Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ay-liikkeen edustaja: Nokian irtisanomiset eivät ole kilpailu Suomen ja Ranskan välillä

”Meidän täytyy kamppailla työpaikkojen leikkauksia vastaan ja sen puolesta, että saamme säilytettyä tämän alan yrityksiä Euroopassa”, ay-liikkeen edustaja sanoo.

Talous
 
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian henkilöstö järkyttyi yt- kutsusta
Nokian Espoon yksikössä yt-kutsu tyrmistytti ja hämmensi henkilöstön. Se, että sähköpostiin yt-kutsu tuli, ei sinänsä yllättänyt. Se, että Espoosta pahimmillaan jopa 650 työpaikkaa katoaa, järkytti. Nokian työntekijäpuolen pääneuvottelija, luottamushenkilö Tuula Aaltola toivoo, että vähennykset jäisivät lopulta pelättyä pienemmiksi. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Fakta

Nokia ostaa uutta osaamista

 Nokia ostaa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla parantaakseen kilpailukykyään.

 Alcatel-Lucentin keskeistä osaamista, jota Nokiassa ei nykyisin ole yhtä paljon, ovat ip-reitittimet, pilvipalvelut ja kiinteän verkon laitteet.

 Reititin on laite tai ohjelmisto, joka ohjaa verkkoliikenteen oikeisiin osoitteisiin.

 Alcatel-Lucentin palveluksesta on siirtynyt Nokiaan noin 50 000 työntekijää. Nokian työntekijöiden määrä on nykyisin 104 000.

 Alcatel-Lucentin liiketoiminta yhdistettiin Nokiaan tammikuun puolivälissä.

Ranskan ammattiyhdistysliikkeen edustaja pitää valitettavana sitä, että Suomen on koettu hävinneen Ranskalle Nokian irtisanomissa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari kuvaili irtisanomisia keskiviikkona Ranskan ja Suomen maaotteluksi, jonka Suomi hävisi.

”Olin pettynyt, kun luin siitä”, sanoo Nokialla Ranskassa työskentelevä Olivier Durécu . Durécu edustaa CFDT:tä, joka on yksi Ranskan viidestä suuresta ammatillisesta keskusjärjestöstä.

Hänen mukaansa kyseessä ei ollut Suomen ja Ranskan välinen kilpailu työpaikkojen säilyttämisestä.

HS kertoi aiemmin perjantaina, että Ranskan hallitus sai tahtonsa läpi ja Nokia vähentää ainakin ensi vaiheessa Ranskasta työpaikkoja selvästi vähemmän kuin Suomesta.

Nokia kertoi tällä viikolla irtosanovansa Ranskasta 400, Suomesta 1 300 ja Saksasta 1 400 työntekijää. Nokia osti hiljattain ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin, joten irtisanomisia oli joka tapauksessa odotettavissa toimintojen yhdistyessä.

Ranskan presidentti Francois Hollande ja talousministeri Emmanuel Macron auttoivat kauppaneuvotteluissa varmistamaan sen, että Nokia sitoutuu säilyttämään Ranskassa 4 200 työpaikkaa kaksi vuotta kaupanteosta.

Insinööriliiton Porokarin mukaan Ranskan valtio puolusti ranskalaisten työpaikkoja, kun taas Suomen valtio seurasi ottelua tyynesti katseella.

Durécu arvelee kommenttien olleen ensireaktioita irtisanomisuutisiin. Hänen mielestään kaikkien Euroopan maiden pitää työskennellä yhdessä, jos halutaan varmistaa, että tietoliikennealalla on tulevaisuus Euroopassa.

”Nokia on eurooppalainen yhtiö, ja meidän pääkilpailijamme on Kiina”, Durécu sanoo.

”Meidän täytyy kamppailla työpaikkojen leikkauksia vastaan ja sen puolesta, että saamme säilytettyä tämän alan yrityksiä Euroopassa. On kamppailtava yhdessä, eikä jakaannuttava.”

Ranskan ammatilliset keskusjärjestöt ovat tällä viikolla muistuttaneet, että Nokiaan yhdistyneen Alcatel-Lucentin työntekijät ovat käyneet viime vuosina läpi rankkoja irtisanomia.

Neljän suuren ammatillisen keskusjärjestön lähettämässä tiedotteessa sanotaan, että työntekijöiden tosiasiallinen määrä on jo alle 4 200, ja uudet vähennykset kutistavat sitä entisestään.

400 ihmisen leikkaukset iskevät Ranskassa muun muassa hallintoon, koska Nokian pääkonttori pysyy edelleen Suomessa. Sen kompensoimiseksi Nokia on luvannut palkata Ranskaan 500 uutta työntekijää tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Ammattiyhdistysliikkeessä maan hallinnon kätilöimä lopputulos ei kirvoita suurta ylistystä.

”Se on parempi kuin ei mitään”, sanoo Nokialla työskentelevä Stéphane Dubled, joka edustaa ammatillista keskusjärjestöä CGT:tä.

”Jos vertaa Suomen ja Saksan tilanteeseen, ei käynyt niin huonosti. Mutta silti ne ovat työpaikkojen leikkauksia.”

Hän ei osaa oikein vastata siihen, olisiko myös Suomen valtion pitänyt paremmin yrittää turvata suomalaisten työpaikkoja.

”Pitäisi löytää keino, ettei työpaikkoja tarvitsisi lainkaan leikata. Mutta se ei ole helppoa taloudellisessa mielessä.”

Antti Aimo-Koivisto / lEHTIKUVA
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa.
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat