Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidlit uudistuvat – toimitusjohtaja kertoo, miksi halpaketju hakee nyt tyyliä

Kaikki Lidlit on määrä uudistaa kesään 2018 mennessä. Urakka maksaa vuositasolla 30–40 miljoonaa euroa.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Toimitusjohtaja Lauri Sipponen Karakallion Lidlissä Espoossa maaliskuun lopussa.
Toimitusjohtaja Lauri Sipponen Karakallion Lidlissä Espoossa maaliskuun lopussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Yli kymmenen uutta Lidliä vuosittain

 Saksalainen Lidl avasi ensimmäiset myymälänsä Suomeen 2002.

 Sen jälkeen ketju on kasvanut voimakkaasti. Tänään avattiin 150. myymälä. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus avata yli kymmenen uutta Lidliä vuosittain.

 Viime vuonna Lidlin markkinaosuus kasvoi 0,6 prosenttia 8,3 prosenttiin.

 Sen vahvistumisen on arvioitu olevan osatekijä ruokakaupan kiristyneen hintakilpailun taustalla.

Lidl ryhtyy uudistamaan myymälöidensä ilmettä. Ne muuttuvat kauppaketjun mukaan aiempaa avarammiksi ja valoisammiksi. Myymälöihin tulee myös asiakasvessat.

Lisäksi tuotteiden sijoittelua muutetaan myötäilemään suomalaisasiakkaiden kaupassakäyntitottumuksia.

Kun saksalaisomisteinen Lidl aiemmin noudatti kaikissa Euroopan maissa samaa kustannustehokasta yhdenkoon mallia, nyt sen myymälöitä räätälöidään kunkin maan paikalliseen makuun sopivaksi.

Kyseessä on suunnanmuutos ketjulle, joka yritti Suomeen tultuaan kuusi vuotta pakottaa suomalaisia tottumaan lyhyisiin, keskieurooppalaisiin kassapöytiin – turhaan.

Lyhyet kassapöydät vaihdettiin suomalaiseen malliin 2008. Nyt vuorossa on esimerkiksi hedelmien ja vihannesten siirto lähemmäs myymälän sisäänkäyntiä, kuten suomalaiset toivovat.

Ensimmäinen uuden ilmeen myymälä on Muuramessa torstaina 14. huhtikuuta avautuva Lidl, joka on Suomen sadasviideskymmenes. Kaikki Lidlit on määrä uudistaa kesään 2018 mennessä.

Urakan arvioidaan maksavan vuositasolla 30–40 miljoonaa euroa.

Tiedotteen mukaan uudistettujen Lidlien värimaailmasta tulee ”tyylikkään harmaa” ja ”rauhallisen skandinaavinen”. Miksi Lidl haluaa muuttua tyylikkäämmäksi, toimitusjohtaja Lauri Sipponen?

”Olemme tutkineet asiakkaiden kaupassakäyntitapoja ja toiveita ja tehneet muutoksia niiden mukaisesti. Olemme halunneet modernisoida myymälöiden ilmettä, joka on rehellisyyden nimissä vähän vanhanaikainen. Olemme testanneet asiaa ja todenneet, että selkeät, hillityt värit ovat suomalaisten makuun.”

Helsingin Sanomien haastattelussa puolitoista vuotta sitten kuvasit kustannusten aisoissa pitämisen ja asiakasviihtyvyyden parantamisen suhdetta veitsenterällä kiikkumiseksi. Onko painopiste nyt siirtynyt enemmän asiakasviihtyvyyden korostamiseen?

”Edelleenkin kyse on tasapainoilusta, jossa täytyy yrittää tehdä järkeviä ratkaisuja. Kaikkea, mitä asiakkaat toivoisivat, ei pystytä tarjoamaan, koska kustannukset lähtisivät kasvamaan liikaa.”

Vakuutatte, että uudistus ei vaikuta Lidlin hintoihin. Mistä rahat otetaan?

”Myymälöihin oli suunniteltu joka tapauksessa investointeja perusparannuksiin, jotta rakennukset pysyvät kunnossa ja teknisesti ajan tasalla. Uudistuksessa ei ole kyse isosta ylimääräisestä summasta.”

Oikaisu 13.4.2016 kello 21.43: Muuramen myymälä ei avautunut keskiviikkona 13. huhtikuuta, kuten jutussa ensin kerrottiin. Se avautuu torstaina 14. huhtikuuta.

Petteri Kivimäki
Lidlin Muuramen myymälä
Lidlin Muuramen myymälä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat