Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea Luxemburgilla on pitkät suomalaiset juuret

Valtion omaisuuden hoitaja, professori ja entiset pankinjohtajat ovat olleet opissa Luxemburgissa. Luxemburgin pankin suomalaiskasvatteja ovat esimerkiksi Eero Heliövaara ja Seppo Villa.

Talous
 
Eero Heliövaara, Seppo Villa, Carl-Johan Granvik ja Markku Pohjola ovat Luxemburgin pankin suomalaiskasvatteja.
Eero Heliövaara, Seppo Villa, Carl-Johan Granvik ja Markku Pohjola ovat Luxemburgin pankin suomalaiskasvatteja.

Moni suomalainen vaikuttaja on Luxemburgin pankkitoiminnan koulima. Panama-kohun keskiöön noussut Nordea Luxemburg ja sen edeltäjät ovat valmentaneet muun muassa valtion omaisuuden hoitajaa, professoria ja pankinjohtajia.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen päällikkö Eero Heliövaara oli toimitusjohtajana SYP:n Luxemburgin-pankissa vuosina 1991–1994.

”Meillä oli kansainvälisiä ja suomalaisia asiakkaita. Varsinkin yksityisasiakkaille mietittiin luxemburgilaisia holding-yhtiörakenteita”, hän muistaa.

Heliövaaran mukaan luxemburgilaiset holding-yhtiöt olivat ”veroefektiivisiä”.

”Mutta laillisesti”, hän lisää.

Heliövaaran mukaan Panama ja Neitsytsaaret eivät tuolloin olleet valikoimassa, mutta Jerseystä ja Guernseystä keskusteltiin.

”En tiedä, miten niiden suhteen kävi”, hän sanoo.

Myös nämä kanaalisaaret tunnetaan veroparatiiseina.

Heliövaaran mukaan tuolloin oli käytäntö, että Suomessa oleva Luxemburgin pankin edustaja ohjasi suomalaisia omaisuuden hoidon asiakkaiksi. Viime viikolla Nordea kertoi, että Suomessa asuvat suomalaiset eivät enää ole pääsääntöisesti Luxemburgin pankin asiakkaita.

Heliövaaran mukaan Luxemburgissa oli tuolloin erittäin ”korkea” pankkisalaisuus.

”Oli samaa tasoa kuin Sveitsissä”, Heliövaara muistaa.

Samoihin aikoihin Luxemburgissa työskenteli myös Helsingin yliopiston kauppaoikeuden professori Seppo Villa. Hän oli Nordean edeltäjän KOP:n Luxemburgin tytärpankin ”vice president” vuosina 1990–1993.

Villa kuulostaa vaivaantuneelta, kun häneltä kysyy Luxemburgin ajoista, ja hän vähättelee rooliaan pankissa.

”Vaikka minulla oli hieno titteli, niin olin oikeastaan tavallinen rivityöntekijä Suomi-deskissä”, Villa sanoo.

Villan mukaan kaikille asiakkaille sanottiin, että ”vastaatte sitten itse veroista oman maanne lainsäädännön mukaisesti”. Veronmaksua pankki ei seurannut.

Villa ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka monella asiakkaalla oli mielessä verojen välttäminen. Kyse oli siitä, että Suomessa ei tuolloin ollut ”kunnollista” yksityishenkilöiden omaisuudenhoitoa.

Nordean Luxemburgin-sivukonttori Sveitsissä mainosti veronkiertoon vihjaavaa pankkisalaisuutta vielä 2000-luvun lopussa. Koko Nordea-konsernin riskienhallintajohtajana tuolloin työskennellyt Carl-Johan Granvik sanoo, että yhtiö muutti toimintaansa vuonna 2009.

”Se oli pitkän kehityskaaren tulos, johon vaikutti muun muassa Yhdysvaltain kiristynyt rahanpesulainsäädäntö.”

Granvik työskenteli SYP:n Luxemburgin-pankin toimitusjohtajana vuosina 1987–1989. Hän sanoo, että ei ole koko urallaan kuullut nyt esiin nousseista Panaman hallintayhtiöistä.

Hänen edeltäjänsä Luxemburgissa vuosina 1983–87 oli Markku Pohjola, joka yleni myöhemmin koko Nordean varakonsernijohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat