanpesusäännöt yksityispankkitoiminnassaan.

Wahlroosin mukaan Nordean selvityksessä ei ole ainakaan toistaiseksi selvinnyt, että Nordea olisi rikkonut lakia, pankkisäännöksiä tai omia ohjeistuksiaan.

Nordean mukaan se korjasi käytäntöjään asiakkaiden veronkiertomahdollisuuksien estämiseksi vuonna 2009.

Yhtiö kertoo Luxemburgin yhtiönsä menettäneen noin 4 000 asiakasta sen jälkeen.

Viime vuonna saatujen rapsujen jälkeen pankki kertoi laatineensa ”kunnianhimoisen toimintasuunnitelman”, jolla varmistetaan riskienhallinnan ja valvonnan tyydyttävä taso.

Suomen eduskunnan tarkastusvaliokunta päätti torstaina ottaa kansainvälisen veronkierron ja veroparatiisien käytön selvityksen kohteeksi.

Valiokunta haluaa kuulla Suomessa toimivia pankkijohtajia selvittääkseen neuvonta- ja sijoitustoiminnan luonnetta.

Eduskunnassa viikon aikana käytyjen keskustelujen ydinsanoma on ollut, että sanoista on siirryttävä tekoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat