Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppiaat povaavat sähköpyörän läpilyöntiä – Mitä ne maksavat ja mistä kannattaa maksaa?

Keski-Euroopassa sähköpyörä on jo tuiki tavallinen näky. Nyt trendi on rantautumassa myös Suomeen, kauppiaat uskovat.

Talous
 
Jonne Heinonen / HS
Sähköavusteisella polkupyörällä riittää pari kevyttä polkaisua siihen, et tä pyörä kulkee yli 20 kilometrin tuntinopeudella.
Sähköavusteisella polkupyörällä riittää pari kevyttä polkaisua siihen, et tä pyörä kulkee yli 20 kilometrin tuntinopeudella. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Sähköpyörän kyydissä ensikertalaista huimaa. Parilla polkaisulla vauhti kohoaa runsaaseen 20 kilometriin tunnissa.

Monikymmenvaihteista pyörää ajaessa sormet ovat mennä solmuun, kun pitää miettiä, valitsisiko isomman vaihteen vai lisäisikö sähköavustusta.

Kun pitää pysähtyä, tehokkaat jarrut lopettavat menon nopeammin kuin uskoisi. Meno on paljon vaivattomampaa kuin tavallisella pyörällä.

Sähköavusteisen polkupyörän on tarkoituskin tuoda helpotusta matkustamiseen, sanoo myymäläpäällikkö Jami Jokinen sähköpyöriin erikoistuneen Electrobiken Helsingin-myymälästä.

Hänen mukaansa pyöriä ostavat monesti mukavuudenhaluiset työmatkalaiset. Pyöräily ei hikoiluta, vastatuuli tai ylämäki ei haittaa, ja polkemisen raskauden voi päättää säätelemällä avustuksen määrää.

Sähköpyörän erottaa tavallisesta lähinnä akku, joka on usein tarakan alla tai rungossa. Se on yleensä kiinni lukolla, ja pyöräilijän on otettava se mukanaan lataukseen, jos pyörää ei säilytetä pistorasian lähettyvillä.

Jonne Heinonen / HS
Sähköpyörän akku on kiinni rungossa, ja sen saa yleensä irrotettua sisä tiloissa ladattavaksi.
Sähköpyörän akku on kiinni rungossa, ja sen saa yleensä irrotettua sisä tiloissa ladattavaksi.

Yhdellä latauksella ajaa vähintään nelisenkymmentä kilometriä mutta avustusta vähentämällä jopa sata kilometriä, Jokinen sanoo.

Muitakin pieniä eroja on. Moottori sijaitsee joko jommassakummassa pyörässä tai polkimien kohdalla. Sähköpyörässä on myös muutama sähköjohto enemmän näkyvillä, mutta monesti esimerkiksi valot ovat osa pyörän sähköjärjestelmää.

Sähköpyörä on vielä harvinaisuus pyörien joukossa.

Suomessa myydään vuosittain noin 300 000 pyörää, joista sähköpyörien osuuden arvioidaan olevan prosentti, Jokinen sanoo. Myynnin kasvu on kuitenkin ollut viime aikoina nopeaa.

”Monta vuotta oli aika tasaista, mutta viime vuonna myynti tuplaantui. Tänä vuonna odotetaan, että se taas tuplaantuisi.”

Sähköpyörien myynti on selvästi kasvussa myös tavallisissa pyöräliikkeissä.

”Useita vuosia on ollut tasaista kasvua sähköpyörien myynnissä, mutta alkukauden myyntiluvut lupaavat jopa useamman kymmenen prosentin kasvua tähän kauteen”, sanoo ketjumyyntipäällikkö Tomi Kaarela Suomen polkupyörätukusta.

Jokinen ja Kaarela puhuvat keskieurooppalaisista pyöräilytrendeistä, jotka ovat rantautumassa Suomeen muutamia vuosia jäljessä. Jokisen mukaan sähköpyöräilyn suosio kasvaa Suomessa kuten Saksassa. Siellä sähköpyörät ovat jo näkyvä vähemmistö katujen kaksipyöräisten joukossa.

Viime vuonna Saksassa myytiin 600 000 sähköpyörää, Jokinen kertoo. Sähköpyörien joukossa suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet hänen mukaansa myös maastopyörät.

”Kolmasosa myynnistä oli maastopyöriä. Tänä vuonna määrä lähenee puolta.”

Jokisen innostuksen taustalla on se, että moni maastopyöräilyä harrastava on löytänyt sähköpyörän hyödyt.

”Sillä pääsee ihan uusiin paikkoihin, eikä maastossa polkeminen väsytä niin paljon.”

Hyvästä aktiivikäyttöön tulevasta sähköpyörästä saa maksaa yli 2 000 euroa, Jokinen kertoo.

Sillä hinnalla saa pyörän, jossa sähköavusteiset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa ja osien ja järjestelmän pitäisi kestää aikaa. Halvemmallakin toki pääsee: sähköpyöriä saa myös noin tuhannella eurolla.

Hyvillä jousilla, kevyellä rungolla ja tehokkaalla moottorilla varustettu maastosähköpyörä voi maksaa yli 4 000 euroa.

Huoltokustannukset ovat suuremmat kuin tavallisen pyörän. Perushuollon lisäksi järjestelmä pitäisi välillä päivittää ja moottorin akku vaihtaa noin 4–5 vuoden välein. Uusi akku maksaa 700–800 euroa, Jokinen sanoo.

Autoon verrattuna sähköpyörä tulee työmatkailijalle edullisemmaksi. Sähköpyörän voi saada kotivakuutuksen piiriin, akut kuluttavat sähköä eivätkä bensiiniä, ja huoltokustannukset ovat pienemmät.

”Sillä voi ajaa pidempiä matkoja kuin tavallisella pyörällä, joten se voi korvata auton, jos autolle ei muuta käyttöä ole.”

 

Viisi vinkkiä

Sähköpyöriä moneen makuun

1 Sähköpyörien mallit vastaavat tavallisia pyöriä. On kaupunkipyöriä, maastopyöriä, retkipyöriä ja yksivaihteisia pyöriä. Pyöräilijän on siis hyvä miettiä, mikä pyörä palvelee parhaiten ajotarkoituksia ja vastaa omia ajomieltymyksiä. Esimerkiksi kaupunkiajossa moni kulkee työmatkansa sähköavusteisilla retki- ja maastopyörillä.

2 Moottoreita on erilaisia. Toisissa apu on ärhäkkää, toisissa hienovaraista. Koeajossa selviää monesti, mikä tuntuu omaan pyöräilyyn sopivimmalta moottorilta. Joihinkin pyöriin on mahdollisuus saada samaan malliin eri valmistajan moottori.

3 Yksi ajomukavuuteen vaikuttava seikka on se, onko pyörässä liikesensori vai momentintunnistin. Ne mittaavat, miten paljon moottorin on avustettava polkijaa. Liikesensori on momentintunnistinta halvempi mutta epätarkempi.

4 Varaudu huoltokustannuksiin. Sähköpyörä tarvitsee vuosihuoltoa kuten tavallisetkin pyörät. Akku pitäisi vaihtaa neljän viiden vuoden välein. Aina perushuoltotoimia ei voi tehdä itse. Joissain pyörissä moottori on etu- tai takapyörässä, jolloin kumin vaihtamiseenkin saattaa tarvita ammattilaisen apua. Lisäksi sähköpyörän ohjelmisto olisi hyvä silloin tällöin päivittää.

5 Tarkista kotivakuutuksen kattavuus. Sähköpyörä on usein mahdollista saada kotivakuutuksen piiriin, mutta asia kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Jonne Heinonen / HS
Sähköpyörän näyt tö muistuttaa matkamittaria.
Sähköpyörän näyt tö muistuttaa matkamittaria.
Jonne Heinonen / HS
Sähköpyörän toimintoja säädetään ajon aikana kahvan vieressä olevilla painikkeilla.
Sähköpyörän toimintoja säädetään ajon aikana kahvan vieressä olevilla painikkeilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat