Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin työelämässä syrjitään yhä naisia

Japanin hallitus haluaisi naisia työelämään tekemään talouskasvua. Yrityksissä miesten kulttuuri sysää naisia syrjään.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Tokiolaismiehistä moni haluaisi pitää isyyslomaa, mutta ei voi
Tokiolaismiehistä moni haluaisi pitää isyyslomaa, mutta ei voi
Japanin hallitus haluaisi enemmän naisia työelämään, mutta käytännössä se on vaikeaa, koska vastuu lasten hoitamisesta lankeaa Japanissa lähes yksinomaan naisille. HS kysyi Tokiossa miehiltä, voisivatko he jäädä muutamaksi kuukaudeksi kotiin lapsen kanssa. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero HS, toimittajat: Mikko Paakkanen HS, Kou Hattori

Chiba/Tokio. Tuhansia nuoria työnhakijoita parveilee kuuntelemassa yritysten esittelypuheita ja täyttämässä työnhakulomakkeita Makuhari messe -messukeskuksessa Japanin Chibassa Tokion kupeessa. Meneillään ovat rekrytointimessut.

Kukaan työnhakijoista ei erotu joukosta ainakaan pukeutumisellaan. Miehillä on tumma puku ja naisilla tumma jakkupuku. Jos hiukset ovat yliopistolla olleet muodikkaasti värjätyt, ne on värjätty takaisin mustiksi.

Japani on moderni yhteiskunta, mutta työelämässä perinteet ovat kunniassa ja muotoseikat tärkeitä.

Perinteeseen kuuluu esimerkiksi se, että töitä haetaan nyt, vaikka töiden on tarkoitus alkaa vasta vuoden kuluttua. Työnhakijat ovat kolmannen vuoden yliopisto-opiskelijoita, joiden on määrä valmistua ensi keväänä. Ensimmäinen työpaikka ansioluettelossa voi määrätä työuran kulun eläkeikään asti. Jos paikka on huono tai jää saamatta, tulee helposti häviäjän leima.

Noin puolelle työnhakijoista voi tulla vielä toinenkin valintatilanne, johon työura saattaa katketa. Japanissa nainen joutuu usein valitsemaan, haluaako tehdä lapsia vai töitä, koska niiden yhdistäminen on vaikeaa.

Kun miehet punnitsevat tulevien työnantajien palkkapolitiikkaa, työn kiinnostavuutta ja mahdollisuuksia edetä uralla, naisten on mietittävä muita kriteerejä.

”Lain mukaan Japanissa on äitiysloma, mutta on yrityksiä, jotka kieltävät pitämästä sitä tai joissa ilmapiiri estää sen”, sanoo rekrytointimessuilta töitä etsivä opiskelija Ai Yamamoto, 21.

”Kun tapaan yritysten edustajia, pidän yrityksistä, jotka kertovat avoimesti, miten ne suhtautuvat asiaan.”

”Japanissa on miesten valta, mutta toivon, että Aben politiikan avulla tilanne muuttuu”, sanoo toinen työnhakija Nana Hashimoto, 21.

Japanin talous on junnannut paikallaan parikymmentä vuotta, ja talouskasvun saaminen vihdoin käyntiin on pääministeri Shinzo Aben päätavoitteita.

Yksi hänen paljon mainostamistaan keinoista on hankkia naisille paremmat mahdollisuudet edetä työelämässä. Hän on luvannut tehdä Japanista yhteiskunnan, jossa ”naiset voivat loistaa”.

Japanissa naisten osallistuminen työelämään on yleistynyt kymmenen viime vuoden aikana, mutta silti naiset ovat erittäin alihyödynnetty osa työvoimasta. He ovat keskimäärin varsin pitkälle koulutettuja, mutta päätyvät miehiä useammin pätkä- ja osa-aikatöihin. Harvat etenevät johtaviin asemiin.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Japanin talous kasvaisi vähintään yhdeksän prosenttia enemmän kuin nyt, jos naisilla olisi samat mahdollisuudet hyödyntää potentiaaliaan työmarkkinoilla kuin miehillä. Paljon korkeampiakin prosenttilukuja on esitetty.

Aben hallitus yrittää saada tämänkin talouskasvun siemenen hyödynnettyä. Hallitus on kehottanut yrityksiä nostamaan enemmän naisia johtaviin asemiin ja pitämään heidät palkkalistoilla myös äitiysloman jälkeen. Viime vuonna säädetty laki vaatii huhtikuusta alkaen suuria yrityksiä julkistamaan suunnitelman siitä, kuinka ne parantavat naistyöntekijöidensä asemaa.

Jos nainen onnistuu selviytymään raskaudesta ja synnytyksestä irtisanoutumatta, hänen on vielä järjestettävä lapsen hoitaminen.

”Lapseni jäi eilen ilman päiväkotipaikkaa. Nyt joudun irtisanoutumaan töistä”, totesi nimettömänä kirjoittanut nainen blogissaan helmikuussa.

Kirjoitus osui ilmeisesti asian ytimeen, sillä se synnytti pienen kansanliikkeen. Kirjoituksen innoittamana on vaadittu päivähoitopaikkoja mielenosoituksissa ja internetissä kerätyillä nimilistoilla.

Japanin hallitus on jo aiemmin lisännyt päivähoitopaikkoja, mutta niistä on yhä pulaa. Eivätkä päivähoitopaikat tai tasa-arvosuunnitelmat riitä ratkaisemaan ongelmaa.

Perimmäinen syy monien naisten jäämiseen yksinkertaisiin osa-aikatöihin ja kotirouviksi ovat Japanin jäykät sukupuoliroolit. Niistä esimerkiksi YK:n syrjinnän vastainen komitea oli huolissaan helmikuussa Japanille antamassaan lausunnossa.

Sukupuoliroolit tarkoittavat käytännössä, että naiset huolehtivat kodista ja lapsista riippumatta siitä, käyvätkö he töissä. Molempien tekeminen kunnolla on vaikeaa työkulttuurissa, jossa töissä on tapana viipyä iltamyöhään.

Sen tietävät myös nuoret opiskelijanaiset, jotka ovat vasta lähdössä työelämään, sanoo tokiolaisessa Waseda-yliopistossa opettava apulaisprofessori Chika Hyodo.

”Naisopiskelijat eivät ole huolissaan palkasta tai uralla etenemisestä. Heitä huolettaa lastenhoitoasia”, hän kertoo.

Waseda on eliittiyliopisto, jonka opiskelijoilla olisi valmistuttuaan hyvät mahdollisuudet edetä pitkälle. Hyodon mukaan naisopiskelijat ovat yleensä vieläpä kyvykkäämpiä kuin miehet.

”Jos yritykset haluavat todella taitavia ja lahjakkaita työntekijöitä, ilman muuta naisopiskelijoilla on enemmän potentiaalia”, hän sanoo.

Pätevät naiset eivät kuitenkaan Hyodon mukaan halua töihin yrityksiin, koska uskovat, ettei heillä ole mahdollisuuksia miesvaltaisessa yrityskulttuurissa. He menevät mieluummin julkiselle sektorille, jossa työlakeja yleensä noudatetaan ja jossa töistä voi lähteä jo iltapäivällä, esimerkiksi hakemaan lapsi päiväkodista.

Perinteiset näkemykset sukupuolten työnjaosta koskevat lähes koko yhteiskuntaa, joten niitä on myös nuorilla naisilla.

”Jotkut naisopiskelijoista ovat todella konservatiivisia. He sanovat, että menen töihin julkiselle sektorille, sitten teen lapsen ja jään kotiin tai menen ehkä osa-aikatyöhön”, Hyodo sanoo.

Vaikka Japanissa lasten syntyvyys on hälyttävän vähäistä, monilla nuorilla naisilla perheen perustaminen on ainakin toiveena.

Rekrytointimessuilta töitä hakevilla Yamamotolla ja Hashimotolla on vastaus valmiina, kun kysyy, kumpi on tärkeämpi, ura vai perheen perustaminen.

”Perhe”, Yamamoto sanoo.

”Olisi kuitenkin vaikea pitää uraa, joten valitsisin perheen”, Hashimoto sanoo.

Tavoite naisjohtajista lensi roskakoriin

Japanin poliitikot ovat yrittäneet jo vuosia saada naisia paremmin etenemään työelämässä.

Entinen pääministeri Junichiro Koizumi esitti vuonna 2003 tavoitteeksi, että sekä yritysten että virastojen johtavissa asemissa olevista ihmisistä 30 prosenttia olisi naisia vuoteen 2020 mennessä.

Vuonna 2012 virassaan aloittanut nykyinen pääministeri Shinzo Abe otti tavoitteen osaksi hallituksensa ohjelmaa.

Hallitus joutui kuitenkin heittämään pyyhkeen kehään. Viime joulukuussa Japanin tasa-arvovirasto julkisti viisivuotissuunnitelman, jonka tavoitteena on, että johtajista seitsemän prosenttia olisi naisia.

Tämäkin tavoite on kunnianhimoinen. Viime vuonna Japanin ministeriöiden ja valtion virastojen johtajista 3,5 prosenttia oli naisia, kertoi The Japan Times -lehti viime joulukuussa. Yrityksissä naisjohtajien osuus oli yhdeksän prosenttia.

Naisten aseman parantamista on perusteltu paljolti talouden tarpeilla. Japani tarvitsee naisten työpanoksen, koska Japanin väestö on maailman vanhinta ja ikääntyy yhä lisää.

Matalan syntyvyyden ja lähes olemattoman maahanmuuton vuoksi väestö myös pienenee. Kasvavaa vanhusten joukkoa elättämässä on yhä vähemmän työikäisiä.

Sami Kero / HS
Muotoseikat ovat tärkeitä Japanissa: työasu on tumma sekä miehillä että naisilla.
Muotoseikat ovat tärkeitä Japanissa: työasu on tumma sekä miehillä että naisilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat