Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Suomalaisten asiakkaiden merkitys ollut suuri Nordean Luxemburgin-konttorille

Tilinpäätöstiedot kertovat, että konttori on lainannut suomalaisille lähes kaksi miljardia euroa.

Talous
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisten asiakkaiden merkitys Nordean Luxemburgin-konttorin toiminnalle on selvästi suurempi kuin pohjoismaiden pankkikonserni on julkisuudessa antanut ymmärtää, väittää Ylen uutistoimitus selvityksiinsä perustuen.

Yle kertoo, että Nordean Luxemburgin-yksikön lainakannassa on Suomeen myönnettyjä luottoja lähes kahden miljardin euron arvosta, mikä on yli 20 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsiin myönnetyt lainat. Luvut käyvät Ylen mukaan ilmi tilinpäätöstiedoista.

Pankin johto on sanonut, että Luxemburgin konttorissa on asioinut vähän suomalaisia ja asiakaskunta on kansainvälistä.

Panamasta vuotaneiden tietojen mukaan Nordea on perustanut satoja yhtiöitä asiakkailleen veroparatiisiin. Käytännön toimista on vastannut Luxemburgin-yksikkö. Yhtiöitä on perustettu jo Nordean edeltäjän eli Meritan aikana. Osa yhtiöistä toimii edelleen.

Nordea ei antanut Ylelle haastattelua aiheesta, vaan vastasi sähköpostilla.

Pankin mukaan ”vuosikertomuksessa oleva lainasaatavien määrä koostuu muutamasta suuresta suomalaisesta henkilö- ja yritysasiakkaasta, joilla on laajaa kansainvälistä toimintaa.”

Nordea on Ylen mukaan myös tarjonnut Luxemburgin ja Sveitsin asiakkailleen mahdollisuutta perustaa säätiöitä ja trusteja esimerkiksi Liechtensteiniin.

Nordean mukaan pankki on antanut neuvoja säätiöiden ja trustien perustamiseen, jotta asiakas voisi maksaa veronsa oikein.

Harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen arvioi Ylelle, että toimintaa saattaa liittyä myös rikoksia.

”Tilanteet, joissa Nordea on vaatinut sopimuksia muutettavaksi jälkikäteen, viittaavat siihen, että jonkinlaisesta rikoksesta voisi olla kysymys”, Hirvonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat