Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wolfgang Schäuble: Panama laitettava ”mustalle listalle”, jos se ei suostu verotietojen vaihtoon

Saksan valtiovarainministerin mukaan EU:ssa jo sovitut toimet yritysten omistajatietojen ja verotietojen vaihtamisesta pitäisi saada maailmanlaajuisiksi. Myös verorikosten vanhenemisaikoja pitäisi pidentää.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Reijo Hietanen
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schauble vaatii kaikkia mukaan veronkierron vastaisiin toimiin.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schauble vaatii kaikkia mukaan veronkierron vastaisiin toimiin. Kuva: Reijo Hietanen

Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen mukaan EU:ssa sovitut toimet yritysten omistajatietojen ja verotietojen vaihdosta pitäisi saada kansainvälisiksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Schäuble sanoi televisiokanava ARD:n haastattelussa, että jos yritysten omistajatietoja vaihdettaisiin kansainvälisesti, myös veroparatiisiyhtiöiden omistajat saataisiin selville.

EU:ssa tällaista rekisteriä ollaan Reutersin mukaan jo luomassa osana neljättä rahanpesunvastaista direktiiviä. Schäublen haastattelu liittyy viikko sitten uutisoituun tietovuotoon, joka paljasti panamalaisen asianajotoimiston perustamien kuoriyhtiöiden todellisia omistajia.

Ministeri viittasi myös verotietojen automaattiseen vaihtoon, johon noin sata maata on sopinut tulevansa mukaan. Sopimus velvoittaa pankit, sijoituspalveluyritykset ja esimerkiksi vakuutusyhtiöt raportoimaan kaikkien ulkomaisten asiakkaidensa omistukset ja todelliset edunsaajat veroviranomaisille, jotka luovuttavat ne asiakkaan kotimaan verottajalle automaattisesti.

Panama ja Yhdysvallat eivät ole mukana sopimuksessa, mutta Schäublen mielestä veroparatiisipaljastus kasvattaa näiden valtioiden painetta liittyä siihen. Sopimus on luotu talousjärjestö OECD:n piirissä.

Schäublen mukaan Panama ja muut veroparatiisit pitäisi laittaa ”mustalle listalle”, jos ne eivät suostu verotietojen vaihtoon. Se voisi tarkoittaa joidenkin rahoitusoperaatioiden kieltämistä tällaisten maiden kanssa.

HS haastatteli viime viikolla OECD:n verotietojen vaihdosta vastaavaa johtajaa Pascal Saint-Amansia, joka piti Panaman toimintatapoja törkeänä.

EU:ssa automaattinen verotietojen vaihto on jo viety lainsäädäntöön. Pankit raportoivat tiedot tämän vuoden aikana ja vuoden 2017 syyskuussa esimerkiksi Suomen verottaja saa tiedot kaikkien suomalaisten sijoituksista EU:n finanssilaitoksissa.

Schäublen mukaan myös verorikosten vanhenemisaikoja pitäisi pidentää.

Mossack Fonsecan vuodetuista asiakirjoista paljastui, että lähes kaikki suuret saksalaispankit olivat järjestelleet asiakkailleen panamalaisia hallintayhtiöitä.

Schäublen mukaan ne ovat kuitenkin jo muuttaneet käytäntöjään ja panneet asiat järjestykseen.

”Viime vuosina on tapahtunut paljon edistystä”, hän sanoi television haastattelussa Reutersin mukaan.

Muun muassa rahanpesulakeja on kiristetty EU:ssa nopealla tahdilla vuoden 2009 jälkeen.

Oikaisu maanantaina kello 9.45: Wolfgang Schäublen sukunimen kirjoitusasu muutettu oikeaan muotoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat