Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eläkeyhtiöt siirtävät sijoituksiaan Suomesta ulkomaisiin kiinteistöihin

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma kasvattavat sijoituksia ulkomaisiin kiinteistöihin, mutta Suomeakaan ei unohdeta

Talous
 
Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Työeläkeyhtiö Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen.
Työeläkeyhtiö Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen. Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Suomalaiset työeläkeyhtiöt siirtävät kiihtyvään tahtiin kiinteistösijoituksiaan ulkomaille.

Yhtiöiden mukaan kyse ei ole epäluottamuksesta Suomea ja Suomen kiinteistömarkkinoita kohtaan, vaan sijoitusten normaalista hajauttamisesta. Sillä etsitään parasta mahdollista riskin ja tuoton välistä suhdetta. Täten pyritään täyttämään velvoitteet, joita eläkeyhtiöille on asetettu.

Kun sijoitussummat myös kiinteistöihin kasvavat, pidättäytyminen vain Suomen rajojen sisäpuolelle nostaisi riskitason korkeaksi. Suomen kiinteistömarkkinat kun yleensä liikkuvat samaan suuntaan koko maassa, yhtiöistä sanotaan.

Suurista työeläkeyhtiöistä aktiivisimmin ulkomaisia kiinteistösijoituksiaan on kasvattanut Ilmarinen.

Maaliskuun alussa se kertoi ostaneensa osuuden Berliinissä sijaitsevasta Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistöstä yhdessä saksalaisen kumppanisijoittajan kanssa. Se oli Ilmarisen kolmas kiinteistösijoitus Saksassa.

Ilmarisen kiinteistösijoitusjohtaja Tomi Aimonen sanoo, että Berliinin sijoitusmalli on se, jota noudatetaan kaikissa ulkomaisissa kohteissa. Mukana on oltava paikallinen kumppani, joka tuntee olosuhteet. Tavoitteena on päästä tasavertaiseen sijoitussuhteeseen, jolloin kumpikin osapuoli laittaa kohteeseen rahaa suunnilleen saman verran.

”Kiinteistösijoittaminen on leimallisesti paikallista toimintaa”, Aimonen sanoo.

Saksan lisäksi Ilmarinen on hankkinut liike- ja toimistotiloja Belgiasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Viime vuonna Ilmarinen kertoi lähtevänsä Yhdysvalloissa myös asuntomarkkinoille rakennuttamalla ensi alkuun noin kymmenelle suurkaupunkialueelle 400 erillistaloa. Ilmarisessa uskotaan, että Yhdysvaltain asuntomarkkinat ovat palautumassa muutaman vuoden takaisesta pohjakosketuksesta.

Ilmarinen on määrittänyt tavoitteeksi, että vuoteen 2020 mennessä kiinteistösijoituksista kolmannes olisi ulkomaisissa kohteissa.

Viime vuoden lopulla yhtiön lähes 36 miljardin euron kokonaissijoituksista kiinteistöissä oli 4,8 miljardia. Ulkomaiden osuus tästä oli 24 prosenttia.

Toinen suuri työeläkeyhtiö, Varma, ei ole lyönyt lukkoon yhtä täsmällisiä tavoitteita, mutta se on menossa samaan suuntaan.

Varman kiinteistösijoitukset olivat viime vuoden lopulla 3,9 miljardia euroa. Siitä ulkomailla oli 11 prosenttia. Varma harjoittaa kiinteistösijoittamista Ilmarista vähemmän. Varman kokonaissijoitusten arvo oli noin 41 miljardia euroa.

Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi sanoo, että yhtiö suuntaa ensi vaiheessa Pohjoismaihin ja muualle Länsi-Eurooppaan. Kohteita on jo Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa.

Ruotsissa Varma on mukana Tukholman kuumana käyvillä asuntomarkkinoilla paikallisen kumppanin kanssa. Rakenteilla on viisi erillistä asuntoprojektia.

”Markkinan tilannetta kuvaa se, että yhden kohteen asunnot oli myyty jo viime vuoden lopussa, mutta talo valmistuu ensi vuoden kesällä”, Tomperi kertoo.

Kiinnostus ulkomaihin ei tarkoita sitä, että kotimaisiin kohteisiin ei enää sijoiteta. Enemmistö sijoiksista tulee kummallakin yhtiöllä pysymään Suomessa, koska kotimaan markkinoista niillä on paikallistuntemusta omasta takaa.

Tomperi sanoo, että juuri nyt kannattaa Suomessa sijoittaa uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Se kannattaa, koska on olemassa väliaikainen laki, joka sallii velkavivun käytön myös asunnoissa, jotka tulevat yhtiön suoraan omistukseen.

Myös Ilmarinen käyttää tätä mahdollisuutta ja suunnittelee rakentavansa lähivuosina tuhat vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulle, kehyskuntiin ja Tampereelle. Alalla toivotaan, että laki saa jatkoa vuoteen 2019.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat