Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkustajamäärien raju kasvu pelastaa lentokenttämyymälät

Matkustajien kertaostokset lähtivät laskuun vuonna 2013, mutta helmikuun hurjat liikenneluvut yllättivät koko toimialan

Talous
 
Mika Ranta / HS
Helsinki-Vantaan lentoaseman tax free -myymälä toukokuussa 2015.
Helsinki-Vantaan lentoaseman tax free -myymälä toukokuussa 2015. Kuva: Mika Ranta / HS

Lentomatkustajien määrät ovat kasvaneet alkuvuonna odotettua voimakkaammin.

Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestö ACI Europen mukaan helmikuussa henkilöliikenne nousi keskimäärin yli 10,3 prosenttia.

Tieto on lohdullinen lentoasemien myymälöille, joiden myynti on kääntyi ensimmäistä kertaa globaalisti laskuun vuonna 2013. Viime aikoina myymälöissä on nähty hyvää kasvua.

Kun vuonna 2012 matkustajakohtainen keskiostos oli yli kymmenen dollaria, oli se viime vuonna enää runsaat seitsemän dollaria, lentoasemien myymälöiden myyntiä mittaavan Mondeléz World Travel -yhtiön johtaja Jaya Singh kertoi tiistaina Scandic Marinan kongressikeskuksessa Helsingissä.

Seminaarissa eurooppalaisten lentoasemien järjestö ACI Europen edustajat ja erityisesti lentoasemien myymälöiden johtajat ovat kokoontuneet alan tulevaisuutta. Maanantai-iltana alkanut kongressi päättyy keskiviikkona.

Verrattuna moneen muuhun kaupan alaan lentokenttämyymälöiden tulevaisuus näyttää valoisalta, arvioi World Duty Free Groupin (WDFG) toimitusjohtaja Eugenio Andrades HS:lle tiistaina.

”Matkustajien määrän kasvu on yllättänyt meidät kaikki. Ja ennustan että se tulee jatkumaan.”

Jukka Gröndahl / HS
WDFG:n toimitusjohtaja Eugenio Andrades uskoo matkustajamäärien kasvun ja sen takia myös lentoasemamyymälöiden myynnin kasvun jatkuvan.
WDFG:n toimitusjohtaja Eugenio Andrades uskoo matkustajamäärien kasvun ja sen takia myös lentoasemamyymälöiden myynnin kasvun jatkuvan.

WDFG on osa lentoasemien tax free -kauppaa hallitsevaa, Sveitsin pörssissä listattua Dufryä, joka hallitsee neljännestä maailman kaikkien lentoasemien myymälämyynnistä.

Dufry osti italialaisen Benettonin perheen hallitseman WDFG:n viime syksynä ja otti sen pois Milanon pörssistä.

Espanjalaissyntyinen Andrades vastaa kaupan jälkeen Dufryn Britannian, Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan toiminnoista.

Lentokenttämyymälöiden myynnin määrä on suurempi kuin äkkiseltään arvaisi – Helsingin seminaarissa myymälöiden vuotuinen globaali myynti arvioitiin yhdessä selvityksessä 142,5 miljardin dollarin eli noin 125 miljardin euron kokoiseksi.

Vertailun vuoksi, Suomen valtion tämän vuoden budjetti eli tulo- ja menoarvio on 54 miljardia euroa.

Lentomatkustamisen on yleisesti arvioitu kasvavan globaalisti viiden prosentin vuosivauhtia. Nykyinen vauhti ylittää selvästi nämä arviot.

Se on hyvä lohtu lentokenttien myymälöille tilanteessa, joita ovat viime vuosina vaivanneet eri maiden talousvaikeudet, valuuttojen heilunta, kiinalaisten ja venäläisten turistien määrän väheneminen ja matkakohteiden vaihtuminen haastavat koko toimialaa, niin kuin toimialan tilaa arvioi lentokenttä- ja verovapaan myynnin eurooppalaisen edunvalvontajärjestön ETRC:n pääjohtaja Sarah Branquinho omassa esitelmässään.

Hän on järjestövirkansa lisäksi yksi Dufryn johtajista.

Huolia aiheuttavat myös EU:n ja kansallisten viranomaisten määräykset tupakan myyntirajoituksista ja siitä, millaisia tietoja esimerkiksi ruoka-annosten ravinto-arvoista ynnä muusta tulee pakkauksissa antaa ja millä kielillä.

”Euroopassa puhutaan 23 kieltä. Jos tiedot täytyy kertoa kaikilla kielillä, pakkauksiin ei mahdu mitään muuta”, Branquinho kuvasi alan ongelmia.

Jukka Gröndahl / HS
Euroopan lentokenttäjohtajat ovat koolla Helsingissä. Kuvassa ETRC:n pääjohtaja Sarah Branquinho.
Euroopan lentokenttäjohtajat ovat koolla Helsingissä. Kuvassa ETRC:n pääjohtaja Sarah Branquinho.

Helsingissä järjestetyn ACI Europen lentoasemien kaupallisten toimijoiden ja myymälöiden 25. kerran järjestetystä vuosikokouksessa aamupäivän luennoilla kaikissa puheissa toistui yksi teema: Brändien, myymälöiden ja lentoasemien yhteistyö, jonka yhteisenä tavoitteena on –tietysti – matkustajatyytyväisyys.

”Mielestäni Helsinki–Vantaa käy tässä hyvästä esimerkistä”, WDFG:n Andrades sanoo.

Hän kertoo viittaavansa valtion lentokenttäyhtiö Finavian ja lentoyhtiön hyvään Finnairin yhteistyöhön ja mainitsee erityisenä esimerkkinä sen, miten kiinalaisten matkustajien matkustamistyytyväisyyteen on panostettu.

Artikkeliin liittyvät

Finavia on viime aikoina investoinut myös runsaasti Helsinki–Vantaa-lentoaseman kehittämiseen ja avannut 70 uutta tai uusittua myymälää, kahvilaa ja ravintolaa. Investoinnit jatkuvat lähivuosina.

Lentoasemat ovat eri maissa yrittäneet lisätä myyntiä ohjaamalla matkustajia kulkemaan turvatarkastusten läpi väkisin myymälöiden läpi ja alentamaan ostokynnystä eri tavoin.

Eri ostajaryhmien tavoittelu on kuitenkin monimutkaista ja pitkälle jalostettua tiedettä globaaleilla markkinoilla.

Tiistain seminaarin pääpuhujana toimineen Mondeléz-yhtiön markkinatutkimusten mukaan myynnin kasvattamisen avainsanoja ovat tällaiset asiat:

Matkustajan entistä helpompi ja selkeämpi kulku, rauha, jännittävyys, stimulointi, monikulttuurisuus, sitouttaminen, wow-efekti, huomioarvo, lahjanomaisuus ja viime hetken impulssiostoihin houkuttelu.

Eli kaikenlaisia keskenään osin ristiriitaisia tavoitteita laidasta laitaan.

Dufry/WDFG:n toimitusjohtaja Andrades myöntää alan ristiriitaiset paineet, mutta vannoo silti ”parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen” nimiin.

”Yksin sellaista on vaikea luoda. Siksi me olemme kaikki täällä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat