Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia yrittää pelastaa pankkejaan perustamalla viiden miljardin euron roskapankin

Talous
 
REMO CASILLI
Italian pääministeri on ajanut voimakkaasti pankkeja hoitamaan yhdessä sektorinsa ongelmat.
Italian pääministeri on ajanut voimakkaasti pankkeja hoitamaan yhdessä sektorinsa ongelmat. Kuva: REMO CASILLI

Italian suuret pankit ovat sopineen viiden miljardin euron roskapankkirahaston perustamisesta.

Rahasto voisi ostaa heikossa asemassa olevien pankkien ongelmaluottoja, mikä helpottaisi pankkialan uudelleenjärjestelyä. Se voisi myös osallistua pankkien pääomittamiseen osallistumalla niiden osakeanteihin.

Italian pankkien ongelmaluottojen määrä on paisunut pitkään jatkuneen heikon talouskasvun aikana 360 miljardiin euroon. Summa on noin kolmannes koko euroalueen pankkien ongelmaluotoista.

Useita pankkeja on myös reputtanut EKP:n pankkivalvojan tekemissä stressitesteissä, mikä tarkoittaa, että pankkien on vahvistettava vakavaraisuuttaan.

Rahaston takaajina toimii joukko Italin suuria ja vakavaraisimpia pankkeja. Reutersin tietojen mukaan ainakin Unicredit ja Intesa Sanpaolo ovat mukana.

EU-säännöt eivät salli valtion suoraan tukea pankkeja.

Euroopan keskuspankin pankkivalvoja ja Italian hallitus ovat voimakkaasti kehottaneet Italian pankkeja auttamaan toisiaan ja hoitamaan ongelmansa.

Italian pääministeri Matteo Renzi ylisti maanantaina rahaston perustamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Renzi lupasi hallituksen omalta osaltaan auttavan pankkien tilannetta nopeuttamalla konkurssimenettelyä, minkä avulla pankit voisivat saada nopeammin saataviaan perittyä yritysten konkurssipesistä.

Isot hyvässä kunnossa olevat pankit ovat muutenkin auttaneet vaikeuksissa olevia kilpailijoitaan. Osa on ostanut pienempiä pankkeja. Hiljattain kaksi isoa pankkia fuusioitiin.

Unicredit on myös markkinatakaajana Banca Popolare di Vicenzan 1,8 miljardin euron osakeannissa. Se tarkoittaa, että pankki on sitoutunut merkitsemään annin täyteen, jos osakkeet eivät käy kaupaksi sijoittajille.

Myös muilla pankeilla on lähiaikoina osakeanteja, joilla ne yrittävät kerätä omaa pääomaa täyttääkseen vakavaraisuusvaatimukset.

Analyytikoiden mukaan sijoittajien kiinnostus anteja kohtaan voi olla heikkoa. Tämän vuoksi rahaston perustamisella oli jo kiire.

Isojen pankkien arvellaan olleen valmiita sijoittamaan rahastoon, jotta luottamus Italian pankkisektoriin ylipäätään säilyisi. Asiantuntijoiden mukaan Italian pankkien ongelmat eivät pikalääkkeillä hoidu.

Hajanainen, tehoton ja heikosti kannattava pankkisektori tarvitsisi fuusioita, konttoriverkon karsimista ja liiketoiminnan modernisointia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat