Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi liikennepalvelujen lainsäädäntö saattaa auttaa Uber-kyytejä

Lakiuudistus myllää liikennelait uusiksi. Luonnos hallituksen esitykseksi on valmistumassa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Uber-autojen liikkeet näkyvät älypuhelimen sovelluksessa.
Uber-autojen liikkeet näkyvät älypuhelimen sovelluksessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hallitusohjelman mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriö on alkanut koota liikennepalvelujen säädöksiä yhteen lakiin, liikennekaareen. Tavoitteena on markkinoille pääsyn helpottaminen ja kysynnän pohjalta tuotetut palvelut.

Lakiuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa yhdistetään joukkoliikennelaki, taksiliikennelaki, laki kaupallisista tavarakuljetuksista, kuljettajien ammattipätevyyslaki ja ajoneuvolaki tietyiltä osin.

Taksiliikennelain purkaminen ja taksiliikenteen harjoittamisen esteiden purkaminen voi tarkoittaa sitä, että epävirallinen Uber-taksipalvelu saisi lisää jalansijaa. Nyt Uber-kyydin välitys on laillista, mutta kuljettajalla pitää olla taksilupa.

Torstaina Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Uber-kuljettajan sakkoihin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Ratkaisu tukee Suomen Taksiliiton kantaa, että Uber-kyydit vaativat viranomaisen luvan.

Hallitusneuvos Maija Ahokas valmistelee liikennekaarta liikenne- ja viestintäministeriössä.

Hän ei vielä tiedä, mitä lakiuudistus käytännössä tarkoittaa taksiliikenteelle ja varsinkaan Uberille, koska edes luonnos hallituksen esitykseksi ei ole vielä valmis. Hanke onkin jonkin verran myöhässä aikataulustaan.

Liikennekaari on ennen kaikkea liikennemarkkinalaki. Sen tarkoitus on kaventaa julkisen ohjauksen roolia eli viranomaisten sääntelyä.

Nykyisen taksiliikennelain mukaan ammattimainen henkilöiden kuljettaminen tiellä henkilöautolla edellyttää taksilupaa.

Taksilupa voidaan myöntää henkilölle, joka on ”oikeustoimikelpoinen, hyvämaineinen, joka kykenee vastaamaan taloudellisista velvoitteistaan ja on ammattitaitoinen”.

Hänellä pitää olla liikenteen turvallisuusviraston todistus taksiliikenteen yrittäjäkokeen suorittamisesta.

Uber sanoo, että tuomio kohdistuu kuljettajaan, ei yhtiöön: ”Seuraamme tarkasti Suomen-tapausta”

Yhdysvalloissa San Franciscossa perustettu ympäri maailmaa taksikyytejä tarjoava Uber ei halua yhtiönä ottaa kantaa Uber-kuljettajan Suomessa saamaan sakkotuomioon ja ansioidensa menettämiseen valtiolle.

”Seuraamme kuitenkin tarkasti tätä Suomen-tapausta, koska tottahan toki tämä kiinnostaa meitä”, Uberin Pohjoismaiden viestintäpäällikkö Oliver Carra Tukholmasta sanoo.

Carra korostaa kuitenkin, että Uber ei katso Helsingin käräjäoikeuden päätöksen kohdistuvan Uberiin yrityksenä, vaan se kohdistuu yhtiön palveluksessa olleeseen kuljettajaan henkilökohtaisesti.

Tästä seuraa, että Uber ei yhtiönä myöskään aio olla osallisena oikeustapauksessa, vaan päätökset jatkosta ovat asianomaisen kuljettajan ja hänen lakimiehensä harkittavissa.

”Jos he haluavat viedä tämän eteenpäin ylempään oikeusasteeseen, niin se on kokonaan heidän oma asiansa”, Carra sanoo.

Viestintäpäällikön mukaan Uber tukee kuljettajiaan ja avustaa heitä, kuten tässäkin tapauksessa, mutta tuen muotoja yhtiö ei kerro julkisuuteen.

Tuomittu kuljettaja voi halutessaan jatkaa Uberin palveluksessa, Carra sanoo.

Uber suhtautuu Carran mukaan toiveikkaasti hankkeisiin, joilla liikenteen lainsäädäntöä aiotaan kehittää. Yhtiö haluaa olla mukana siinä yhteistyössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat