Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polttoainekauppiaan tavoite on tehdä bensiini tarpeettomaksi

St1:n Mika Anttonen luottaa uusiutuvaan energiaan. Hän myös haluaa Suomen pohtivan, miksi töissä kannattaa ponnistella.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
St1:n laboratoriossa Helsingissä kehitetään teknologiaa, jonka avulla sahanpurusta voi valmistaa polttoainetta.
St1:n laboratoriossa Helsingissä kehitetään teknologiaa, jonka avulla sahanpurusta voi valmistaa polttoainetta. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Mika Anttonen

 49-vuotias Anttonen opetteli öljybisneksen salat Nesteellä, jossa teki yhtiön lukuun öljykauppaa.

 Anttonen on St1-ryhmän pääomistaja ja yritysten hallitusten puheenjohtaja.

 Omistusten arvoa ei voi suoraan laskea, mutta Anttosen on arvioitu kuuluvan suomalaisten miljardöörien harvaan joukkoon.

 Anttosen perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 12-, 16- ja 18-vuotiaat lapset.

 Missä haluaisit tulla paremmaksi? ”Haluaisin tulla paremmaksi kuuntelijaksi. Minulla on paha tapa, että puhun liikaa.”

Polttoainetta myyvän St1:n pääomistajan Mika Anttosen tavoite on selkeä: fossiilisista polttoaineista pitää pystyä luopumaan.

Tavoitteessa on ainakin yksi ongelma. Yritysryhmän liiketoiminta pohjautuu pitkälti nimenomaan fossiilisiin polttoaineisiin.

Anttonen haluaa siis lopettaa bisneksen, jolla St1 tekee euronsa. Hän ei näe asetelmassa ristiriitaa, sillä muutos on hyvin hidas. Anttonen ei usko, että uusiutuvat energianlähteet voisivat korvata fossiiliset polttoaineet – öljyn, kivihiilen, kaasun – hänen elinaikanaan.

”Se on pitkän aikavälin tavoite”, Anttonen sanoo yrityksen strategiasta. ”Se tapahtuu niin, että ei siinä kenenkään työpaikka ole menossa alta.”

St1-ryhmä on parissa vuosikymmenessä kasvanut Anttosen johdolla liki tyhjästä Pohjoismaiden suurimpien polttoaineenjakelijoiden ja -jalostajien joukkoon.

Anttosen mielenkiinto on kuitenkin muualla kuin markkinaosuuksissa. Perinteinen polttoainebisnes tuo yritykselle varoja, joiden avulla St1 kehittää mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä tuottavaa energiaa.

St1:n jalostamot jauhavat pilaantuneesta leivästä ja muusta biojätteestä etanolia autojen biopolttoaineeksi. Kajaaniin on nousemassa laitos, jossa etanolia syntyy sahanpurusta.

Artikkeliin liittyvät

Otaniemessä yhtiö poraa seitsemän kilometrin syvyyteen reikää, josta saatava energia voisi kattaa kymmenesosan Espoon kaukolämmön tarpeesta.

Anttonen on valmis pitämään St1:n osingot pieninä, jotta kehitystyöhön riittää panoksia. Ja jos Anttonen näin haluaa, yritys sen tekee – hän omistaa yritysryhmästä yli neljä viidesosaa.

Anttonen uskoo, että sadan vuoden kuluessa ihmiskunta voi luopua fossiilisista polttoaineista.

”Ilmastosopimusten tavoitteet eivät ole nykykonsteilla saavutettavissa, mutta me keksimme ne konstit.”

Riippuvuus fossiilisista polttoaineista on yhteiskunnassa syvällä. Anttonen nostaa esimerkiksi lentopetrolin, jota olisi hyvin vaikea tuottaa riittäviä määriä uusiutuvista raaka-aineista.

Vain tietty osuus raakaöljyn jalostuksessa tuottaa lentokoneisiin sopivaa petrolia. Prosessia olisi vaikea muuttaa niin, että öljystä jalostettaisiinkin vain niitä aineita, joita uusiutuvilla raaka-aineilla ei voitaisi korvata.

Hieman yllättäen uusiutuvan energian suurin ongelma ei Anttosen mielestä ole tuotanto. Tuulivoima ja aurinkoenergia kehittyvät isoin harppauksin.

Suurempi ongelma on energian varastointi. Tuuli- ja aurinkovoima eivät tuota sähköä tasaisen luotettavasti, joten kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tuotanto pitäisi yhdistää tarpeeseen, joka vaihtelee paljon vuorokauden sisällä ja vuodenaikojen välillä.

Anttonen ei odota akkujen olevan ratkaisu. Kenties vastaus on laitoksissa, joissa vettä pumpataan ylös ja tarvittaessa juoksutetaan alas sähköä tuottavien turbiinien läpi, mutta Anttonen kuulostaa epäilevältä.

”Monenlaisia aihioita on, mutta mikään ei ole oikein kolahtanut, että tuosta se lähtisi.”

Anttonen on luonut miljardiomaisuuden ostamalla, myymällä ja jalostamalla fossiilisia polttoaineita. Nykyään hän saarnaa uusiutuvan energian puolesta.

Mitä oikein on tapahtunut?

”Äiti opetti, mikä on oikein ja mikä väärin”, Anttonen sanoo hetken mietittyään.

Anttonen kertoo eläneensä yli kymmenen vuotta seuraamalla aamusta iltaan öljymarkkinoita sekä etsimällä sopivia öljylasteja ostettavaksi ja myytäväksi.

”Totesin, että ostaminen, myyminen ja rahan tekeminen ei motivoinut”, hän sanoo.

”Alkoi tuntua, ettei se voinut olla tässä.”

Varakkuuden esittely ei näytä olevan Anttoselle tärkeää. Hän sanoo ajavansa viisi vuotta vanhalla Audi A4:llä.

Jokin silti ajaa ponnistelemaan.

Teema vaikuttaa Anttosen lempiaiheelta. Hänen mielestään Suomessa pitäisi ylipäänsä kysyä, miksi työelämässä tarvitsisi ponnistella.

”Miksi-kysymystä ei ole esitetty riittävän selkeästi, eikä siihen ole vastattu riittävän selkeästi”, hän sanoo.

Suomalaisten pitää Anttosen mielestä ponnistella, jotta nykyisenkaltainen yhteiskunta voisi globaalin kilpailun paineessa säilyä.

Taloudellinen menestys ei ole päämäärä vaan väline, jolla Suomi voi säilyttää yhteiskuntansa tukipilarit: ilmaisen koulutuksen, hyvän terveydenhuollon ja huolehtimisen heistä, jotka eivät pysty siihen itse.

Anttosen mielestä tavoitteen tiellä ovat muun muassa työntekijöiden pitkät lomat ja aggressiivinen verosuunnittelu.

”Työn hedelmät pitää kotiuttaa järjestelmän hyväksi.”

Suomen verotus on Anttosen mielestä kireästä päästä, mutta hän ei silti ymmärrä alhaisen verotuksen haikailua.

”Sanon heille, että menkää käymään São Paulossa”, hän sanoo. ”Siellä rikkaat liikkuvat helikoptereilla, jotta he eivät tule ryöstetyksi.”

Monet muutkin saavat kuulla Anttoselta kunniansa. Pörssiyrityksissä pitkäjänteinen tutkimus ja tuotekehitys on tehty vaikeaksi. Etujärjestöt puolestaan esittävät ajavansa Suomen etua, vaikka ne ovat vain jäsentensä asialla.

Anttosen mielestä Suomessa on silti syytä optimismiin.

”Kaikki on meidän omissa käsissämme. Tämä yhtälö on täysin mahdollinen, kunhan muistamme, minkä takia tätä tehdään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat