Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panama-paperit johtivat potkuihin Metsossa

­Myyntipäällikkö käytti Panamassa sijaitsevaa yhtiötä omiin liiketoimiinsa.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Metson myyntipäällikkö oli tehnyt kauppaa Metson venttiileillä sen jälkeen, kun Metso on myynyt ja toimittanut ne loppuasiakkaalleen.
Metson myyntipäällikkö oli tehnyt kauppaa Metson venttiileillä sen jälkeen, kun Metso on myynyt ja toimittanut ne loppuasiakkaalleen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tästä on kyse

Nordealle jo mainekolhu

 Kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi viikko sitten sunnuntaina valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä Mossack Fonsecasta.

 Suomesta mukana ovat Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimitukset.

 Aineistosta paljastui jo, että Nordea on perustanut satoja veroparatiisiyhtiöitä asiakkailleen. Aineistosta selvisi myös, että useilla vallanpitäjillä on yhteyksiä Panaman veroparatiisiin.

Kaivoslaitteita ja teollisuusventtiileitä valmistava Metso on lopettanut Venäjällä työskennelleen myyntipäällikkönsä työsuhteen tämän epäilyttävien, Panaman veroparatiisiin liittyvien liiketoimien takia.

Yleisradion MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että myyntipäällikkö on tehnyt kauppaa Metson venttiileillä sen jälkeen, kun Metso on myynyt ja toimittanut ne loppuasiakkaalleen.

Myyntipäälliköllä on ollut viisi panamalaisyritystä, joiden kautta kauppaa on tehty.

Metso pääsi asiasta perille MOT:n otettua yhteyttä. Metso ei ole ollut osallisena epäselvyyksissä eikä ole kärsinyt asiasta taloudellista vahinkoa.

Metso teki sisäisen selvityksen, jonka perusteella myyntipäällikkö toimi yhtiön ohjeiden vastaisesti tehdessään liiketoimia oman yhtiönsä lukuun Metson työsuhteen aikana.

Venttiileistä maksettu summa moninkertaistui kaupanteon edetessä, ja ylijäämä kierrätettiin venäläisjohtajan panamalaiseen yhtiöön.

Metson vastikään eläkkeelle jäänyt sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen arveli maanantaina esitetyssä MOT:ssä, että toiminnassa on ”vahvasti merkkejä” rahanpesusta.

Myyntipäällikkö on ollut viisitoista vuotta Metson palveluksessa. MOT:n mukaan hänen rahaliikennettään on hoitanut asianajoyhtiö Mossack Fonsecan yksityispankkipalvelu, jolle myyntipäällikkö on antanut täydet valtuudet pankkiasioihinsa.

Myös hänen isänsä on ollut töissä Metso Automationilla, ja isäkin on vastaavanlainen Mossack Fonsecan VIP-asiakas. Isä ja poika omistavat useita asuntoja Panamassa.

Panamalaisesta asianajotoimistosta vuotaneista asiakirjoista on löytynyt noin 300 suomalaisnimeä. Useimmat ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.

MOT:n maanantainen ohjelma esitteli kaksi tunnettua nimeä, turkulaisen sijoittajan Rauno Puolimatkan ja entisen Formula-tähden Keke Rosbergin.

Puolimatka yhdistettiin ohjelmassa aineistosta löytyneeseen veroparatiisiyhtiöön Rapu Globaliin, joka on lopetettu viime vuoden joulukuussa.

Keke Rosbergilla puolestaan on ollut Panamassa Euro Promotions -niminen yhtiö, jonka kautta hän myi Ibizan-talonsa vuonna 1997. Myös hänen pojallaan, formulakuljettaja Nico Rosbergilla on veroparatiisiyhtiöitä.

Puolimatkan panamalaisyrityksen yhtenä johtajana toimi Leticia Montoya -niminen henkilö, kuten tuhansissa muissakin Mossack Fonsecan yrityksissä. MOT:n selvityksissä kävi ilmi, että hän on toimiston sihteeri, jonka kuukausipalkka on 800 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat