Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmaa talous ei ole valtion rahasampo

Verokeskustelussa nöyryys on valttia, vaikka tunteet käyvät Suomessakin Nordea-uutisten jälkeen ymmärrettävästi kuumina.

Talous
 
Paavo Teittinen Helsingin Sanomat

Panaman tietovuoto ja uutinen Nordean asiakkailleen järjestämistä sadoista veroparatiisiyhtiöistä on jälleen nostanut pintaan kysymyksen harmaan talouden kustannuksista valtioille.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö esitti varsin laajasti jaetun näkemyksen tällä viikolla eduskunnassa: ”Suomi menettää harmaaseen talouteen vuosittain miljardeja euroja. EU-maat jo yksinään menettävät jopa tuhat miljardia euroa.”

Harmaan talouden suitsiminen valtion rahasampona on politiikan kestoaihe. Juha Sipilän (kesk) hallitus tavoittelee 150 miljoonan euron lisätuloja vuodessa. Oppositiossa mennään jo eri sfääreissä: vasemmistoliitossa on puhuttu peräti 10 miljardista eurosta.

Huimista luvuista puhuttaessa on hyvä muistaa, että niissä on usein mukana monikansallisten yritysten laillinen verosuunnittelu matalan verotuksen maissa sekä yksityishenkilöiden laiton veronkierto tiukan pankkisalaisuuden maissa. Lisäksi niissä on mukana ”tavallinen” harmaa talous, joka ei liity veroparatiiseihin lainkaan.

Näin on esimerkiksi EU-komission usein käyttämän, Niinistön mainitseman tuhannen miljardin euron arvion kohdalla.

Verokeskustelussa nöyryys on valttia, vaikka tunteet käyvät Suomessakin Nordea-uutisten jälkeen ymmärrettävästi kuumina.

Tiedämme etenkin yksityishenkilöiden veronkierrosta hyvin vähän. Aalto-yliopiston professori Tomi Viitala arvioi, ettei kukaan ole pystynyt esittämään luotettavaa laskelmaa esimerkiksi Suomen veronkiertoon menettämien verotulojen määrästä. Sama huomio pätee pitkälti myös muualla.

Yritysten verosuunnittelu sen sijaan selvästi vähentää valtioiden verotuloja merkittävästi. OECD:n luku on toistasataa miljardia dollaria globaalisti, Euroopan parlamentti puhuu 50–70 miljardista eurosta unionin alueella.

Oli arvio veroparatiiseihin eri tavoin menetetyistä tuloista mikä tahansa, se ei vielä kerro, paljonko tuloja voitaisiin saada takaisin. Valtiovallan toimilla on sekä hyötyjä että kustannuksia. Yritykset ja yksityishenkilöt muuttavat toimintaansa sääntelyn mukana.

Valtiot voivat Viitalan mukaan jopa menettää verotuloja, kun kansainväliseen verosuunnitteluun tullaan puuttumaan. Karkeistaen suunta on se, että häviäjiä ovat Suomen kaltaiset maat, joissa on pienet kotimarkkinat ja vientivetoiset suuryritykset. Voittajia ovat Kiinan ja Intian kaltaiset suuret ja kasvavat kotimarkkinataloudet.

Veronkierron kitkemiseksi on tehty jo paljon. Komissio esittää parhaillaan kovia keinoja myös verosuunnittelun hillitsemiseksi.

Hieno juttu. Mutta ei pidä silti luottaa, että Suomen tai monen muun valtion kassaan olisi ropisemassa suuria summia rahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat