Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehittävätkö tietokoneet tietoisuuden? Totta kai, sanoo suomalainen tekoäly-yrittäjä

Suomalainen tekoäly-yritys rakentaa tulevaisuutta, jossa älykkäät ja itsestään tietoiset koneet pystyvät samaan kuin ihminen.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Toimitusjohtaja Harri Valpolan vetämä helsinkiläisyritys Curious AI työllistää kymmenen ihmistä.
Toimitusjohtaja Harri Valpolan vetämä helsinkiläisyritys Curious AI työllistää kymmenen ihmistä. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Tekoälyohjelmistoja muille yrityksille

 Curious AI perustettiin viime vuonna. AI tulee sanoista artificial intelligence, suomeksi tekoäly.

 Yhtiö kehittää tekoälyohjelmistoja muille yrityksille.

 Curious AI:ssa on tätä nykyä kymmenen työntekijää.

 Yhtiötä rahoittavat pääomasijoittajat Lifeline Ventures Suomesta sekä yhdysvaltalainen Invus Group LLC ja brittiläinen Balderton Capital.

Kansalliseepos Kalevalassa rikkauksia pursuavan Sammon takominen oli hikistä ja raskasta työtä.

Pienessä helsinkiläisessä toimistossa hiki ei virtaa, mutta näppäimistöjä takovat työntekijät saattavat silti kehitellä rakennuspalikoita tulevaisuuden Sampoon.

Toimitusjohtaja Harri Valpola viime vuonna perustetusta The Curious AI Company -yrityksestä puhuu tulevaisuudesta, jossa älykkäistä koneista tulee eräänlaisia Sampoja. Koneet ottavat hoitaakseen ihmisten tekemät työt ja vapauttavat ihmisten ajan itsensä toteuttamiseen.

”Se on ihan mahdollinen utopia”, Valpola sanoo.

Jotta Valpolan kuvailema tulevaisuus voisi toteutua, tekoälyn ja robotiikan pitää ottaa vielä monta loikkaa.

Curious AI haluaa olla mukana seuraavassa loikassa. Yritys hyödyntää Suomen yliopistoihin kertynyttä osaamista tekoälyn haarassa, jota kutsutaan ohjaamattomaksi koneoppimiseksi.

Nykyinen tekoäly pohjaa niin sanottuun ohjattuun koneoppimiseen. Kone opetetaan esimerkiksi tunnistamaan numeroita siten, että sille näytetään valtava määrä kuvia ja kerrotaan, mikä numero kussakin kuvassa on.

Ohjattu oppiminen on edennyt nopeasti, koska tietokoneiden laskentateho on kehittynyt valtavasti ja kyky ohjelmoida monimutkaisia koneita parantunut.

Tällaiseen ohjattuun oppimiseen perustui esimerkiksi teknologiayhtiö Googlen kehittämä Alphago-ohjelma, joka sensaatiomaisesti päihitti ensi kertaa ammattilaispelaajan go-lautapelissä.

”Go on merkkipaalu, jonka saavuttamista pidettiin lähes mahdottomana, koska tietokoneelta puuttui kyky ihmisen tasoiseen hahmontunnistukseen. Enää ei puutukaan”, Valpola sanoo.

Curious AI pyrkii siihen, että koneelle annettaisiin vain muutamia esimerkkejä, jonka jälkeen kone tekisi havaintoja ja oppisi itsenäisesti.

Valpola kertoo yhtiön pystyneen maailman parhaaseen suoritukseen yleisesti käytetyssä testiongelmassa, jossa kone opetetaan tunnistamaan numerot 60 000:n lukua esittävän kuvan avulla. Yhtiön ohjelmoima kone oppi tunnistamaan numerot, vaikka sille kerrottiin vain 100 kuvan sisältö.

”Tämä muistuttaa paljon enemmän sitä, miten ihminen oppii.”

Nykyistä ohjattua oppimista rajoittaa se, että kone tarvitsee valtavat määrät valmiiksi luokiteltua aineistoa. Jos koneelle riittäisi vain muutama esimerkki, tekoälyn mahdollisuudet kasvaisivat huomattavasti.

Lähivuosina Valpola odottaa koneiden kehittyvän oikeasti hyödyllisiksi virtuaaliassistenteiksi ja virtuaalityöntekijöiksi, jotka pystyvät yksinkertaiseen tietotyöhön.

Curious AI keskittyy toistaiseksi tutkimukseen, eikä varsinaisen liiketoiminnan ole tarkoituskaan alkaa lähiaikoina.

Kun Curious AI osaa koodata paremmin oppivia ohjelmistoja, yhtiö aikoo myydä teknologioitaan muiden yritysten käyttöön. Yritys aikoo ryhtyä kehittämään esimerkiksi teknologiaa sisällön tunnistamiseksi liikkuvasta kuvasta.

Tulevaisuus, jossa koneet voivat tehdä kaiken, voi olla muutakin kuin onnellinen utopia.

Valpolan mukaan ihmisten toimeentulo ei voi enää perustua ansiotyöhön, koska työt kannattaa teettää koneilla. Tämä tarkoittaa sitä, että koko nykyinen yhteiskuntajärjestelmä pitää muuttaa.

Tekoälyn kehittyessä pohdittavaksi voi tulla muitakin filosofisia kysymyksiä. Valpola pitää selvänä, että ennen pitkää koneille kehittyy tietoisuus.

”Tekoälyn pitää seurata omaa toimintaansa ja ajatteluansa, jotta se pystyy ohjaamaan niitä. Se tarkoittaa, että siitä tulee siinä mielessä tietoinen.”

Tekoälyyn liitetään myös uhkia. Teknologiayrittäjät Bill Gates ja Elon Musk sekä kosmologi Stephen Hawking ovat varoitelleet tekoälyn ja robotiikan vaaroista esimerkiksi sotilaskäytössä.

Tekoälyn riistäytyminen hallinnasta on suosittu tieteiskirjallisuuden ja elokuvien aihe. Kukapa Terminator-elokuvia nähnyt ei muistaisi ihmiskunnan tuhoamiseen pyrkivää Skynetiä?

Valpola ei tunnu olevan huolissaan. Tekoäly ei ole evoluution tuote, joten sillä ei ole luonnonvalinnassa selviytymiseen vaadittuja ominaisuuksia, kuten itsekkyyttä tai kaipuuta itsenäisyyteen.

”Ihminen ei suostu pitkäksi aikaa sortovaltaan, mutta ei ole mitään syytä, miksi tietokone ei olisi tyytyväinen palvelija”, Valpola sanoo.

”Paljon suurempi uhkakuva on se, että tällä teknologialla pieni joukko ihmisiä voisi alistaa ison joukon ihmisiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat