Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan hallitus pani Nokian lujille – verkkolaiteyhtiö sanoo Suomesta irti selvästi enemmän kuin Ranskasta

Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan hallitus asetti kaupan ehdoksi sen, että Ranskassa pysyy 4 200 työpaikkaa.

Talous
 
Philippe Wojazer / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande (oik.) tapasi Alcatel-Lucentin toimitusjohtajan Michel Combesin (kesk.) ja Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin vuosi sitten huhtikuussa.
Ranskan presidentti François Hollande (oik.) tapasi Alcatel-Lucentin toimitusjohtajan Michel Combesin (kesk.) ja Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin vuosi sitten huhtikuussa. Kuva: Philippe Wojazer / Reuters
Fakta

Nokia ostaa uutta osaamista

 Nokia ostaa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla parantaakseen kilpailukykyään.

 Alcatel-Lucentin keskeistä osaamista, jota Nokiassa ei nykyisin ole yhtä paljon, ovat ip-reitittimet, pilvipalvelut ja kiinteän verkon laitteet.

 Reititin on laite tai ohjelmisto, joka ohjaa verkkoliikenteen oikeisiin osoitteisiin.

 Alcatel-Lucentin palveluksesta on siirtynyt Nokiaan noin 50 000 työntekijää. Nokian työntekijöiden määrä on nykyisin 104 000.

 Alcatel-Lucentin liiketoiminta yhdistettiin Nokiaan tammikuun puolivälissä.

Ranskan hallitus pelasi verkkolaitteita valmistavan Nokian kanssa upporikasta ja rutiköyhää. Hallitus sai tahtonsa läpi ja Nokia vähentää ainakin ensi vaiheessa Ranskasta työpaikkoja selvästi vähemmän kuin Suomesta.

Nokia ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä työpaikkoja Suomesta 1 300 ja Ranskasta 400.

Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan Ranskan hallitus ilmoitti Nokialle, että se ei hyväksy Nokian ostavan Alcatel-Lucentia, jos Nokia ei sitoudu pitämään kiinni Alcatel-Lucentin antamista lupauksista.

Neuvotteluita käytiin arvovaltaisella tasolla: Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kävi kahdesti tapaamassa Ranskan presidenttiä François Hollandea presidentinpalatsissa Pariisissa. Presidenttiä aktiivisemmin neuvotteluihin osallistui talousministeri Emmanuel Macron.

Jos Nokia ei olisi suostunut hallituksen vaatimukseen, ostotarjous Alcatel-Lucentista olisi kaatunut. Ilman hallituksen hyväksyntää muut ranskalaiset osakkeenomistajat tuskin olisivat kauppaan suostuneet.

Kaupan kaatuminen olisi todennäköisesti ollut suureksi vahingoksi Nokialle, Alcatel-Lucentille ja ajan mittaan todennäköisesti myös Ranskan valtiolle. Nokia ja Alcatel-Lucent ovat yhdessä selvästi kilpailukykyisempi yhtiö kuin mitä ne olisivat erillisinä yhtiöinä.

Alcatel-Lucent perustettiin vuonna 2006, jolloin ranskalainen Alcatel ja yhdysvaltalainen Lucent pantiin yhteen. Yhteisyritys oli vuosikausia pahoissa talousvaikeuksissa ja työpaikkoja vähennettiin jatkuvasti.

GONZALO FUENTES
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Vuonna 2013 uusi toimitusjohtaja Michel Combes ilmoitti suurista muutoksista. Alcatel-Lucent vähentää 10 000 työpaikkaa, joista 900 oli Ranskassa. Hallitus ja ammattiliitot raivostuivat. Alcatel-Lucent lupasi Ranskan hallitukselle, että Ranskassa säilyy 4 200 työpaikkaa vuoden 2015 loppuun saakka.

Kun Nokia alkoi neuvotella ostotarjouksen tekemisestä Alcatel-Lucentista, yhtiö otti yhteyttä Ranskan hallitukseen. Ranskassa hallitukset ovat vuosikausia sekaantuneet yrityskauppoihin suojellakseen kotimaista teollisuutta. Tämän ovat kokeneet lukuisat kansainväliset ja suomalaiset yritykset.

Poliitikot yrittävät kaikin keinoin huolehtia, että työpaikat Ranskasta eivät vähenisi. Yksi syy siihen on se, että työttömyysaste Ranskassa on ollut syksystä 2010 saakka yli kymmenen prosenttia ja talouskasvu on hidasta.

Yritysten on Ranskassa vaikeaa olla taipumatta hallituksen tahtoon, sillä työlainsäädäntö on erilainen kuin vaikkapa Suomessa.

Ranskassa työntekijöiden irtisanominen on työnantajalle kallista ja hidasta. Sen vastapainona työntekijöiden työttömyysturva on verraten heikko. Pohjoismaissa työntekijöiden irtisanominen on selvästi helpompaa, minkä vastapainona on verraten hyvä työttömyysturva.

Ranskan hallitus pakotti Nokian noudattamaan Alcatel-Lucentin aikaisemmin antamia sitoumuksia. Valtio omisti Alcatel-Lucentin osakkeista 3,6 prosenttia. Tosiasiassa Ranskan hallituksen kaupalle antaman puollon merkitys oli huomattavasti omistusosuutta painavampi.

Syyskuussa 2015 Nokia ilmoitti Ranskan hallituksen kanssa tekemistään sitoumuksista.

Työpaikkojen määrä Ranskassa pysyy kaupan loppuun saattamisen jälkeen kaksi vuotta 4 200:ssa. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessa työskentelevien määrä kasvaa kolmen vuoden kuluessa 500 hengellä 2 500 työntekijään. Uusista työntekijöistä 300 on vastavalmistuneita.

Vaikka Nokia siis palkkaa 500 työntekijää lisää tutkimukseen ja tuotekehitykseen Ranskassa, se todennäköisesti karsii yhtä paljon muista toiminnoista. Ratkaisevaa on, että työpaikkojen määrä Ranskassa on vähintään 4 200 kaksi vuotta kaupan loppuun saattamisesta.

Syyskuussa talousministeri Macron arvosteli ankarasti Alcatel-Lucentin toimitusjohtajaa Michel Combesia, koska tämä päätti erota yhtiön palveluksesta ennen kuin kauppa Nokian kanssa on saatu päätökseen. Macronin mielestä Combesin eroa ei voi pitää hyväksyttävänä.

Keskiviikkona ilmoitettujen vähennysten seurauksena Nokialla on silti Suomessa 1 400 työpaikkaa enemmän kuin Ranskassa.

Kimmo Räisänen
Timo Ihamuotila
Timo Ihamuotila

Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila korosti keskiviikkona, että Suomella on edelleen erittäin tärkeä merkitys Nokialle.

Nokian pääkonttori on Suomessa ja yhtiötä johtaa 1990-luvulta saakka Nokiassa työskennellyt Rajeev Suri. Risto Siilasmaan johtamassa hallituksessa Alcatel-Lucentin entisiä hallituksen jäseniä on kolme kymmenestä.

Yhtiön hallinnossa Nokian edustus on vahva, koska tosiasiassa Nokia ostaa Alcatel-Lucentin.

Vaikka Nokia vähentää Suomesta työpaikkoja myös tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, keskeisten langattomien tekniikoiden kuten neljännen ja viidennen sukupolven matkapuhelintekniikan kehitystä johdetaan yhä Suomesta.

Aika näyttää, kuinka hyvin Alcatel-Lucentilla vahvistettu Nokia pärjää tulevaisuudessa.

Wall Streetin arvostetuimpiin kuuluva sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research on jo pitkään pitänyt kauppaa onnistuneena.

Se mikä on hyväksi Nokialle, on todennäköisesti hyväksi myös Suomelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat