Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä on ”uusi avaruus”: Yksityisten johdolla avaruuteen

Yritykset ottavat yhä suurempaa roolia avaruuden valloittamisessa, ja se on hyvä asia, sanoo Euroopan avaruusjohtaja Jan Wörner.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Aalto-yliopiston satelliittitiimin jäsenet Janne Kuhno (kesk) ja Bagus Awidhuilung esittelivät Aalto-1-satelliitin mallia Esan pääjohtajalle Jan Wörnerille (vas.) Otaniemessä torstaina. Aalto-1 laukaistaan avaruuteen lähikuukausina.
Aalto-yliopiston satelliittitiimin jäsenet Janne Kuhno (kesk) ja Bagus Awidhuilung esittelivät Aalto-1-satelliitin mallia Esan pääjohtajalle Jan Wörnerille (vas.) Otaniemessä torstaina. Aalto-1 laukaistaan avaruuteen lähikuukausina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Avaruusaika sai alkunsa suurvaltojen Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisestä kilpailusta, mutta tulevaisuudessa valtioiden sijaan yrityksillä on yhä suurempi rooli avaruuden hyödyntäjänä.

Näin arvioi Euroopan avaruusjärjestön Esan pääjohtaja Jan Wörner.

”On erittäin hienoa, että teollisuus ottaa vastuulleen monet alueet”, sanoi Suomessa torstaina vieraillut Wörner.

Suomi on yksi Esan 22 jäsenmaasta.

Tekniikan kehitys ja kiertoradalle kuljettamisen halpeneminen ovat aloittaneet murroksen, jota kutsutaan nimellä new space, uusi avaruus.

Nimityksellä viitataan siihen, että yritykset ovat alkaneet nähdä avaruudessa monenlaisia mahdollisuuksia. Koska satelliittien saaminen taivaalle on edullisempaa kuin ennen, niiden varaan voi rakentaa monenlaista liiketoimintaa esimerkiksi maan pintaa tarkkailevassa kaukokartoituksessa.

Wörner pitää jopa yllättävänä, kuinka monella alueella avaruutta aiotaan hyödyntää.

Hänen mukaansa vain planeettojen ja muiden taivaankappaleiden tutkiminen jäänee alueeksi, jossa yritysten rooli pysyy pienenä.

Yritysten tulo avaruuteen tarkoittaa myös sääntelyn tarvetta esimerkiksi avaruusromun ehkäisemisessä.

”Emme voi sallia, että yritykset saastuttavat kiertoratoja.”

Avaruus on mahdollisuus myös monille suomalaisyrityksille, jotka toivovat avaruusteknologian vievän tuotteita maailmalle.

”Suomessa monet yritykset käyttävät avaruusteknologiaa, ja toisaalta avaruus hyötyy suomalaisten yritysten teknologiasta”, Wörner sanoo.

Toistaiseksi ala on melko pieni. Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen avaruustoimintaa johtava Harri Lähti arvioi, että satelliitteja ja muita avaruuslaitteita rakentavassa teollisuudessa toimii noin tusinan verran yrityksiä ja muutamia satoja työntekijöitä.

Paljon suurempaa sen sijaan on liiketoiminta, joka pyrkii hyödyntämään avaruudesta käsin kerättyjä tietoja ja rakentamaan niiden pohjalta palveluita.

Yksi syy alan pienuuteen on se, että Suomella ei ole omaa avaruusohjelmaa, joka ostaisi palveluita ja tekniikkaa kotimaisilta yrityksiltä. Siksi suomalaisille yrityksille yhteistyö Euroopan avaruusjärjestön kanssa on elintärkeää. ”Se mahdollistaa teknologian kehittämistä ja ensimmäistä asiakasreferenssiä, josta rakentava teollisuus voi ponnistaa kaupallisille satelliittimarkkinoille”, Lähti sanoo.

Wörner huomauttaa, että avaruudesta on tullut osa maailmanlaajuista infrastruktuuria. Jos avaruudessa olevat satelliitit lakkaisivat toimimasta, moni arkinen asia gps-navigoinnista sään ennustamiseen vaikeutuisi tai loppuisi kokonaan.

”Emme edes pystyisi tekemään rahansiirtoja pankista toiseen, koska se vaatii tarkkaa ajastamista, ja ajastamiseen tarvitaan satelliitteja”, hän sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Esan pääjohtaja Jan Wörner Otaniemessä torstaina.
Esan pääjohtaja Jan Wörner Otaniemessä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat