Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lipponen patistaa hallitusta aktiivisuuteen

Ponnistuksia arktisella alueella on lisättävä, Paavo Lipponen sanoo avoimessa kirjeessään Juha Sipilälle.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Paavo Lipponen lähetti avoimeen kirjeen pääministeri Juha Sipilälle.
Paavo Lipponen lähetti avoimeen kirjeen pääministeri Juha Sipilälle. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) huomauttaa avoimessa kirjeessään pääministeri Juha Sipilälle (kesk), että Suomen pitäisi olla nykyistä aktiivisempi arktisen alueen potentiaalin hyödyntämisessä.

Arktisella alueella on valtavat mahdollisuudet esimerkiksi energiateollisuudelle, cleantech-teollisuudelle ja logistiikalle. Lipposen mielestä Suomen pitäisi olla hereillä, kun urakoita jaetaan.

Lipposen mukaan pääministerin pitäisi ottaa selvä vetovastuu arktisessa politiikassa, jotta Suomi saisi osansa investointipotentiaalista. Suomen arktisen politiikan päätöksentekoa ja johtoa pitää Lipposen mukaan vahvistaa ja järkevöittää.

Suomella olisi mahdollisuus ottaa johtovastuu arktisessa politiikassa, kun Suomi saa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Yhdysvalloilta ensi vuonna.

Lipponen antoi tukensa presidentti Sauli Niinistön ajatukselle, että Suomi voisi järjestää Arktisen neuvoston huippukokouksen vuonna 2017. Niinistö otti asian esille HS:n haastattelussa Washingtonissa toissa viikolla.

”Olen jo alustavasti vähän puhutellut ihmisiä, että olisiko Arktisen neuvoston kohdalla ehkä huippukokouksenkin paikka”, sanoi ydinturvahuippukokoukseen osallistunut Niinistö.

Lipponen julkisti maanantaina yhdessä konsultti- ja suunnitteluyritys Pöyryn kanssa selvityksen arktisen alueen mahdollisuuksista.

Suomi on uudistamassa arktista strategiaansa. Siihen listataan toimet, jotka hallitus aikoo toteuttaa.

Pohjoisen liikenneväylien priorisointia arktiseen visioon ei tule. Lipponen sen sijaan korostaa Torniosta Kilpisjärven kautta Tromssaan kulkevan E8-tien kunnostamista. Jäämerenrataan Lipponen on ottanut aiempaa myönteisemmän kannan.

”Sodankylä-Kirkkoniemi -rata voi tulla jollakin aikavälillä ajankohtaiseksi”, hän sanoi. Yhteys Jäämerelle voisi olla arvokas Suomen viennille ja huoltovarmuudelle, mutta myös kauttakulkureittinä Euroopan ja Kaukoidän välillä, kun Koillisväylä aukeaa jäästä.

Lipposen mukaan suomalainen elinkeinoelämä ei ole ajan tasalla kun Pohjois-Norjassa ja Pohjois-Ruotsissa pyydetään tarjouksia urakoista. ”Suomalaisilla yrityksillä on ollut vaikeuksia tarjousten tekemisessä, ja kiinnostus on puuttunut. Ruotsi vie Norjaan kymmenen kertaa enemmän kuin Suomi”, Lipponen sanoi maanantaina.

Lipposen mukaan passiivisia yrityksiä pitää auttaa. ”Tämä on saatava kuntoon ja nopeasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat