Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus helpottaa joukkorahoitusta

Tiistaina eduskunnan käsittelyyn tullut esitys selkeyttää laina- ja sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen pelisääntöjä.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan pienten kasvuyritysten rahoittamiseen tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan pienten kasvuyritysten rahoittamiseen tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Nopeasti kasvava rahoitusmuoto

 Joukkorahoitukseen käytettiin Suomessa viime vuonna yli 84 miljoonaa euroa, mikä oli lähes 50 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tälle vuodelle odotetaan yhtä voimakasta kasvua.

 Euroopan joukkorahoitusmarkkinat olivat viime vuonna kuusi miljardia euroa ja ne kaksinkertaistuivat edellisestä vuodesta.

 Koko maailman joukkorahoitusmarkkinat ovat 34,4 miljardia dollaria.

Varsinkin pienet ja aloittavat yritykset saavat uusia vaihtoehtoja rahoitukseensa, lupaa hallituksen esitys uudeksi joukkorahoituslaiksi.

Tiistaina eduskunnan käsittelyyn tullut esitys selkeyttää laina- ja sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen pelisääntöjä.

”Pienten kasvuyritysten rahoittamiseen tarvitaan uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Tulevaisuuden rahoitus on digitaalista, ja hallitus haluaa, että Suomi on kehityksen keskiössä”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi on kahdeksas EU-maa, joka tekee oman lainsäädännön joukkorahoituksesta. Se on yksi hallituksen kärkihankkeista. Suomen joukkorahoitusmarkkinoilla liikkui viime vuonna noin 84 miljoonaa euroa. Summa kasvoi lähes 50 prosenttia edellisvuodesta.

Uusi laki keventää erityisesti sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen sääntelyä. Sijoitusmuotoisessa joukkorahoituksessa yritys tai muu yhteisö laskee liikkeeseen osakkeita, velkakirjoja tai muita rahoitusvälineitä.

Joukkorahoituksen välittäjän ei tarvitse enää hakea toimilupaa, vaan toiminnan aloittamiseen riittää rekisteröinti Finanssivalvontaan.

Vaatimus välittäjän vähimmäispääomasta laskee nykyisestä 125 000 eurosta 50 000 euroon.

Arvopaperiesite on tehtävä vasta yli viiden miljoonan euron arvopaperitarjouksesta, kun raja on nyt 2,5 miljoonaa euroa. Osakeantiesite voi maksaa jopa 100 000 euroa.

Laki koskee myös yleisöltä lainattavaa rahaa, jonka lainaaja lupaa maksaa takaisin korkoineen tai ilman. Laki täsmentää muun muassa lainan välittäjän ja varoja hankkivan yhteisön tiedonantovelvollisuutta.

Joukkorahoituksen myötä sijoittajille tulee tarjolle kohteita, joissa on suuremmat tuotto-odotukset ja samalla riskit kuin perinteisissä sijoituskohteissa. Valtiovarainministeriön mukaan sijoittajansuoja paranee, kun ala saa selkeät laintasoiset pelisäännöt.

Uusi laki ei koske rahankeräystä, jossa yleisöltä kerätään tietyn ajan rahaa johonkin hankkeeseen. Rahankeräyslain valmistelu alkoi viime hallituskaudella sisäministeriössä ja on kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat