Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän valtion omaisuudenhoitajalle tulossa potkut

Lomamatka kesämökille Suomeen ”viimeinen pisara”.

Talous
 
Olga Dergunova
Olga Dergunova

Moskova

Venäjän valtion omaisuushallinnon Rosimuštšestvon johtajaa Olga Dergunovaa odottavat potkut, ja tilalle on tulossa Norilski Nikel -yhtiön ohjelmajohtaja Dmitri Pristanskov. Asiasta kertoo lehti Vedomosti.

Vuonna 2012 tehtävässään aloittanut ja myöhemmin varaministeriksi ylennetty Dergunova on ajautunut riitoihin talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin kanssa valtion suuresta yksityistämisohjelmasta, kertovat nimettömät virkamieslähteet.

Konkreettinen syy Dergunovan potkuille on kuitenkin löydetty aivan toisaalta: hallintojohtajaa syytetään luvattomasta matkasta Suomen-mökilleen. Vedomostin haastattelemat lähteet nimittävät Suomessa lomailua ”viimeiseksi pisaraksi” Dergunovan syntilistalla.

Useat venäläiset viranhaltijat tarvitsevat nykyisin ulkomaanmatkoilleen erityisluvan. Turvallisuusviranomaiset voivat estää luvattomasti matkailevalta pääsyn salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin, mistä puolestaan seuraa välitön erottaminen.

Miksi Dergunova ei saanut mökkimatkalle lupaa, on edelleen epäselvää. Hänen miehensä on Suomen rekisteritiedoissa merkitty Sulkavalla sijaitsevan huvilan omistajaksi.

Järvenrantakiinteistö oli vuonna 2012 myynnissä 1,8 miljoonalla eurolla, ja Dergunovit hankkivat kesäpaikkansa noihin aikoihin.

Omaisuushallinnon lehdistöpalvelusta kerrotaan, että Dergunova ei kommentoi potkujaan eikä kesämökkiasioitaan.

Olga Dergunova tuli valtion omaisuushallinnon johtoon valtiollisesta VTB-pankista, joka on lännen pakotelistoilla. Sinne hänen veikataan palaavankin, jos ja kun työt valtion leivissä loppuvat.

Potkuja odottavan päällikön lähipiirissä häntä luonnehditaan vaikeaksi mutta periaatteelliseksi ihmiseksi.

”Ehkä hänellä on hankalia luonteenpiirteitä, mutta korruption hyväksyminen ei kuulu niihin”, nimetön lähde luonnehtii.

Dergunovan erimielisyydet ministeri Uljukajevin kanssa alkoivat heti, kun hän otti virkansa vastaan. Aluksi Dergunova ajoi erityisesti pienten ja keskisuurten, alueellisten valtionyhtiöiden yksityistämistä, ministeri puolestaan vastusti.

Nyt asetelma on kääntynyt: Dergunova on vastustanut niin kutsuttua ”suurta yksityistämistä” eli Rosneftin, Basneftin, VTB-pankin, timanttiyhtiö Alrosan ja telakkayhtiö Sovkomflotin osakkeiden myyntiä. Kantaansa omaisuuspomo on perustellut surkealla markkinatilanteella. Riitaa on käyty myös osakemyyntien järjestelijöiden valinnasta: nyt mukaan näyttää olevan tulossa vain venäläisiä pankkeja ja pankkiireita.

Venäjän valtion omaisuusmassaa hallinnoiva Rosimuštšestvo perustettiin vuonna 1992 hoitamaan tehtäviä, joista aiemmin vastasi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen komitea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat