Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varustamoalan mukaan painolastivesien puhdistuksen ongelmat ovat todellisia

Talous
 
Sami Kero HS
Painolastivedet pitäisi IMO:n sopimuksen mukaan puhdistaa jopa Primorskin ja Porvoon jalostamon välisellä alle 200 kilometrin matkalla. Nesteen säiliöalus Mastera matkalla Porvoon jalostamolle.
Painolastivedet pitäisi IMO:n sopimuksen mukaan puhdistaa jopa Primorskin ja Porvoon jalostamon välisellä alle 200 kilometrin matkalla. Nesteen säiliöalus Mastera matkalla Porvoon jalostamolle. Kuva: Sami Kero HS

Varustamoalan mukaan Wärtsilän tai muidenkaan valmistajien kehittämät painolastivesien puhdistamiseen tarkoitetut laitteet eivät toimi riittävän hyvin Itämeren oloissa.

Wärtsilä kertoi maanantaina hs.fi:ssä, että sen UV-valoon tai klooraukseen perustuvat järjestelmät on hyväksytty Itämeren oloihin ja ne toimivat hyvin vähäsuolaisissa, sameissa ja kylmissäkin vesissä.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO sopi jo 2004, että laivojen painolastiksi ottamat vedet puhdistetaan ennen niiden laskemista takaisin mereen. Vesien mukana eliöt pääsevät matkustamaan uusiin elinympäristöihin, joissa niistä saattaa olla suurta haittaa.

Suomen eduskunta käsittelee sopimuksen ratifiointia tällä viikolla.

”Emme vastusta sopimusta sinänsä emmekä sen tuomia kuluja, mutta olemme odottaneet, että markkinoille tulisi toimivaa teknologiaa”, Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtajan Olof Widén sanoo.

Varustamoalan mukaan laitteita kokeilleet varustamot eivät ole olleet tyytyväisiä laitteiden toimintaan.

UV-valon ongelmia ovat Widénin mukaan suuri sähköntarve ja valotehon heikkeneminen lampun likaantuessa. Wärtsilän ympäristöliiketoiminnan johtajan Juha Kytölän mukaan sähkön saatavuus ei ole ollut ongelma laitteita kokeilleilla laivoilla.

”Emme ole kuulleet sellaisesta. Laitteistoja käytetään vain siinä vaiheessa, kun painolastivettä otetaan sisään tai sitä pumpataan ulos. Järjestelmään kuuluu myös lamppujen mekaaninen puhdistus”, Kytölä sanoo.

Varustamoalan mukaan klooraus ei toimi kunnolla eli eliöt eivät ehdi kuolla, jos matkat ovat lyhyitä niin kuin ne Itämerellä usein ovat. Kytölän mukaan kloorauksen on kuitenkin todettu toimivan käytännössä jo kuudessa tunnissa.

Kloorin valmistaminen vaatii vettä, jossa on riittävä suolapitoisuus. Widén huomauttaa, että Wärtsilän omassa tyyppihyväksyntähakemuksessa laitteistoa suositellaan käytettäväksi vain vesissä, joiden suolapitoisuus on vähintään 10 psu:ta. Itämeren suolapitoisuus vaihtelee 3– 8 psu:n välillä.

Kytölän mukana laitteisto todellakin toimii parhaiten yli 10 psu:ta suolaa sisältävällä vedellä, mutta jo 5 psu:ta riittää. Silloin kloorin valmistus kuluttaa tosin enemmän sähköä. Suomen merialueilla suolapitoisuus on kuitenkin tätäkin matalampi.

”Näitä laitteita asennetaan lähinnä suuriin valtamerilaivoihin, jotka voivat täyttää nämä kloorinvalmistussäiliöt suolaisissa vesissä. Jokien suistoissa tai muissa hyvin vähäsuolaisissa vesissä niitä ei pidä täyttää”, Kytölä sanoo.

Painolastivesien puhdistussopimus koskee kaikkea kansainvälistä liikennettä eli sen mukaan myös esimerkiksi Tukholmasta Turkuun tai Venäjän Primorskista Porvoon jalostamolle matkaavan laivan vedet pitäisi puhdistaa, vaikka alueiden eliöstö ei juuri eroa.

Sopimukseen voidaan hakea poikkeuksia tietyille satamaväleille.

”Niitä tullaan varmasti hakemaan”, Widén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat